KOKAIN-BOMBE: Ruben Eliassen sier det er flere forfattere som tar kokain. Foto: Nils Bjåland/VG

- Norske forfattere tar kokain på fest

Flere forfattere har tatt kokain på litteraturfestivaler og forlagenes sommerfester. Det hevder forfatter Ruben Eliassen (41).

Publisert:
Artikkelen er over 13 år gammel

Ungdomsforfatter med bokbombe

Noen av dem han har sett i aksjon, er profilerte forfattere som selger mye bøker.

- Flere er veldig kjente, sier Ruben Eliassen, som har sett litt av hvert i de litterære miljøene siden han debuterte som forfatter for åtte år siden.

- Uten at kjendisfaktoren er av betydning; forfattere er som andre kreative tiltrukket av å utprøve grenser og utfordre sansene. Forfattere er ikke generelt ute etter å sløve sansene, de ønsker å skjerpe sansene. Som alkohol var tidstypisk på Bjørneboes tid, er nye rusmidler noe som er blitt mer vanlig. Bjørneboe var heller ikke helt fremmed for andre rusmidler enn rødvin.

Eliassen er mannen bak de populære ungdomsbokseriene «Phenomena» og «Mare».

For voksne

Nå kommer han med sin første kriminalroman for voksne, «Vi dør så sakte». Boken er en den første i Memento-trilogien. Der skriver han om forfatteres snorting av cola på Kunstnernes Hus og om salg av dop på Aschehougs hagefest.

- Som jeg skriver i dedikasjonen: Historien er fiktive betraktninger i et parallelt univers.

- Boken begynte ikke som en krim. Jeg ville bruke ting jeg har opplevd, en slags biografi. Men det ble det heldigvis ikke, mesteparten av dette har skjedd, men jeg har tillatt meg å se på erfaringene mine gjennom en litterær tekst.

- Jeg vet om mange som er blitt høye på litt av hvert på hagefesten, det er ikke alle forfatterne som bare blir høye på seg selv, ler han.

- Første gang jeg var på Litteraturfestivalen på Lillehammer, hørte jeg om det. Andre gang så jeg det, det var vel i fjor, tenker jeg. Det er ikke vanskelig å få kjøpt det, men mange er heldigvis litt bluferdige, så det skjer en del på rommet før du går ut. I fjor fløt det av stoff på et utested der, det ble en liten sak i lokalavisen, men ingenting ellers. Jeg ble tilbudt et par striper på toalettet, men jeg deler ikke en øl på toalettet engang, sier han og ler.

Festoppkvikker

Også på forlagenes sommerfester har han sett forfattere ta narkotiske stoffer.

- Det er jo så mange som dukker opp på mange slike fester, du har alle typene der, forleggere, musikere, lyrikere, skjønnlitterære forfattere. Og alle har forskjellige preferanser, også når det gjelder stimuli. Kokain og andre sentralstimulerende midler snakkes ikke like mye om som det brukes. Mange er helt åpne om det, i alle fall på tomannshånd. Det er en festoppkvikker, og etter de obligatoriske festtalene, champagnen og kanapeene fortsetter festen som regel et annet sted. Et sted det er litt høyere under taket.

Selv har Ruben Eliassen et avslappet forhold til rusmidler.

- Jeg bruker ikke dop selv.

Det vil si; han har gått på amfetamin, men det som behandling for ADHD.

Han har vært i musikkbransjen en årrekke, og sett mye dop.

- Der er det helt vanlig.

Rødvin ruler

Ruben er heller ikke særlig opprørt over tilstanden blant enkelte forfattere.

- Det er ingen stor sak, og ikke noe nytt for meg. Jeg trodde «alle» visste det. Jeg skjønner ikke at folk blir overrasket, det forekommer jo overalt.

Jeg prøver i boken min å skrive om de forskjellige miljøene som eksisterer og hva som foregår der, slik de er på godt og vondt.

I boken er ikke forfatternes bruk av kokain et stort poeng, han var mer bekymret for at han skulle bli oppfattet som rasist enn at han skulle annonsere forfatternes «dopingliste».

Han understreker at «det fortsatt er rødvin som ruler».

Ruben mener forfatterne foretrekker sentralstimulerende midler som kokain og amfetamin i de tilfellene de benytter andre rusformer enn alkohol.

- Men jeg tror ikke det er vesentlig mer dop i dette miljøet enn i andre, understreker han. Eliassen har blant mye annet vært på fest hos en kjent advokat hvor flere kjendiser var til stede.

- Der var det en bolle på bordet, og den var i hvert fall ikke full av potetgull.

Det så ut som om noen hadde ranet et medisinlager, påstår han.

- Ukjent

Forlagene VG har vært i kontakt med, hevder at kokain i forfattermiljøene er ukjent for dem.

Men Ruben Eliassens forlegger Erling Kagge sier: - Alt som står i romanen «Vi dør så sakte» er sant, sier han.

VG har snakket med forlagssjef Anne Fløtaker i Cappelen Damm, Marit Walsø i Samlaget, Richard Aarø i Tiden, Trygve Åslund og Even Råkil i Aschehoug, Håkon Harket i Forlaget Press og Ottar Samuelsen i Dinamo. Ingen kjenner til det Ruben Eliassen snakker om.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no