PRESENTERES FOR USA: Ari Behn er blant forfatterene som skal vises frem på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen - her sammen med døråpner Karl Ove Knausgård som er et av de heteste forfatternavnene i USA. Foto: Thomas Nilsson

Knausgård håper å være døråpner for Ari Behn i USA

Og Knausgårds «Om våren» er blitt en roman!

NEW YORK (VG) Karl Ove Knausgård (47) hadde aldri trodd han skulle slå gjennom på det amerikanske markedet. Nå håper han å kunne fungere som en døråpner for Ari Behn og flere andre norske forfattere.

Thomas Nilsson
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG møtte Knausgård under åpningen av den norsk-amerikanske litteraturfestivalen torsdag kveld i New York. Festivalen arrangeres tredje året på rad av primus motor Frode Saugestad i samarbeid med det anerkjente litteraturtidsskriftet The Paris Review og Knausgårds forlag Pelikanen.

Festivalen er blitt et utstillingsvindu for norske forfattere til det amerikanske markedet - og i år er disse forfatterne invitert: Ari Behn, Maja Lunde, Kristine Næss, Helga Flatland, Geir Gulliksen, Johan Harstad, Cathrine Knudsen og Arne Lygre.

Festivalesjefen til VG: Tror USA kommer til å digge Ari Behn

Stjerneforfatteren Karl Ove Knausgård deltar også, men denne gangen er han ikke her for å snakke mest om seg selv eller bøkene sine. Nå stiller han på scenen for å diskutere og snakke om ny, norsk litteratur.

– Jeg er her mer som forlagsredaktør hvor jeg representerer våre norske forfattere. De som ikke er oversatt stiller helt likt, og det er poenget, det gjør at vi får en sjanse til å presentere dem, sier Knausgård.

SUKSESS-FORFATTER: Karl Ove Knausgård. Foto: Thomas Nilsson

Under tre prosent av alle bøker som trykkes i USA er oversatt. Derfor er oppmerksomheten han selv har fått høyst uvanlig. Knausgård er blitt en superstjerne i USA.

Ari Behn om sitt møte med Knausgård: – Som å møte Gandalf

– Nå er Knausgård større stjerne enn de fleste nordmenn skjønner i USA. Han er ti ganger større i litteraturverdenen enn det A-ha var i musikkverdenen, har festivalsjef Frode Saugestad uttalt til VG tidligere.

«Om våren» blir roman

Karl Ove Knausgård lanserte nylig «Min kamp. Femte bok.» i USA, og også denne gang har anmeldelsene vært svært gode. I The New York Times skrev Dwight Garner at «Min kamp» sammen med Elena Ferrantes Napoli-kvartett er «det første monumentalelitterære verket i det 21. århundre».

Les også: Mysteriet Ferrante

Nå håper Knausgård at han selv og festivalen kan åpne dører for de andre norske forfattere som deltar på festivalen.

– At noe skulle skje med mine bøker var helt totalt usannsynlig, men så skjedde det allikevel. Det betyr at det kan skje med hvem som helst hvor som helst, sier Knausgård som forteller videre at han slett ikke så på det å slå gjennom i USA som noe som var mulig.

Ukas boktips her!

– Min første døråpner var Per Petterson og hans gjennombrudd. Det gjorde at forlag knytter kontakter, det snakkes og alt ser plutselig helt annerledes ut. Sånn vil det være med min fremgang også. Nå finnes det enda flere forbindelser, sier Knausgård til VG.

Mens han er midt i lanseringen av femte bok av «Min kamp» i USA, kommer han her hjemme snart med «Om våren» - tredje bok i hans årstidssyklus. Den er blitt utsatt flere ganger, og nå bekrefter forlaget overfor VG at «Om våren» istedenfor en essaysamling med korte tekster, blir en roman.

Terningkast 5: Knausgårds «Om vinteren»

Skal være synlig

Knausgård forteller at selve målet med festivalen, som ble arrangert for første gang i Oslo i 2012, er at bokbransjens øyne skal rettes mot Norge. Initiativtakeren bak festivalen, Frode Saugestad, har tidligere uttalt til VG at «den litterære verden ser inn i vinduet til vår norske stue - og vi skal vise dem alt vi har i stua».

Knausgård mener synligheten festivalen kan gi er viktig, og at den har skapt uvurderlige bånd.

– Poenget er at det skal bli synlig. Vanligvis er det norske veldig usynlig, men nå kan det bli litt mer synlig, sier han og legger til:

– Det finnes en kontakt mellom Oslo og New York i den litterære verden og det fantes ikke før Frode begynte. Det var ingen som tenkte at det var mulig engang, avslutter han.

Knausgård-intervju: – Jeg likte å skrive om Hitler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder