OPERERT: Jon Michelet sliter fortsatt med store smerter etter operasjonen for snart to uker siden. Nå vil han bruke sommeren til å slappe av. Foto: JØRN PETTERSEN/VG

OPERERT: Jon Michelet sliter fortsatt med store smerter etter operasjonen for snart to uker siden. Nå vil han bruke sommeren til å slappe av. Foto: JØRN PETTERSEN/VG

Nyoperert Jon Michelet (72): Har store smerter og klarer ikke å skrive

LARKOLLEN (VG) Den femte boka i serien «En sjøens helt» skulle vært slutten på historien om Halvor og de andre krigsseilerne. Men slik blir det ikke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå går en utålmodig og nyoperert Jon Michelet (72) med armen i fatle og venter på komme i gang med bok nummer seks. God tid har han heller ikke. Neste sommer må han være ferdig - og foreløpig har han ikke skrevet et eneste ord.

- Det må bare gå. Noen ganger har jeg tenkt at blir jeg ikke frisk nok til å skrive selv, må jeg finne en måte å få diktert stoffet på. Men funker ikke slik, det vet jeg jo. Det er jeg som må sette ordene på «papiret», det er jeg som må kjenne på setningene for at det skal bli bra, sier Jon Michelet til VG.

Fikk du med deg denne? Jon Michelet fant hemmelige arkiver

KRIGSROMMET: Jon Michelet kaller kontoret sitt i Halmstad i Østfold for krigsrommet. På denne tavlen skriver han ned alle ideene som dukker opp Foto: JØRN PETTERSEN/VG

Nerve i klem

Det er bare noen dager siden han la siste hånd på bok nummer fem i «En sjøens helt»-serien - og overlot resten til forlaget. Dagen etter ble han operert.

– Det er en nerve i håndleddet som er kommet i klem, utrolig smertefullt. Legene sier det er en håndverkersykdom. En sykdom som gjerne rammer folk som gjør de samme bevegelsene hele tiden. Det gjør jo jeg, så til de grader. Tenk bare på at hver eneste bok jeg skriver er på godt over en million tegn.

Michelet vet ikke når han er frisk nok til å starte det fysiske skrivearbeidet med bok nummer seks.

– Men jeg har full kontroll, sier han overbevisende.

Bokanmeldelse: Jon Michelet: «En sjøens helt: Skytteren»

680 000 solgte krigsseilerbøker

Helt ukjent terreng beveger han seg ikke inn i. Han har gjort det før en gang for å si det slik. For å være nøyaktig, han har gjort det fem ganger før. Siden høsten 2010 har han faktisk ikke gjort noe annet. Til glede for svært mange lesere. 680 000 har kjøpt de fire første bøkene i krigsseiler-serien hans. Det blir penger og prestisje av sånt, både for forfatter og forlag.

Les også: Så mye har Jon Michelet tjent på «En sjøens helt»-bøkene

– Vi lever ganske enkle liv, slik vi alltid har gjort. Men med noe mer ressurser. Klart dette har gjort noe med meg som forfatter. Jeg har fått et mye bredere nedslagsfelt, nærmest blitt folkekjær. Jeg har opplevd en fantastisk respons. Tusenvis av mailer og brev. Vilt fremmede mennesker som bare stikker innom. Plutselig står de på døren. Sånn er det jo på landet.

Bokanmeldelse: Jon Michelet: «En sjøens helt: Gullgutten»

Flere ukjente helter

Det er en god stund siden han skjønte at han måtte skrive et bind til i serien om krigsseilerne. At det var for mye som ikke var fortalt om sjøens helter. For krigen, den store verdenskrigen var på langt nær helt snudd med slaget i Normandie.

Krigen i Stillehavet, slaget om Filippinene skulle bli minst like blodig, minst like brutal. Det var minst like mange krigsseilere som var involvert, minst like mange som aldri kom hjem - og kanskje enda flere ukjente helter. Selvfølgelig finner Michelets egen helt, Halvor veien dit.

- Han er jo som sjøfolk flest på den tiden - og akkurat slik jeg selv også var i sin tid. Rastløs og gikk fra skip til skip, sier Jon Michelet.

Bokanmeldelse: Jon Michelet: «En sjøens helt. Blodige strender»

«Livets store trommel»

Det er mye Halvor i Jon, eller omvendt om man vil. Halvor gjorde som Jon, reiste ut på sjøen da han bare var 18 år - og ble kastet ut i det som opphavet betegner som «livets store trommel». Ikke bare enkelt, det. Men etter mange og mangfoldige år på livets arena, hadde opphavet selv en god del erfaring og klokskap å bidra med.

– Men det skal også sies at jeg aldri i mitt liv har blitt satt på slike prøver som Halvor er blitt.

DEN NYE BOKA: Slik kommer høstens bok fra Jon Michelet i serien «En sjøens helt» til å se ut. «Brennede skip» som boka heter skulle egentlig være den siste i serien om Halvor, men slik blir det ikke. Foto. JØRN PETTERSEN/VG

Noen av de kanskje aller tøffeste prøvelsene har ikke forfatteren rukket å sette sin litterære helt på enda. Men det kommer, både i Stillehavet hvor tre norske handelsskip var involvert - og etter krigens slutt i kampen for et verdig liv for krigsseilerne.

Slapp mirakuløst unna

Legendariske «General Fleischer» var ett av skipene som ble brukt av amerikanerne i Stillehavet. Angrepet gjentatt ganger av japanske Kamikaze-fly, selvmordsflygere som det ikke bare var lett å beskytte seg mot. Men «General Fleischer» slapp mirakuløst unna intet mindre enn 203 luftangrep, 48 fiendtlige fly som ble skutt ned.

- Men det var også flere amerikanske handelsskip involvert - og mange av dem gikk det ikke så bra med. Denne delen av krigshistorien er både utrolig og spesiell. Det har vært skrevet så lite om det, jeg har nesten ikke funnet noe før nå de siste årene og det ble mulig å søke på nett, sier Jon Michelet.

Han trekker frem «Thomas Nelson» som et eksempel. En båt som ble bombet sønder og sammen av Kamikaze-flyene under slaget om Filippinene.

Jon Michelet om sjømannstiden: - Jeg gjorde ting jeg angret på (krever innlogging)

- 168 mann, de fleste soldater fra hæren omkom Over hundre av dem var under dekk - og de brant inne. Helt forferdelig - og enda verre: De er helt glemt av historien. Kanskje fordi de var hærsoldater, i USA er det som regel marinen som gjelder, fortsetter Jon Michelet.

Men nå blir flere av disse soldatene løftet opp og frem hans nye bok - og får heder og ære som de ikke tidligere er blitt til del.

Liker å overraske

- Og så er det jeg som gjør det, en mann som mange har tenkt på som anti-amerikansk. Det er bra for meg.

Jon Michelet legger ikke skjul på at han er ikke er så rent lite fornøyd med akkurat det. Han liker å overraske sitt publikum. Eller seg selv, for den saks skyld. Som når gammelkommunisten i sjette bindet, lar sin helt Halvor etter krigens slutt fra publikumsgalleriet på Stortinget hylle og heie frem høyrepolitikeren Claudia Olsen «et grepa kvinnfolk» som virkelig står på og kjemper for krigsseilerne.

BOK NUMMER SEKS: I disse permene har Jon Michelet samlet mye av bakgrunnsmaterialet til bok nummer seks i serien om «En sjøens helt». – Jeg har full kontroll, sier Michelet. Foto: JØRN PETTERSEN

- Jo da, jeg kommer til å savne Halvor og noen av de andre karakterene i bøkene. Det er ingen tvil om det. Samtidig har det aldri vært i tankene mine å la Halvor dø. Til det er jeg altfor glad i ham.

Men etter sjette bind er det definitivt slutt. Det blir ikke flere bøker om Halvor, men hva som skjer da, vil ikke forfatteren si noe om. Ei heller vet han ikke så mye om sine egne planer.

Det var bare det som manglet: Jon Michelets krigsseilersaga blir TV-serie

- Jeg har begynt å tenke litt på livet etterpå. Kanskje holder jeg noe foredrag, gjerne om krigsseilerne. Kanskje drar på en liten turne og trekker frem lokale helter fra de stedene jeg besøker.

Men en ting er han helt sikker på at han skal gjøre neste høst når sjette og siste bind foreligger:

-Da skal jeg legge de seks bindene oppå hverandre, knytte en pen rød sløyfe rundt og sende dem til Carl I. Hagen, min gamle «uvenn» og på kortet skal det stå: «Dette var det bare den jævla kommunisten Jon Michelet som kunne få til».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder