BASERT PÅ VIRKELIGHETEN: Simon Strangers nye roman «304 dager» startet da en ung Afghanistan-veteran ved navn Nicholas kom bort til ham og lurte på om Stranger ville skrive bok om ham. Så gjorde han nettopp det - og VGs anmelder mener Nicholas’ historie er viktig å løfte fram.

På livet løs! Bokanmeldelse: Simon Stranger: «304 dager»

Simon Stranger er en spennende og modig forfatter. Han gyver i sin nye roman løs på Afghanistan og har med stor innlevelse skildret hva krig kan gjøre med mennesker.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 4 prikker

I Strangers nye roman er mye kresent og nøye uttenkt, men det er en krevende form som er valgt - og det er i partier ikke lett å holde tråden.

I den internasjonale suksessen «Leksikon om lys og mørke» (2018) vekslet Stranger mellom historien til den jødiske familien Komissar og Henry Rinnan, grepet var å følge bokstaver i alfabetet.

Les VGs anmeldelse her: Et helstøpt litterært verk

Denne gang veksler Stranger mellom Nicholas, en ung nordmann som reiser til Afghanistan, og Arman, en afghansk ung mann som blir tvunget inn i krigen.

Skjebnen til og de to parallelle fortellingene om Nicholas og Arman spinner langsomt og dvelende mot hverandre, leseren fornemmer at de må møtes når Stranger sirkler dem begge inn i Meymaneh-provinsen.

Romanen har 304 fragmenter, mest korte tekster. Tallet 304 stammer fra da Nicholas i romanens start sliter med traumer etter å ha vært i Afghanistan og er på vei til å ta sitt eget liv. Men så innhentes han av skikkelighet, han må jo varsle familien.

Over en hamburger lover han moren å holde seg i live til jul, 304 dager til. Dermed er det nedtelling fra 304 til 1.

Historien spenner fra Lofoten der Nicholas bodde sine første barneår til Afghanistan, landets lange historie, kultur og politikk fra tidenes morgen, fascinerende formidlet fra en opplest forfatter.

Det blir en kontrast til en skildring av en ganske vanlig oppvekst i et norsk hjem der barn opplever skilsmisse - og det handler om ungdommelig søken etter mening. For Nicholas blir militæret en organiserende redning av livet, og veien til Rena leir er ikke lang.

Arman er bare tre år da Sovjet invaderer Afghanistan, foreldrene finner en passende brud til ham, ekteparet får barn, og Arman ender med å slutte seg til Taliban.

Nicholas blir plukket ut til Afghanistan og havner i farlige og dramatiske situasjoner. Stranger skildrer den norske kontingenten, forholdet til tolker og andre, militær utrustning, trefninger. Her er nedlagt mye research, men det spres i biter ut over, så leseren må følge med i timen.

Stranger bredder ut skildringer om og fra Afghanistan med åpenbar glede.

«Afghanistan er resultatet av kollisjoner, både i kulturen og geologien….Slik panseret folder seg på to biler som kolliderer, ble steppene i Himalaya og Afghanistan presset sammen til daler og fjelltopper.»

Afghanistan-kjennere vil trolig glede seg over Strangers kjærlighet til og dypdykk i landets rike kultur og historie, eller kan hende irritere seg over ordrike skildringer.

Nicholas i romanen er basert på samtaler Stranger har hatt med en veteran fra Afghanistan, med fornavnet Nicholas. Arman er diktet ut fra samtaler Stranger har hatt med eksilafghanere i Norge og mange kilder om Afghanistan. Det er fint tydeliggjort hva som er diktet.

FORFATTEREN OG SOLDATEN: Simon Stranger og Nicholas Dreyer har fulgt hverandre tett de siste to årene i arbeidet med romanen «304 dager» som er basert på Nicholas’ historie.

Romanforfatteren Simon behersker mange verktøy, men det han tematisk trives mest med er nok de to unge mennenes liv i krig og felt.

Skildringene av kjærlighetsliv, møte med en jente på pub i Hamar, brudd, ny venninne, skjer med hurtigtogs fart – annet er viktigere i denne fortellingen, som blir i overkant fragmentert med sine mange småtekster.

Men Stranger har med stor innlevelse maktet å skildre hva krig kan gjøre med mennesker. Nettopp derfor er Nicholas historie viktig å løfte fram.

Stranger kunne ganske sikkert skrevet god sakprosa med dette stoffet, så godt som han har satt seg inn i veteranenes plager i Norge og internasjonalt, og i folks liv i Afghanistan. Men da hadde leserne trolig mistet atskillig annet.

Strangers skrivemåte skaper en varm tone gjennom romanen.

Anmeldt: Guri Hjeltnes

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no