I SKRIVESTUEN: Her skriver Ari Behn på sin nye roman hjemme i Lommedalen i januar i år. Til høyre Aris far, Olav Bjørshol. Foto: FRODE HANSEN/NILS BJÅLAND

Aris far om sønnens nye bok: - Et knyttneveslag

- Jeg sa til Ari da jeg hadde lest boken: Dette er et eneste stort knyttneveslag, sier Aris far Olav Bjørshol.

I Aris nye roman «Vivian Seving etc.» som handler om en kvinne fra Moss som gifter seg inn i en rojal familie på kontinentet, tar han et raljerende oppgjør med underholdningsdemokratiet.

Men boken kan også ifølge Ari Behns tidligere uttalelser til både VG og andre medier, leses som islett av en selvbiografi.

Les anmeldelsen av Aris nye bok her!

Blant annet skriver Ari om den kvinnelige hovedpersonen Vivian Sending: «Nå har hun igjen åpnet døren opp på vidt gap, lei av å bli dissekert og omtalt i offentligheten uten å kunne ta til motmæle». Ord som til forveksling ligner hans egne ord da han i vinter gikk til angrep på tidligere soussjef ved slottet, Carl Erik Grimstad.

Begeistret

Olav Bjørshol som i god tid har lest boken som lanseres i dag er veldig begeistret for sønnens tredje roman.

- Jeg synes den er fantastisk, sier han og utdyper:

- Her slår Ari i bordet. Du kan sammenligne det med et selskap der folk bare sitter og snakker tull. Så slår noen i bordet. Sier ifra. Våkn opp!

- Hvis man vil, kan man også tolke boka som om han tar et oppgjør med deg, som det skilsmissebarnet han var? Spesielt fordi hovedkarakteren i boken snakker om tapet av en far og hvor rammet denne personen er av dette?

Les også: Gjør narr av Rybak og Stordalen i ny bok

«Mest av alt er det pappas skyld. Han forlot meg og mamma», skriver Ari blant annet.

- Alla grabbar måste døda sin farsa, sier Bjørshol.

- Hva mener du med det og hvem har sagt det?

- Det er det jeg selv som sier. Ærlig talt; ringte noen faren til Bjørneboe? Herregud, Ari er snart 40 år. Når det er sagt; vi må alle ta et oppgjør med vårt opphav ellers kommer vi ikke videre. Men Ari har gjort dette for lenge siden.

Ari og de to yngre søsknene, Anja og Espen Bjørshol opplevde en opprivende skilsmisse da foreldrene skilte seg og giftet seg på nytt med ekteparets to gode omgangsvenner, Tone Bjercke og Jan Pahle.

- Da var Ari ti år. Det er ikke tvil om at det var sårbart. Det er vanvittig sterkt når far går ut av ditt liv som tiåring. Da vokser du opp veldig fort. Og Ari ble fort en veldig ansvarsfull fyr.

- Hvordan hadde han det med det?

- Det taklet han, men man skal ikke ta et så stort ansvar for heimen så tidlig. Men sånn var hans liv.

- Han har tidligere gitt uttrykk for at dere i mange år hadde et anstrengt forhold?

- Det er blitt vridd til at vi hadde det. Jeg vil heller si at vi hadde et fravær av forhold. Det var en periode av livet hvor vi ikke hadde så mye med hverandre å gjøre.

- Hvorfor ikke?

- Det var livet selv som gjorde det slik. Jeg holdt på med båtprosjekter i utlandet, i Danmark. I dag har vi et flott forhold, sier Bjørshol.

Les også: Ari Behn føler seg deprimert

Men bare for rundt ti år siden ble Ari intervjuet om farsdagen i Moss Avis. «Er det farsdag? Nei, den dagen har jeg ikke noe forhold til. Jeg pleier å markere morsdag, men faren min får greie seg uten noen større oppmerksomhet fra min side. Han får heller gjøre meg arveløs».

I boken skriver Ari om faren som «droppet den lille ungen som sjuåring uten noen gang senere å forsøke å ta kontakt».

- Ser du på boken som et slags selvportrett?

- Nei, Ari er kunstner. Dette er en syntese av så mange fragmenter. Og ikke minst hans menneskekunnskap, sier Olav Bjørshol.

Ari Behn opplyste til VG i går kveld at han ikke hadde anledning til å kommentere boken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder