SKRIVER BOK: Allerede i vår kommer Vidar Kvalshaug med bok om vennen Ari Behn som tok sitt eget liv 1. juledag. Foto: Terje Bringedal

Vidar Kvalshaug skriver bok om Ari Behn

Forfatter og Ari Behn-venn Vidar Kvalshaug (49) er i gang med bok om Ari Behns forfatterskap og hans litterære bruduljer i norsk offentlighet.

Det melder boknettstedet Bok365.no.

– Da beskjeden om dødsfallet kom, begynte jeg å notere ned både linjer i hans forfatterskap, forfattere og bøker han var inspirert av samt minner og røverhistorier fra det litterære miljøet som vi frekventerte sammen. Ut fra disse notatene reiste det seg gradvis strukturen til en bok, sier Vidar Kvalshaug til Bok365, som han selv er tilknyttet som bokanmelder.

Vidar Kvalshaug ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor VG, men opplyser til nettstedet at boken ikke er planlagt som en biografi, men mer en beretning om Behns kreative arbeid.

Boken skal utgis på Cappelen Damm allerede denne våren, og i en pressemelding skriver forlaget at den vil omhandle Behns forfatterskap og hans litterære bruduljer i norsk offentlighet.

Forfatter og prinsesse Märtha Louises eksmann Ari Behn valgte å avslutte sitt eget liv 1. juledag, og da Behn ble bisatt i Oslo domkirke forrige fredag, var Kvalshaug en av de mange som møtte opp for å ta et siste farvel.

Bakgrunn: Ari Behn er død

– Uken har vært litt uvirkelig og nå har vi kommet frem til avklarende dag. Alle har sittet i hver sine familier, kanskje på hver sin kant av landet, og mottatt denne beskjeden. Endelig så kommer man sammen, og jeg tror det blir en veldig flott og verdig avslutning, sa Kvalshaug til VG før bisettelsen.

les også

Tok farvel med Ari Behn: Slik var bisettelsen

Han fortalte at det stadig kom nye minner etter meldingen om dødsfallet og beskriver Behn som en intens og tilstedeværende venn.

– Han hadde en elefanthukommelse når det gjaldt mennesker, hva de gjorde, når han hadde møtt dem sist. Og han var et menneske som skapte tilhørighet. Han hadde en slags magnetisk kraft som gjorde at du ble dratt mot ham, enten du hadde tenkt det eller ikke.

De to ble kjent tilbake i 1998 og var i hverandres brylluper og barnedåper. Behn var også fadder til Kvalshaugs mellomste sønn.

Siste: Lagrene tømmes for Ari Behns bøker

Kvalshaug skrev dette minneordet over sin venn 2. juledag: Myten er en ensom jeger

«Hemingway, ja. Han tenkte jeg på da nyheten traff meg i huet i går kveld: Hemingway som dør for eget våpen i Ketchum, Idaho. Datoen var 2. juli. Vi visste sånt. Vi romantiserte sånt siden det gjaldt store kunstnere. Du valgte å ende livet ditt i går. Det er faen ikke mye romantisk over det.», skrev Kvalshaug dagen etter vennens død.

I en pressemelding skriver forlaget at Behns familie er informert om bokutgivelsen.

Redaksjonssjef Ingebrigt Waage Hetland i Cappelen Damm sier i pressemeldingen at forlaget ser frem til å samarbeide med Kvalshaug om å utgi en bredere og mer samlet fremstilling av Behns liv og kunstneriske virke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder