HAR RETT: Erlend Loe syns det er strålende at Helga Hjorth velger å svare søsteren med en roman. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Erlend Loe om Helga Hjorths roman: – Eneste gjengjeldelse som funker

Norske forfattere ønsker debatten velkommen, men har blandet syn på boken.

  • Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag ga Helga Hjorth ut sin debutroman «Fri vilje». Boken er et direkte motsvar til søsteren, Vigdis Hjorth, sin bestselger «Arv og miljø».

I fjor raste debatten om virkelighetslitteratur, og den har nå blitt tatt opp igjen som følge av at Hjorth-familien nok en gang skriver en roman med bakgrunn i virkelige hendelser.

Bakgrunn: Skrev hevnroman i hemmelighet

Erlend Loe syns det er strålende at Helga Hjorth har skrevet sin roman.

– Hun har helt rett i at det er eneste gjengjeldelse som funker. Og spesielt hvis det er ordentlig gjort, som de foreløpige rapportene tyder på at dette er, skriver han i en epost til VG.

Selv prøver han å leve slik at ingen får behov for å skrive en roman om ham, forteller han.

– Skulle det likevel skje får jeg ta det som det kommer.

Loe liker debatten om virkelighetslitteraturen.

– Friheten i litteraturen er stor og må være det. Da oppstår det debatt fra tid til annen. Sånn må det være, mener han.

Helga Hjorth: Umulig å forsvare seg når man er blitt gjort til romanfigur

Forfatteren mener at de virkelige personene som blir romanfigurer ikke bør få lese boken på forhånd. Noen mennesker er sinte og krenkede og har god grunn til å være det, sier han. Han mener litteratur, kunst og film er fantastiske måter å bearbeide det på.

– Tilsvarsrett fins ikke på samme måte når det gjelder romaner. Hvis en forfatter ønsker å gjøre seg frendeløs, bør det være lov. Roman og motroman syns jeg er en god løsning, sier Loe.

– En gave til lesere og litteraturvitere

Knut Faldbakken forfatter og bokanmelder i VG mener at Helga Hjorths svar utdyper hele debatten om virkelighetslitteratur, som han mener ble både ensidig og moraliserende. Dette beskriver han som en lettelse og en utlufting av temaet.

FORFATTER: Knut Faldbakken syns Helga Hjorths svar til søsteren er stilig. Foto: Janne Møller-hansen VG

– Jeg synes det at Helga svarer Vigdis med en skjønnlitterær bok er stilig og imponerende. Det er kontrollert i forhold til hva man er vant til nå i slike konflikter, da folk bare øser ut sine klager på sosiale medier, sier Faldbakken.

Knut Faldbakken: Levde som en hippie

Forfatteren leste intervjuet Helga Hjorth gjorde i Aftenposten, og beskriver det som balansert og skikkelig.

– Det er sjelden noe sånt skjer i litteraturverden. Det er rett og slett en gave til leserne og litteraturvitere, mener han.

De to tekstene satt opp mot hverandre, mener Faldbakken, viser hvordan to mennesker kan stå side om side og oppleve samme situasjon på to helt forskjellige måter.

– De kan ikke frikobles fra selve familifeiden, men det blir veldig, veldig interessant å lese Helgas bok og holde hennes beskrivelser opp mot Vigdis sin versjon, og se hvor forskjellig noe så dramatisk som en fars dødsfall og et arveoppgjør kan oppfattes av to søsken, forteller han.

– Og at de begge velger å gi utrykk for det litterært kan du kalle en duell, men ikke hevn. Det er fakta og motfakta, slår han fast.

Faldbakkens barn: Kaller ham for Knut

Faldbakken ble oppglødd da han leste intervjuet til Helga Hjorth, fordi hun ikke «slo seg gråtende til brystet og fortalte hvor fælt det var», men nøkternt beskrev at familien har et annet syn på det som står i «Arv og miljø», sier forfatteren.

– Det er liv i dette. Det skjer på litteraturens premisser. Vi skulle hatt mer av den slags respons og mindre av gråtetokter og race mot offerrollen i sosiale medier, sier han.

– Det er kjempestilig, sier han om Helga Hjorths svar til søsteren.

Husker du? Litteraturens «Bad boy» følte mild panikk over å fylle 70

– Litteratur og virkelighet har ingen synlige grenser

UENIG: Unni Lindell mener Helga Hjorth kunne latt leserne tro søsterens bok var en roman. Foto: Robert S. Eik VG

Unni Lindell mener at det at Helga Hjorth nå gir ut sin versjon av familiehistorien som roman er voldsomt.

– Hun kunne holdt kjeft og latt leserne tro det var en roman, sier Lindell, som er tydelig på at hun forstår bakgrunnen for at Vigdis Hjorth skrev «Arv og miljø».

Lindell innrømmer samtidig at hun hadde syntes det var vanskelig å få en slik roman mot seg.

– Men nå kommer jeg med en selv da, til høsten, om min berømte katt Knut riktignok, «Knut – Nobodys baby». Den inneholder mye om min egen oppvekst, og om hele mitt liv. En slags «Katte-Knausgård», sier forfatteren spøkefullt, men innrømmer at hun gruer seg litt.

Det at debatten nå tar en ny vending mener hun er nødvendig, og hun tror den vil komme igjen og igjen.

– Litteratur og virkelighet har ingen synlige grenser, det er ingen sort tusjstrek der. Det gjør den levende og spennende, sier hun.

Feiret 60 år: – Jeg føler meg som en dronning

Motsvar ligger i kortene

SPENNENDE SVAR: Anne B. Ragde mener forfattere må tåle å få motbær for sine ytringer. Foto: Andrea Gjestvang VG

Anne B. Ragde mener Helga Hjorth er i sin fulle rett til å svare sin søster i romanform, og det må også forfattere tåle å få mot seg.

– That’s the name of the game, slår hun fast.

– Alle kan ytre seg fritt, og sånt kan man ikke styre. På samme måte som jeg kan skrive fritt, må andre også gjøre det. Det ligger i kortene, mener hun.

Ragde syns det er spennende at Helga Hjorth skriver sin versjon av historien. Hun mener at selv om debatten om virkelighetslitteratur ikke har tatt noen ny retning, så vil boken tilføre litteraturen noe nytt.

– Vigdis har ikke skrevet noe mot familien sin, men for sitt publikum. Det er ikke en interngreie mot familien, Vigdis skriver litteratur. Men at søsteren skriver som et forsvar, for å forklare, det syns jeg er veldig spennende og uvant, sier Ragde.

Hun mener at med «Fri vilje» så har familien rukket opp hånden og sagt at «Arv og miljø» er tatt fra virkeligheten.

– Hun har løftet romanen ut av det rent litterære og inn i det familiære, forteller Ragde.

Anne B. Ragde: Skrev slutten på «Berlinerpoplene» i smertehelvete

FIKSJON: Tom Egeland mener at skjønnlitteratur må forstås som nettopp det. Foto: Frode Hansen VG

Forfatter og VGs bokanmelder Tom Egeland vil ikke kommentere romanstriden mellom Hjorth-søstrene.

– Helt generelt mener jeg at skjønnlitterære romaner skal leses som nettopp dét: Fiksjon. Fantasi. Diktning. Fiksjonen kan selvsagt ta utgangspunkt i virkeligheten – det er litteraturhistorien full av eksempler på – men den må like fullt leses og forstås som diktning, mener han.

Tom Egeland: Kastet ut av Facebook for andre gang

– Å se på skjønnlitteraturen med journalistisk eller juridisk blikk og å lete etter en helt konkret virkelighet og sannhet, blir feil for meg. En roman rommer en alternativ uvirkelighet i et parallelt og ikke-eksisterende univers, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder