VINNEREN: Årets hederspris går til Herbjørg Wassmo (67). Foto: SCANPIX

Beveget Wassmo fikk Brages hederspris

Forfatteren Herbjørg Wassmo (67) ble tildelt hedersprisen under utdelingen av Brageprisene tirsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Under den årlige prisutdelingen hvor årets beste norske bøker skal hedres, var det utnevnelsen av den nordnorske forfatteren til mottaker av årets hederspris som kanskje vakte mest oppsikt.

- Også jeg som ikke engang har noen bok ute i år, utbrøt Wassmo da hun fikk høre sitt eget navn bli lest opp av kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) i Gamle Logen i Oslo.

- Hun skriver om vanskelige temaer på en måte som gjør at folk finner gjenklang i sine egne liv. Hun får folk til å ville lese mer og til å vente utålmodig på neste utgivelse, het det blant annet i begrunnelsen som ble lest opp av kunnskapsministeren.

Herbjørg Wassmo debuterte med diktsamlingen «Vingeslag» i 1976 og har siden skrevet opp mot 20 romaner og diktsamlinger. Hun er tidligere tildelt blant annet Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Nordisk Råds litteraturpris.

Flink forteller

Også prisvinneren for årets skjønnlitterære utgivelse, forfatter Gaute Heivoll, ble beæret over å få norsk bokbransjes kanskje aller gjeveste pris. Hans utgivelse «Før jeg brenner ned» har vakt både begeistring og forargelse, men Heivolls fortellerevne har ingen trukket i tvil.

- Heivoll har skrevet en nervepirrende og suggererende roman preget av uhygge og menneskets mørke sider, som balanserer hårfint på grensen til det melodramatiske. Det skal en dyktig forfatter til for å mestre den balansen. «Før jeg brenner ned» er stor fortellerkunst, sier juryen i sin begrunnelse.

- Det er klart dette er en anerkjennelse av arbeidet mitt. Hva en slik pris får av betydning vet jeg ikke ennå, men det er selvfølgelig hyggelig, sier Heivoll til NTB.

Fra scenen takket han spesielt beboerne i sørlandsbygda Finsland.

- Jeg vil takke bygdefolk hjemme i Finsland som har tatt imot min bok på den måten den var ment som, nemlig en kjærlighetserklæring, sa Heivoll da han mottok prisen.

Overfor NTB utdypet han etter utdelingen at anerkjennelsen fra leserne i hjembygda nesten er det som betyr mest for ham.

Tøyengata mellom to permer

Det var knyttet spenning til hvem som skulle vinne prisen for beste sakprosabok. Fire svært ulike kandidater var nominert. Morten A. Strøksnes fortelling «Et mord i Kongo» - om historien til Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo, og Jon Gangdals bok om Christoffer Kihle Gjerstad, som ble mishandlet til døde i 2005, var manges favoritter.

Juryens valg av Tone Huses bok om Tøyengata i Oslo var likevel godt begrunnet.

- Nærstudiet av en 400 meter lang gate i indre Oslo øst fanger byens historiske, sosiologiske, demografiske og arkitekturmessige utvikling fra sekstitallet til våre dager. Intervjuene med nåværende og tidligere beboere får teksten til å leve, de teoretiske modellene løfter fenomenet Tøyengata og understreker den større historien som har forandret bydelen og hovedstaden, står det i begrunnelsen.

Kompleks ungdom

Brageprisen deles årlig ut av Den norske bokprisen og ble opprettet i 1992. Selve prisutdelingen består av fire klasser med fire nominerte i hver klasse. Hedersprisen blir ikke nødvendigvis delt ut hvert år, og er det eneste resultatet fra en egen jury.

Også prisene for beste barne- og ungdomsbok ble delt ut tirsdag. Den gikk til Hilde K. Kvalvåg for boka «Fengsla».

- En skarp framstilling av to komplekse jenteskikkelser, som setter ord på mange av de store spørsmålene som er karakteristiske for ungdomstida, står det i begrunnelsen.

Årets Åpen klasse var viet bildebøker for vokse og barn. Stian Hole fikk prisen for boka «Garmanns hemmelighet», en bildebok for voksne spesielt kjent for nyskapende og eksperimentell datagrafikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder