ÆRESPISTOL: Jo Nesbø har fått Rivertonklubbens Ærespris. Nå skriver han om Harry Hole. Foto: Frode Hansen , VG

Ny Harry Hole-bok neste vår

Harry Hole har sørget for at Jo Nesbø har fått Rivertonklubbens ærespris. Nå har Nesbø skrevet en ny roman om Hole.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har skrevet ferdig et første utkast, og romanen skal være i salg om et års tid, sier Jo Nesbø til VG.

Mens Nesbø har vært i Thailand og fordypet seg i Harry Holes univers, har innspillingen av «Snømannen» pågått for fullt i Oslo og i Bergen. Men det vil ikke Nesbø snakke om.

– Jeg har ikke vært på filmsettet, og nå er det krimfestivalen her i Oslo som gjelder. Basta, sier Nesbø.

Langsiktig plan

I 2013 kom «Politi», den foreløpig siste boken om Hole. Hva den nye boken om Harry Hole handler om, røper han heller ikke.

– Det er jo noe av magien; det å IKKE si noe om innholdet i en fortelling så lang tid på forhånd. Dessuten er jeg ikke ferdig med boken. Hva som skjer videre med Harry Hole, er faktisk allerede bestemt. Historien om Harry kommer til å ha en slutt. Jeg har en langsiktig plan for ham som ble lagt allerede da jeg skrev «Rødstrupe» (2000). Det handler om de store linjene i Harry Holes liv. Det kan hende noen har oppdaget ledetråder, en dobbeltbunn underveis. Når slutten kommer, vil leseren si «a ha! var det slik det var». Om det blir nå, eller senere, sier jeg ikke nå, fortsetter Nesbø.

Rollen som festivalforfatter under årets Krimfestival, synes han er stas, og han kjenner seg godt igjen i kollegers vurderinger av Harry Hole og hans mørke univers.

Ny bok om Doktor Proktor

– Deres observasjoner er i stor grad sammenfallende med mine egne tanker. Kolleger og eksperter på en krimfestival er engasjert med både hjerte og hjerne når det gjelder krimlitteratur. For meg er det skikkelig moro å bli æret på denne måten, sier Nesbø. Og tilføyer:

– Men det kom som et sjokk at jeg som festivalforfatter måtte skrive en åpningsprolog. Det er alltid noen «lekser» som følger i slike situasjoner.

Les også: Teateranmeldelse: «Doktor Proktors tidsbadekar»

Forfatteren har også dukket ned i sitt barneorienterte univers; Doktor Proktor. Senhøstes kommer «Doktor Proktor prøver å redde julen». I tillegg er det også tid for musikeren Jo Nesbø.

Ny Oslo-låt med Di Derre

– Sammen med Di Derre skal vi opptre under festivalen «Over Oslo» på Grefsenkollen. I den forbindelse slipper vi en helt ny låt – en Oslo-låt. Jeg synes Oslo fortjener en låt som forsvarer byen. Jeg er jo født og oppvokst i Oslo, men flyttet ganske tidlig til Molde. Da utviklet jeg nok et romantisk forhold til hovedstaden, sier vinneren av Rivertonklubbens Ærespris, Jo Nesbø.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder