AGNES RAVATN: - Hennes sylskarpe og ofte overraskende samtidsanalyser er satiriske mesterstykker, skriver juryen i sin begrunnelseom hvorfor hun er en av Norges ti beste forfattere under 35 år. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Fredag presenteres de på Litteraturfestivalen på Lillehammer: Dette er de ti beste norske forfatterne under 35 år

LILLEHAMMER (VG) - Fredag blir disse forfatterne kåret som de ti fremste norske forfatterne under 35 år. Det skjer på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Men VG kan presentere dem allerede nå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De ti er Agnes Ravatn (32), Anne Helene Guddal (33), Eivind Hofstad Evjemo (32), Erika Fatland (32), Erlend O. Nødtvedt (31), Ida Hegazi Høyer (34), Lars Petter Sveen (34), Lisa Aisato (34), Nils Henrik Smith (34) og Rebecca Kjelland (32)

- De er ikke rangert på noen måte, sier kulturredaktør Ane Farsethås Morgenbladet til VG.

I samarbeid med Norsk Litteraturfestival som går av stabelen denne uken her på Lillehammer, står Morgenbladet bak kåringen. Forrige gang de ti beste norske forfatterne under 35 år ble kåret var i 2004.

- Det må gå minst ti år mellom en slik kåring. Noe annet ville vært helt meningsløst, sier Farsethås.

Den forrige kåringen skulle vise seg å bli nesten profetisk med navn som: Lars Ramslie, Matias Faldbakken, Carl Frode Tiller, Olaug Nilssen, Trude Marstein, Tore Renberg, Espen Stueland, Gunnar Wærness, Steinar Opstad og Åsne Seierstad på listen.

Juryen denne gangen har bestått av Inger Bråtveit, Jan Kjærstad, Tonje Vold, Espen Stueland og Bernhard Ellefsen.

- Det har vært en krevende oppgave, mange bøker å lese og med et høyt nivå på mange flere forfattere enn de ti vi til slutt kåret, sier forfatter og jurymedlem Jan Kjærstad til VG.

Han mener at den største utfordringen har ikke vært finne de ti, men å måtte velge blant så mange 30 kandidater som alle like gjerne kunne vært på listen over de ti beste denne gangen.

- Når det gjelder litteratur finnes det egentlig ingen objektive kriterier. Hadde man bare byttet ut to av jurymedlemmene, ville denne listen sannsynligvis sett annerledes ut, sier Kjærstad.

En av de ti som er på listen i år, er Lars Petter Sveen, som debuterte i 2008. Da han

LARS PETTER SVEEN: I 2009 valgte Jo Nesbø han ut som årets debutant. Nå er Sveen kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år. Foto:Morten Holm,NTB scanpix

kom med sin roman «Guds barn» i fjor, var VGs anmelder fra seg av beigeistring, ga boken terningkast fem og konkluderte med at dette er «en fantastisk roman».

- Det er en stor ære for meg å være en av disse ti. Det føleles bra. Det er godt å ha et forventningspress på seg - og dette viser at jeg er på rett vei, sier Lars Petter Sveen til VG.

« I alle Sveens bøker møter vi det uforståelige, små og store mysterier, om de utspiller seg i Fræna eller i Galilea. Det som er nytt i Guds barn, er den mesterlige komposisjonen, hvordan de ulike fortellingene og fragmentene er vevd sammen», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

ANNE HELENE GUDDAL: Skjerper oppmerksomheten, mener juryen. Foto: Privat,

Agnes Ravatn kom heller ikke noe dårligere ut på VG-terningen enn Lars Petter Sveen da hun kom med «Operasjon sjølvdisiplin» i fjor høst. Også hun terningkast fem og med denne meldingen på kjøpet: «Agnes Ravatn viser deg hvordan du knebler din indre apekatt, du svake menneske».

- Hennes sylskarpe og ofte overraskende samtidsanalyser er satiriske mesterstykker, skriver juryen i sin begrunnelse.

I Anne Helene Guddals tilfelle mener juryen at det er all grunn for leseren å skjerpe oppmerksomheten.

- Guddals dikt skaper et språk som med få bilder berører leseren med eksistensielt alvor, heter det i begrunnelsen.

- Tiden snur lykken til sorg i Eivind Hofstad Evjemos nye roman, konkluderte VGs anmelder da hans «Velkommen til oss» kom ut i fjor høst. Årets jury mener at «Evjemos litterære aksjonsradius synes nærmest ubegrenset».

IDA HEGAZI HØYER: Ikke bare juryens utvalgte, men også kronprinsessens utvalgte. Her under et stopp med Litteraturtoget onsdag Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Om Ida Hegazi Høyer mener juryen at hun «er på vei til å etablere et forfatterskap med romaner som springer ut av, og samtidig vekk fra den såkalte overflaterealismen». En god stund før hun var en av juryens utvalgte, hadde kronprinsesse Mette Marit, som forøvrig åpnet årets Litteraturfestival, plukket ut hennes «Unnskyld» som en av bøkene hun sverget til i påsken i år.

«Nils Henrik Smith skriver ikke A til Å-bøker, her fortelles det i alle retninger på likt. Leseren får stadig flere biter av personens liv, biter som akkumulerer og danner et mer og mer komplekst helhetsbilde. Denne fortellermåten skaper et helt særeget tonefall, og nettopp stemmen er da også den fremste kvaliteten i Smiths forfatterskap». Slik lyder deler av begrunnelsen for at Nils Henrik Smith er å finne blant de ti beste forfatterne under 35 år.

REBECCA KJELLAND:- En betimelig vitamininnsprøytning i den norske samtidspoesien, mente VGs anmelder Foto: Privat,

- En betimelig vitamininnsprøytning i den norske samtidspoesien, mente VG om Rebecca Kjelland andre diktsamling «Leve gammeldansen» da den kom ut i 2011. Nå i 2015 mener juryen at «Rebecca Kjelland er poeten som blodskitten kommer gående med hagla på ryggen og harpa i hånda, som gjennom kraftige byks undersøker baksida av språkets minste og ytterste atom, som skriver logg fra NAV Sagene, dagsrapporter fra skogene på Hedmarken og leiligheten nær Alexander Kiellands plass».

Lisa Aisato var så sent som i 2014 nominert til Bragerpis for «En fisk til Luna» i klassen for barne- og ungdomsbøker, uten å nå helt opp. Det gjorde hun derimot i denne kåringen med følgende begrunnelse:

«Aisato har siden debuten i 2008 utviklet et særegent og sofistikert billedbokspråk. Hun formidler eksistensielle temaer for barn gjennom fortellinger som åpner for flere lesemåter».

EIVIND HOFSTAD EVJEMO: -et tiltrengt element av uærbødig tradisjonstilknytning, humor og tillit til språkets lydmanende sjikt på bekostning av normalspråklig meningsdannelse, mener juryen Foto: Privat,

- Bergen og den bergenske identitetsforståelsen får kjørt seg kraftig i Erlend O. Nødtvedts nye diktsamling. Dette vil med stor sannsynlighet være en av poesihøstens mest potente og originale utgivelser, mente VG-anmelderen om Erlend O. Nødtvedts «Bergens Beskrivelse» og ga diktsamlingen terningkast fem da den kom i 2011.

Årets jury mener at Erlend O. Nødvedt har bragt norsk poesi et tiltrengt element av uærbødig tradisjonstilknytning, humor og tillit til språkets lydmanende sjikt på bekostning av normalspråklig meningsdannelse og høflig semantikk. Hans diktfremføringer gjør det moro å være på poesiopplesninger.

VGs anmelder ga blant annet denne begrunnelsen for å gi Erika Fatland terningkast fem for hennes siste bok «Sovjetistan»: - Fatland har en god penn, og klarer å skape et fint driv i fortellingen.

ERIKA FATLAND: - Hun har mest av alt vist seg som en skarp observatør og en eminent intervjuer, mener juryen Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Juryens medlemmer argumenterte slik for seg når valget falt på Erika Fatland som en av de ti: «På sakprosaens område kan stilsikkerhet og intellektuell pyroteknikk fungere som noe av et blendverk: Språklig overskudd og de rette litterære referansene skjuler hvordan enkelte skribenter egentlig er dilettanter uten den nødvendige oversikten over materialet sitt».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder