USANT: Tidligere NRK-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld mener Viggo Johansens bok «Her er Dagsrevyen» inneholder flere alvorlige feil. Foto: Fredrik Solstad VG

Hans-Wilhelm Steinfeld om NRK-bok: – Inneholder alvorlige feil

Hans-Wilhelm Steinfeld reagerer sterkt på hvordan hans tidligere NRK-kollega Viggo Johansen beskriver ham i en ny bok om Dagsrevyen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I boken «Her er Dagsrevyen» skriver den pensjonerte Dagsrevyen-kjendisen Viggo Johansen at Steinfeld burde vært utstyrt med bruksanvisning eller merket «eksplosiv vare». Han forteller at det var mange myter rundt Steinfelds raseri, men at «mye er jo sant også»:

VGs anmelder om boken: Dette var slapt, Viggo.

«Med skarp og kontant tale har han irettesatt, og skremt vettet av, en rekke
kolleger i møter og på desken. «Vannhoder!!» Av og til kunne man kjenne den svake duften av skandale når han hadde vært på ferde. Jeg velger brede pennestrøk fremfor detaljer: sentralborddamer i NRK som nektet å ta telefoner fra Moskva. Han er en hissigpropp, og det ble full storm rundt noen av avgjørelsene og utspillene hans.» skriver Johansen – og forteller videre om perioden Steinfeld var sjef i Dagsrevyen.

Trakk seg fra veteran-intervju i VG Helg: Les reportasjen med Jahn Otto Johansen, Odd Karsten Tveit, Tomm Kristiansen og Viggo Johansen – som Steinfeld trakk seg fra (VG+)

Steinfeld Dagsrevyens svar på Zlatan

I boken sammenligner Viggo Johansen også Steinfeld med den temperamentsfulle fotballstjernen Zlatan og skriver rett ut at Steinfeld i likhet med Zlatan har sluppet unna med oppførselen sin – fordi de er viktige for laget.

«Hans-Wilhelm Steinfeld var på mange måter Dagsrevyens svar på Zlatan. En stjerne som går sine egne veier, og av og til klikker. Både han og Zlatan skinner i kraft av prestasjonene sine. (...) Laget blir bedre med Zlatan på plass. Dagsrevyen og nyhetsavdelingen blir bedre med Steinfeld på laget. Dermed har det vært fristende for ledere å se gjennom fingrene med oppførselen hans, som andre aldri ville ha sluppet unna med.»

Bidro ikke til boken

Viggo Johansen sier til VG at Steinfeld fikk tilbud om å lese boken, mens Steinfeld hevder at Johansen aldri sendte ham bokmanuset.

I et lengre svar til det som kommer frem i boka, som VG trykker i sin helhet, skriver Steinfeld:

– Jeg bidro ikke til Viggo Johansens bok. Han sa at hans kulle sende den, det har han ikke gjort. Så jeg har ikke lest boken. Sitatene som VG har sendt meg, rommer alvorlige feil, skriver Steinfeld som sluttet i NRK i 2014 og nå jobber for kommunikasjonsbyrået Corporate Communication.

Les hele tilsvaret til Hans-Wilhelm Steinfeld her!

For da VG gjør Hans-Wilhelm Steinfeld oppmerksom på personkarakteristikkene av ham i boken, gir han et lengre tilsvar på e-post der han stiller spørsmål ved Johansens metoder og beskylder Johansen for å fare med usannheter.

Uenig om «vannhoder»-kommentar

NY BOK: Viggo Johansen (68) skriver blant annet om Hans-Wilhelm Steinfeld i sin nye bok om Dagsrevyen. Foto: Annemor Larsen VG

– Viggo Johansen kunne ha lest seg opp i sammenhengen da jeg fleipet på kronikkplass i Dagbladet om «vannhoder». Temaet var nyhetsjournalistikk og vesentlighetskriterier. Jeg siterte en ungarsk venn av min overvektige klasse, som sa at det er «bedre med øl-vom enn med vannhode!» Kollega Gunnhild Viken brukte fleipen internt i Dagsrevyen. Viggo Johansen har i beste fall misforstått alvorlig det hele på dette punktet, skriver Steinfeld i tilsvaret.

Les også: Kom ikke til enighet med NRK – går til PR-bransjen

Ifølge Steinfeld er også flere av opplysningene i boken direkte løgn, blant annet konflikten med sentralborddamene i NRK.

– Det var gjerne 3 timers ventetid på telefoner fra Moskva til vest i de årene. Men det var løgn at jeg hadde en konflikt med NRKs sentralbord, og løgnen ble plantet hos Se og Hør. Jeg fikk julekort med signaturer fra alle sentralborddamene i NRK sendt til Moskva, der de beklaget den plantede løgnen, som Viggo Johansen bringer videre, som om den var sann, skriver Steinfeld i sitt svar.

Lest? Torgrim Eggen fikk terningkast 2 – truet VG-anmelder på Facebook

Måtte beklage

Steinfeld minner også om at Viggo Johansen i sin tid måtte be om unnskyldning offentlig for en bok han var med å skrive om etterretningslegenden Trond Johansen.

– Jeg har en følelse av at Viggo Johansen fortsatt har et forbedringspotensial, skriver Steinfeld.

Viggo Johansen vil ikke kommentere Steinfelds oppfatning av at boken inneholder en rekke alvorlige feil – og heller ikke svare på spørsmål om hvilke kilder han har basert påstandene sine på.

– Jeg har ingen kommentar til det. Det jeg har å si, det står i boken.

– Steinfeld trekker frem din offentlige unnskyldning til Trond Johansen etter utgivelsen av boken «Vi som styrer Norge» (1992) på grunn av manglende dokumentasjon. Er du sikker på at påstandene dine stemmer nå?

– Jeg har ingen ytterligere kommentar til det, sier Johansen til VG.

Fått med deg Persbrandt-biografien? Beruset og sjalu Mikael Persbrandt konfronterte Fredrik Skavlan

I boken skriver Johansen også mye positivt om Steinfeld som journalist, men samtidig at han ikke var noen «smidig personalbehandler med diplomatiske evner». Johansen viser til den mye omtalte episoden med pølsekasting etter et julebord – som ifølge Johansen førte til slutten på sjefsperioden for Steinfeld. Etter dette «ble han Balkankorrespondent», skriver Johansen i boken.

Dette tilbakeviser også Steinfeld i sitt tilsvar – og sier det var budsjettstrid med nyhetsdirektør Tom Berntzen som var årsaken til at han gikk av som sjef, ikke den «famøse pølsekastingen» som han aksepterte 2000 kroner i bot for.

Aktuelt: Bragepris-nominasjonene: Vagina-bok kan vinne

Fikk du med deg? Frank Aarebrot leverte bokmanus bare dager før han døde

Johansen ønsker ikke å utdype personkarakteristikkene av Steinfeld ytterligere og henviser til boken, men sier i et større intervju med VG Helg at utgangspunktet hans har vært en dyp respekt for sine kollegaer.

– Men dette er samtidig folk av kjøtt og blod, med sterke og svake sider. Noen ganger havner de i trøbbel. I den grad det har hatt betydning for journalistikken, så har jeg tatt det med i boken. Jeg går nok såpass nært at noen sensitive sider kommer frem, innrømmer Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder