I ELLINGS VERDEN: Ingvar Ambjørnsen jobber nå med Elling på heltid. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ingvar Ambjørnsen: – Slik blir de nye Elling-bøkene

Jobber med hele fire Elling-bøker!

16 år etter at Ingvar Ambjørnsen sa han var helt ferdig med Elling, så er han tilbake i Ellings verden på heltid - og har hele fire bøker i hodet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Allerede i fjor skrev VG at Ambjørnsen hadde bestemt seg for å la Elling vende tilbake som blogger. Denne uken skrev han på Facebook at han for første gang i historien har lest en av sine egne bøker igjen, den første Elling-boken, og at han roter i Ellings barndom.

– Jeg trodde jeg var ferdig med ham, men plutselig sitter jeg med Elling på heltid. Det er veldig overraskende for meg også. Jeg var ikke forberedt på det, forteller han til VG - etter at Tønsbergs blad fredag meldte at han planlegger fire nye Ellingbøker.

– Det er jo ikke sånn at det kommer fire bøker på løpende bånd, men ja, vi, snakker 4 bøker. Den første kommer trolig neste år, sier Ambjørnsen til VG.

Startet med blogg

Det hele startet egentlig med en kommentar fra en venninne våren 2013. Hun skulle starte bloggportal og foreslo etterhvert at kanskje Elling kunne begynne å blogge. Det satte i gang en hel del hos Ambjørnsen.

– Og plutselig så var han der, etter alle disse årene, med sin litt sånn sutrende stemme. Lett gjenkjennelig! Og høsten 2013 begynte jeg å få de første bloggene fra ham. Helt plutselig, og absolutt ikke planlagt. Men jeg har jo en ganske rar jobb, og det gjelder å være lydhør for det som dukker opp, sier Ambjørnsen.

– Og så trigget disse bloggene et nytt Elling-prosjekt?

– Ja, det førte i første omgang til at jeg tok med meg Ellings blogger ut på en turné. Noe jeg aldri før har gjort. Jeg sitter alene på scenen med min lille Elling-forestilling og møter folk på en fin og nær måte. Og så tenkte jeg at med tid og stunder så gir jeg ut en bloggroman med dette materialet, men etterhvert så jeg også klart for meg to vanlige romaner om Elling. I tillegg åpnet det seg enda et nytt rom - med en del kortere tekster som omhandler Ellings barndom, forteller Ambjørnsen.

– Det bare strømmer på?

– Ja, vanligvis tenker jeg at det ikke går an å grave opp gamle lik, men da jeg begynte å få de første bloggene fra ham, så var han seg selv så lik, og jeg kjente ham igjen med en gang. Jeg likte å ha med ham å gjøre igjen. Elling er jo like gammel som meg, det betyr at han nå er nesten 60, og da får man en del tanker om sin egen barndom og ungdom - som man ikke har som 32-åring, slik Elling var i den første boken.

SISTE FILM: Fra premieren på den tredje Elling-filmen «Elsk meg i morgen» i 2005. F.v. Per Chr. Ellefsen, Marian Saastad, Sven Nordin, Pia Jacobsen, Petter Næss og Ingvar Ambjørnsen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Den første boken, som kan komme allerede til neste år, vil være Ellings barndomserindringer og bestå av korte fortellinger. I tillegg til denne og en planlagt bloggroman, tenker Ambjørnsen at det er et svart hull fra vi forlot Elling i siste og fjerde bok - og frem til i dag.

– Disse 15 årene vet jeg ingen ting om, og her finnes det muligheter, sier Ambjørnsen som vet at mange var skuffet over at den fjerde og siste boken ikke hadde en happy ending, noe han selv var opptatt av at det ikke skulle være.

– Den fjerde boken er ganske svart, mens de to foregående var mer feel good. Mange damer har skrevet til meg og nærmest vært rasende, de ville at Elling skulle finne seg en dame og få et godt liv. Men jeg kunne jo aldri la ham ende opp i et rekkehus i Asker med dame og puddel, sier Ambjørnsen.

Når vi nå snart treffer Elling igjen, er han snart 60 år, han sitter i en kjellerleilighet på Grefsen. Og han har kommet seg på nett.

– Husk at da jeg slapp ham sist, så var det ikke internettilgang for vanlige folk, det var heller ikke mobiltelefon. Nå er Elling selvsagt på nett, veldig mye på nett. Og han er veldig ensom, mer ensom enn noen gang.

Den første boken starter med begynnelsen, helt fra det første Elling husker i livet, og foreløpig har ikke Ambjørnsen kommet til skolealder en gang i det han kaller «rotingen» i Ellings barndom.

Elling-suksessen var enrom - også internasjonalt. I tillegg til de fire bøkene, ble det laget tre filmer, og rundt om i verden ble det satt opp Elling-forestillinger og mye annet. Ambjørnsen sier at nå er han opptatt av å beholde kontrollen selv.

– Det ble så voldsomt. I en periode var det jo masse mennesker som levde av Elling rundt om i verden. Nå har jeg 100 prosent kontrollen igjen. Nå er han bare min, og jeg pusler med dette slik jeg gjorde i 1993 - helt i begynnelsen. Jeg er bare i teksten, og det er veldig kult.

– Spent på fortsettelsen

Selv passer Ambjørnsen på ikke å se på filmklipp med Per Christian Ellefsen i hovedrollen som Elling, men skuespiller Ellefsen er en av de som er spent på hva som skjer videre med Elling.

FLERE FILMER: Skuespiller Per Christian Ellefsen spilte Elling. Her fra innspilling av filmen Mors Elling på Mallorca. Foto:Trond Solberg,VG

– Først og fremst må jeg si at jeg ikke er Elling, selv om mange mange synes jeg er veldig lik. Men jeg tror det er flere enn en sulten skuespiller som venter på hva han skriver nå. Fra å få signaler om at Ambjørnsen skulle lage noe litt hemmelig, til dette, er jo helt fantastisk. Jeg har snakket med ham tidligere om måten han skapte Elling på, som jo er veldig spesiell, fordi han opplever at det bare kommer til ham. Det bare raser inn i hodet på ham, så lar han det gå ut i fingrene, sier Ellefsen som sier at Elling-suksessen har satt spor.

– Det går ikke en uke uten at jeg møter folk som snakker om Elling, det er univers han har skapt som virkelig har fenget folket. Jeg ville juge om jeg sa jeg ikke hadde lyst til å spille Elling mer, og det ville vært det største jåleriet i verden, sier Ellefsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder