VARSLET FULL GJENNOMGANG: – Bergens Tidende ser alvorlig på det som er avdekket, skriver sjefredaktør Øyulf Hjertnes. Foto: BT

BT beklager: Avdekket at avisens anmelder kopierte andres tekster 27 ganger

BT avsluttet i fjor høst samarbeidet med litteraturanmelderen etter at det ble avdekket at vedkommende hadde kopiert andres tekster fem ganger. En grundig gjennomgang viser at tallet er langt høyere.

Publisert:

Det er avisens sjefredaktør, Øyulf Hjertenes, som skriver dette i en beklagelse som er publisert onsdag ettermiddag.

Bergens Tidende ser alvorlig på det som er avdekket. Avskrift uten kildehenvisning er en krenkelse av andres åndsverk, og i tillegg et brudd med presseetikken og BTs egne etiske regelverk, skriver sjefredaktøren.

les også

BT avsluttet samarbeidet: Anmelder kopierte andres tekster

Da BT i oktober i fjor ble kjent med at anmelderen, Silje Stavrum Norevik, hadde kopiert passasjer fra andre anmeldere og deretter brukt dem i sine egne tekster, avsluttet avisen samarbeidet med Norevik umiddelbart.

– Dette burde aldri skjedd og jeg er skamfull. Feilen er min og min alene, skrev Stavrum Norevik i sin beklagelse den gangen.

På det tidspunktet var avisen kjent med fem tilfeller hvor anmelderen hadde kopiert passasjer fra andre anmeldere, og brukt dem i egne tekster. Men allerede da varslet BT en fullstendig gjennomgang av artikkelhistorien til anmelderen.

I dagens beklagelse viser Øyulf Hjertenes til at det første tilfellet av avskrift fra andre, skriver seg fra 2013. I perioden 2013–2017 har man til sammen funnet 27 tilfeller hvor det er avisens vurdering at anmelderen har kopiert andres tekster.

les også

Journalist kopierte og presenterte flere P3-anmeldelser som sine egne

– Det er pressens plikt og oppgave å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet. Da er det helt nødvendig at pressen også er åpen og ærlig om egne feil. BT legger derfor frem funnene fra våre undersøkelser i sin helhet, skriver Hjertenes-

Samtidig benytter sjefredaktøren anledningen til å beklage både overfor skribentene som er blitt kopiert og overfor avisens lesere.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Silje Stavrum Norevik , men hun hun har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder