Prinsesse Märthas engler har humor: Märtha til VGTV: - Jeg tenkte at nå går det for langt

(VG Nett) Prinsesse Märtha Louise (40) betror at hun har lekt tampen brenner med en engel, og at til og med hun ble overrasket over resultatet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

To og et halvt år etter at Märtha og engleskolemakker Elisabeth Nordeng (43) lanserte «Møt din skytsengel», er de klar med oppfølgeren «Englenes hemmeligheter».

Mens den første boken i hovedsak tok for seg kunsten å bli kjent med sin egen skytsengel, får leserne i den nye boken nærmere innsyn i forfatterens kontakt også med andre engler. Märtha og Nordeng beskriver ulike engler ganske konkret - med både navn, utseende, og egenskaper.

VGTV møtte forfatterne på lanseringsdagen.

VGTV: Se Märtha og Nordeng fortelle om englene og se prinsessen lese høyt fra boken

Tampen brenner

Den nye boken har flere humoristiske innslag enn den forrige. Prinsessen og Nordeng er nemlig helt overbevist om at englene besitter en solid dose humor og ikke går av veien for en lek med oss jordiske.

I et kapittel forteller Märtha om da hun skulle lete etter en nøkkel i gresset.

- Jeg hadde lett lenge før jeg fant ut at jeg kunne spørre erkeengelen Chamuel, som kan hjelpe til med å finne ting. Da han foreslo at vi skulle leke tampen brenner, tenkte jeg: Ærlig talt, nå går det for langt. Jeg kan ikke leke tampen brenner med en engel! Selv jeg tenkte at det var litt mye, forklarer prinsessen til VGTV.

Men nøkkelen kom til rette. Da engelen sa «Stopp!», lå den i gresset mellom prinsessens føtter.

- Jeg forstår at det kan høres veldig merkelig ut. Det var veldig merkelig for meg også, det skal sies, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PERLEVENNER: Latteren sitter løst hos prinsesse Märtha og Elisabeth Nordeng når de snakker om den trege starten på vennskapet sitt. Foto: Roger Neumann

Fjær dukker opp

Fjærenes betydning står sentralt i boken.

- Fjærene er en påminnelse om englenes tilstedeværelse, forklarer Nordeng.

I boken beskriver de to en helt spesiell hendelse på et helgekurs, hvor alle deltagerne etter en utendørs meditasjonsøvelse endte opp dekket med hvite fjær.

VGTV: Se Märtha lese høyt fra hva som skjedde

- Har dere forståelse for at mange synes dette er vanskelig å tro på?

- Ja, absolutt. Det høres helt merkelig ut, så det forstår vi godt. Men når man kommer inn i den flyten med fjær, så er det helt utrolig hvor de dukker opp, forteller Märtha.

Märtha betror også i boken at ektemannen Ari Behn mener at fjærene forfølger henne, og at han har begynt å se på fjærene som en artig lek, fordi de dukker opp på de merkeligste steder og til rare tider.

Følte press som barn

Märtha forteller også åpenhjertig om presset hun følte som barn om å være jentete og søt, «fordi det var slik en prinsesse skulle være».

«Samtidig ble jeg klippet kort, fordi jeg hadde så tynt hår», skriver prinsessen og betror at da fargerike sløyfene hun ofte fikk plassert «midt oppe på hodet», var en måte å kompensere på. Hun legger til at de gangene hun ble kledd opp i kjole, måtte hun oppføre seg spesielt pent og være sammen med de voksne. På den måten la hun «jenteting for hat».

BLE FEMININ: Prinsesse Märtha trengte englekjelp for å finne bli feminin på sin egen måte. Foto: Roger Neumann

I dag takker prinsessen sin egen skytsengel for at hun begynte å endre seg. Hun mener at det var denne forvandlingen som fikk henne til å tiltrekke seg mennesker som støttet henne, deriblant «hennes kjære ektemann» Ari Behn.

- Som barn var jeg en guttejente, men jeg lærte at jeg kunne være feminin på min egen måte, forklarer Märtha til VGTV.

Tøft møte med erkeengel

I et avsnitt forteller prinsessen om sitt første møte med erkeengelen Metatron, et møte hun på forhånd var spent og nervøs overfor, og som skjedde gjennom en meditasjonsøvelse.

«Da møtet kom, så jeg en Zorro-liknende skikkelse. Han hadde hatt med fjær, maske, svart kappe og var veldig, veldig stor i forhold til meg. Han snakket til meg med tordenrøst, og jeg husker fremdeles at jeg ble mindre og mindre mens jeg var der med ham», forteller prinsessen og legger til at engelens stemme skrallet så hun helst ville gjemme seg.

- Det var faktisk ganske skummelt, forklarer en leende prinsesse til VGTV.

- Jeg var veldig redd for storheten i møtet, og derfor ble jeg selv liten. Men vi har den samme storheten i oss - hvis vi møter englene med gudsgnisten i oss, forklarer hun.

Om kritikken

Prinsessens omstridte forhold til engler har ført til heftige debatter. Særlig har kritikken gått ut på at Märtha blander sine roller som kongelig og selvstendig næringsdrivende.

- Hvis det kom til et punkt hvor prinsessen måtte velge mellom prinsessetittelen og rollen som selvstendig næringsdrivende, ville det bli et vanskelig valg?

- Det er jo et hypotetisk spørsmål sånn situasjonen er nå. Det må jeg ta når det eventuelt kommer, forklarer Märtha.

Glad og takknemlig

På spørsmål om hun ser på prinsessetittelen er en styrke med tanke på at den lettere gjør at hun kan få spredd budskapet hun brenner for, svarer Märtha at hun aldri har vurdert det på den måten, fordi hun alltid har vært prinsesse.

- Det er så vanskelig å sette i bås. Prinsesserollen er jo en del av mitt liv, så andre får bedømme det. Jeg er bare utrolig glad og takknemlig for at jeg har funnet noe så fantastisk flott i livet som jeg kan dele med andre, forklarer Märtha.

Tause om døden

Det vakte voldsom oppstandelse da prinsessen og Nordeng for halvannet år siden fortalte at de snakket med de døde.

- Vi snakket kun om at engler ikke er avdøde mennesker, sånn vi ser det. Det var stort sett det vi sa. Man kan selvfølgelig ha den kontakten, men det er ikke noe vi fokuserer på, forklarer Märtha.

Prinsessen og Nordeng ønsker ikke å utdype sitt eget forhold til døden nærmere, og forklarer det med at de ser på det som en privatsak.

- Hender det at dere trår feil og krysser grenser dere ikke skulle krysset?

- Vi er vanlige mennesker og ikke feilfrie. Man dømmer seg selv veldig lett, svarer Nordeng, som mener det viktigste er å lære av erfaringene, så man kan handle annerledes neste gang.

Krisestart på vennskapet

Prinsesse Märtha og Nordeng er perlevenner og samarbeidspartnere. Men da de møttes på et kurs i klarsynthet i 2003, var det heller dårlig kjemi dem imellom. De var ikke venner, og sa knapt hei til hverandre i løpet av to og et halvt år.

- Vi hadde ingenting å prate om. Det var helt krise egentlig. Men heldigvis var det begge veier, forklarer Märtha.

Nordeng skyter inn:

- Men så snakket vi om englene, og da var det som om noe virkelig åpnet seg.

REISER VERDEN RUNDT: Prinsess Märtha og Elisabeth Nordeng, her på et foredrag i Tyskland i fjor. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Og da skjedde ting raskt. Engleskolen Astarte Education, deres felles prosjekt, så dagens lys like etter, i 2007.

Englenes vinger

Prinsessen beskriver også hvordan hun har opplevd å se en gyllen, feminin engel ved navn Yasmin stå på datatastaturet i regnbuefarget kjole og med noe som lignet vind i håret. Og hun hadde vinger.

Märtha og Nordeng omtaler vingene som en av englenes hemmeligheter. Blant annet er vingene et tegn på at det maskuline og feminine er i total balanse. Men englene flyr ikke med vingene, selv om de kan bevege dem.

«Av og til høres et brus idet en engel sveiper med vingene når vi har møtt dem», skriver de i boken. Forfatterne mener også at englene er læremestere som kan gi seg til kjenne ved å gi oss mennesker et klapp på kinnet, en dytt i ryggen, et puff i skulderen eller som et lysglimt, en bris eller en duft.

Både prinsessen og Nordeng mener at nordmenn de siste årene har blitt mye mer åpne og mottagelige når det gjelder åndelighet. Men de vil ikke selv ta æren for å ha vært med på å avmystifisere spiritualitet, som de heller beskriver som en «naturlig prosess» i samfunnet.

Førsteopplaget på den nye engleboken er på 11.400 eksemplarer. Den første boken har et opplag på 38.000 eksemplarer i Norge og er i tillegg solgt til land som Sverige, Tyskland, Nederland, Belgia og Italia - hvor den fortsatt reklameres for.

Prinsessen og Nordeng har nettopp tilbakelagt et besøk i Nederland, hvor de holdt kurs og foredrag rundt «Finn din skytsengel».

VGTV møtte prinsesse Märtha og Nordeng også ved lanseringen av den første boken.

SE VGTV FRA 2009: - Jeg følte jeg var ond

SE VGTV: Se Märtha og Nordeng holde kurs i utlandet

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Mindre mystisk med Märtha

  Märtha, Snåsamannen, filmer, TV-serier og interiørtrender: Alt er med på å alminneliggjøre alternativ…
 2. Märtha falt for Marits englestemme

  Latteren sitter løst hos både prinsessen (40) og Marit Larsen (28) når engler blir samtaletema.
 3. Ny englebok fra Märtha på nyåret

  (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise (40) og venninnen Elisabeth Nordeng (43) kommer med englebok-oppfølger i februar.
 4. Slik maner Märtha frem engler

  HAMBURG (VG NETT) Med vibrerende hender og et konsentrert blikk forsøker prinsesse Märtha Louise å få englene til å vise…
 5. - Snakket med døde foran fullsatt konsertsal

  OSLO KONSERTHUS (VG Nett) I et fullt konserthus prøvde Lisa Williams å overbevise tilskuerne om at hun kan snakke med…
 6. Prinsesse Märtha: - Litt skummelt

  JARSLBERG (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise (39) landet trygt etter fallskjermhoppet.
 7. Kronprins Haakon om Märtha: - Vi ser forskjellig på ting

  (VG Nett) Kronprinsen forsvarte i dag søsteren sin, men sier samtidig at han ikke nødvendigvis støtter hennes syn.
 8. Misjonssambandet stenger dørene for Märtha

  Misjonssambandet snur og presiserer nå at kristne leirsteder ikke bør brukes av hvem som helst.
 9. Slik var Märthas første englemøte

  (VG Nett) En åpenhjertig prinsesse Märtha Louise forteller om sin første åndelige opplevelse.
 10. - Blir ingen kontakt med de døde

  (VG Nett) Märtha Louise garanterer at verken hun eller partner Elisabeth Samnøy vil ta kontakt med de døde under kurset…
 11. Märthas engler til værs

  (VG Nett) Etterspørselen etter prinsesse Märthas englebok er så stor at den nå trykkes i tredje opplag.
 12. Prinsesse Märtha til VGTV: - Følte at jeg var ond

  (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise skriver åpenhjertig i den nye engleboken om den store frykten hun hadde for å gå inn i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder