DumDum Boys-biografi med sterke avsløringer

TUNG TID: Vokalist Prepple i DumDum Boys (foran) og hans kone gikk gjennom en svært tung tid da de mistet sin tre år gamle datter i 1993. I en fersk biografi om bandet kommer det frem at Prepples kone overveide å ta sitt eget liv. Bak Prepple ser vi (fra venstre) bandkollegene Kjartan Kristiansen, Sola Jonsen og Aslak Dørum. Foto: Warner ,

Prepples kone ville avslutte livet

Da DumDum Boys-vokalist Prepples tre år gamle datter Julie døde i 1993, var han svært nær ved å miste sin hustru også.

Artikkelen er over fire år gammel

Prepples kone, Guri Dahl, vurderte nemlig å ta sitt eget liv i sorgen etter datterens brå bortgang. Det avslører hun i den nye biografien om DumDum Boys fra Aschehoug, «En vill en», skrevet av Sindre Kartvedt.

– Jeg hadde nok mest lyst til å avslutte livet mitt. Hadde jeg ikke hatt sønnen vår, hadde jeg gjort det. Da hadde jeg ikke orket en dag til, sier Guri Dahl til biograf Kartvedt.

Julie, datteren til Guri Dahl og Per Øivind «Prepple» Houmb, ble brått dårlig rett før sin egen fireårsdag. Hun fikk behandling for hjernehinnebetennelse og kviknet til, men døde likevel senere.

Slik beskriver Guri øyeblikket da datteren dør:

"Jeg tvang meg og Per Øivind inn igjen. Vi sang. Prøvde alt for at hun - for at hun ikke skulle gå mot lyset. Men så dør hun...Per Øivind knakk. I to. Det var sikkert sunt, men jeg kunne ikke gjøre det."

Både Guri Dahl og Per Øivind «Prepple» Houmb er kjent med at VG omtaler denne saken, men ønsker ikke å gi noen kommentar utover det som står i boken, opplyser forlagsredaktør Nazneen Khan-Østrem i Aschehoug.

Prepple selv snakker ikke så mye om datterens dødsfall i boken, men bemerker at bandkompisen og vennen Kjartan Kristiansen var der for han hele tiden.

Les også: DumDum-Kjartan var heroinist

– I en måned etter at Julie døde, kom Kjartan med vin og brennevin, og vi satt her og surret... «Tyven tyven» kom jo ut av det, sier Prepple i boken.

«Tyven tyven» - fra 1994-albumet «Ludium» - skrev Kjartan for Prepple med vokalistens datter i tankene. I et VG-intervju i 2001 lettet Prepple litt på sløret om datterens dødsfall og hvordan han lenge slet med å fremføre sangen fra scenen.

– Jeg tror jeg spilte Gram Parsons-plater i flere måneder. En kveld Kjartan og
samboeren hans var hos oss, dukket han opp med en skisse. Han brukte vendinger fra et dikt vi også hadde sitert på gravsteinen. Et par dager senere kom han med den ferdige «Tyven tyven». Jeg har svelget mang en klump i halsen når jeg har sunget den sangen, fortalte Prepple.

Hans kone Guri Dahl går i den ferske boken langt i å anklage sykehuset som behandlet datteren Julie for feildosering av medisiner.

– Jeg fikk en indremedisiner og to andre leger til å gå gjennom journalen. De fant graverende feil, sier Dahl i boken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder