KAN BLI HISTORISK: Jon Fosse er den andre norske forfatteren gjennom tidene som er nominert til den internasjonale Man Booker-prisen.

Jon Fosse kan vinne Booker-prisen

Jon Fosse (60) er den andre norske forfatteren gjennom tidene som er nominert til Den internasjonale Booker-prisen - en av verdens aller mest prestisjefylte litteraturpriser.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

I dag ble det kjent at Fosse er nominert til Den internasjonale Booker-prisen for første bind i storverket «Septologien», «Det andre namnet», som kom ut i fjor høst. Prisen regnes som en av verdens aller største bokpriser - og deles hvert år ut til den beste skjønnlitterære boken oversatt til engelsk.

Les VGs anmeldelse her: Bare Jon Fosse kan dikte slik!

Dermed kan Fosse bli historisk. Ingen norsk forfatter har vunnet denne prisen tidligere. Og kun én nordmann er tidligere nominert: Roy Jacobsen for «De usynlige» i 2017.

Fosse er tidligere nominert til en rekke både norske og internasjonale priser, og har blant annet vunnet Nordisk råds litteraturpris, men han innrømmer at dette er noe helt spesielt:

– Jeg dette er spesielt, uten tvil. Stykkene mine er blitt spilt en del i England, men har nesten alltid fått svært dårlige kritikker - med noen få unntak. Så jeg hadde ikke ventet at en så egenrådig roman som «Septologien» skulle bli nominert til den viktigste engelskspråklige prisen, som nok også er en av de viktigste litteraturprisene i verden, sier Fosse til VG.

Sjekk hva The Guardian skriver om «Septologien»!

Fosse fikk vite om nominasjonen på epost fra sin engelske forlegger som tok ham helt på sengen.

– Jeg ble overrasket og glad, og forleggeren min var forresten tydelig glad, han også.

For det er ikke tvil om at dette er en pris av stor betydning både prestisjemessig og kommersielt.

– Denne romanen er jo allerede solgt til mange språk, men agenten min mener at forleggere over hele verden følger med på denne prisen. Engelsk er nå en gang det internasjonale språket, så det er godt mulig at det kan føre til flere oversettelser, sier Fosse som har kikket på hvilke forfattere som oppgjennom er nominert til prisen.

Sjekk: Vinneren av prisen i 2018, vant Nobel-prisen i 2019!

HOVEDNAVN: Jon Fosses «Det andre namnet. Septologien I-II» ble lansert internasjonalt under verdens største bokmesse i Frankfurt i høst. Her under lanseringen med kronprins Haakon.

– Jeg er i alle fall kommet i godt selskap, sier Fosse.

Stor dag for norsk litteratur

VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk, som anmeldte «Septologien» i VG, mener dette er en stor dag for norsk litteratur:

– Større kan det nesten ikke bli, med unntak av Nobelprisen, da. Bookerprisen er jo en av verdens absolutt mest prestisjefylte litteraturpriser, sier Hovdenakk som anmeldte boken til terningkast 5.

Han mener dette kan bli et internasjonalt romangjennombrudd for Jon Fosse som fra før er anerkjent som en av Europas absolutt ledende samtidsdramatikere, og har et stort teaterpublikum der ute.

– Når han nå prisnomineres som romanforfatter, kan det kanskje vise seg å innebære et internasjonalt gjennombrudd også på det området. Samtidig viser dette at litteraturjuryer ikke viker unna å nominere bøker med et utpreget lokalt univers. Vi snakker om Bergen og de dype vestlandsfjordene, om lukten av bjørkeved og stekt flesk. Men først og fremst er «Septologien» stor diktning som tar opp i seg grunnleggende og allmennmenneskelige spørsmål omkring identitet og tilhørighet, sier Hovdenakk.

Følger opp med bok to til høsten

De 13 nominerte til langlisten ble offentliggjort i dag, og Jon Fosse konkurrerer med blant andre Michel Houellebecq som er nominert for «Serotonin».

2. april skal disse kortes ned til seks bøker som er med i finalerunden til å vinne prestisjeprisen som deles ut 19. mai i år. Premien er blant annet en pengesum på rundt 600.000 kroner som deles mellom forfatter og oversetteren av romanen.

Les også

Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris

Vestlandsforfatteren Jon Fosse (56) danket ut samtlige rivaler i kampen om den gjeve prisen på Island i kveld.

Det første bindet av «Septologien» ble lansert internasjonalt under bokmessen i Frankfurt i fjor, der Fosse var et av hovednavnene. Romanen er solgt til 12 land, og boken ble hyllet av både norske og internasjonale kritikere. Nå forteller Fosse at neste bok i verket, kommer til høsten.

– «Eg er ein annan», der delene III, IV og V er med, kommer til høsten, og skal blant annet utgis på engelsk og tysk samtidig som den norske utgivelsen. Tredje og siste bok kommer neste år, forteller Fosse.

Psst! Storverket består av tre bøker, men fikk tittelen «Septologien» fordi det naturlig deler seg i syv.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Bare Jon Fosse kan dikte slik! Bokanmeldelse: «Det andre namnet. Septologien I-II»

  Så er den her, første del av Jon Fosses lenge varslede storverk «Septologien».
 2. Ragde raser etter forlags-konkurs: – Kan tape en million

  Forfatteren Anne B. Ragde føler seg ført bak lyset av Gloria forlag som gikk konkurs mandag - og mener hun og Unni…
 3. Roy Jacobsen om prestisjenominasjon: – Dette tar kaka!: Roy Jacobsen kan vinne Booker-prisen som første nordmann

  Roy Jacobsens roman «De usynlige» kan vinne Man Booker-prisen, en av verdens aller mest prestisjefylte litteraturpriser.
 4. Linda Boström Knausgård om skilsmissen: – Ting kunne vært annerledes

  Linda Boström Knausgård (47) har skrevet bok om elektrosjokkbehandlingen hun ble utsatt for og sorgen etter skilsmissen…

Mer om

Litteratur

Jon Fosse

Flere artikler

 1. Jon Fosse kan vinne Bookerprisen: – Overrasket og glad

 2. Enestående bra Jon Fosse! «Eg er ein annan. Septologien III - V»

 3. Brageprisjuryen om årets beste roman: Mektig og mesterlig

 4. Besettende Fosse-finale! Bokanmeldelse: Jon Fosse: «Eit nytt namn»

 5. Knausgård skrev ferdig ny roman under lockdown i London

Fra andre aviser

 1. Jon Fosse nominert til Bookerprisen

  Aftenposten
 2. Fosse er Bookerpris-nominert

  Bergens Tidende
 3. Brageprisen til Jon Fosse

  Aftenposten
 4. Jon Fosse trudde ikkje på Gud. No ber han kvar dag.

  Bergens Tidende
 5. Dette er årets beste bøker fra vestlandsforfatterne

  Bergens Tidende
 6. Fosse fikk kritikerprisen: – Den henger høyt

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no