GIR SEG: Forfatter Karl Ove Knausgård sier sjette bind av Min Kamp blir hans siste bok. Foto: SCANPIX

Knausgård gir seg som forfatter

Eksperter tror Knausgård kommer tilbake

(VG Nett) Karl Ove Knausgård legger bort pennen for godt etter sjette bind i serien Min Kamp.

Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en ny utgave av dokumentaren «Tonjes versjon» som sendes på NRK P2 i dag.

Her avslører Knausgård at han lenge har visst at Min Kamps sjette bok ville bli hans aller siste.

LES OGSÅ: Nyklipt Knausgård kaller bok-slutten «veldig privat»

Bokserien har vakt sterke reaksjoner for sin intime beskrivelse av hans eget liv, venner og famile.

Hva synes du om at Knausgård gir seg? Diskuter i kommentarfeltet nederst!

Ekskona Tonje Aursland lagde dokumentaren «Tonjes versjon» om hvordan hun opplevde å bli utlevert for hele Norges befolkning.

Det var under opptakene av denne dokumentaren at Knausgård avslørte at han ville gi seg som forfatter etter Min Kamp 6. Dette har kun vært en godt bevart hemmelighet.

I den nye utgaven av dokumentaren viser ikke Knausgård noen anger på de detaljrike bøkene.

LES OGSÅ: Knausgård: - Gråt så mye at jeg ikke kunne se tastaturet

- Det er faktisk ingenting jeg angrer på. Det eneste er at jeg kunne gått mye lengre, men det har jeg hele tiden ikke gjort. Hadde jeg gått lengre noe sted ville jeg nok følt enda mer forferdelse enn jeg gjør. Det kunne blitt bedre litterært sett om jeg hadde «guts» til å gå litt lengre. Men det kunne jeg bare ikke, sier Knausgård.

Forfatteren ser frem til å legge pennen bort for godt.

- Jeg lengter etter noe helt annet. Jeg vil ha det fredelig. Og jeg vil at det skal være trygt for barna mine. Jeg blir veldig ubekvem med den rollen som «noen». Jeg trives godt med å være «ingen», men samtidig er det noe som alltid higer etter noe mer. Men nå har jeg opplevd det å være «noen», så da er det mye lettere å gi avkall på det, sier Karl Ove Knausgård til Radiodokumentaren.

Tviler på et endelig farvel

Hans Olav Brenner har mange års erfaring fra litteraturmagasin både på radio og TV. Han gjorde blant annet et langt intervju med Knausgård i Bokprogrammet på NRK.

Han er imponert over forfatterskapet til Knausgård, men tror leserne kan se mer av ham i fremtiden.

- Det er en spektakulær måte å gi seg på. Det er en grandios avslutning på et stort verk. Men det er ikke godt å si om det er et endelig farvel. En eller annen gang kommer han nok tilbake, sier Brenner til VG Nett.

Brenner tror Knausgårds avskjed kan være en måte å distansere seg fra Knausgård i romanen.

- Kanskje er dette beviset på at det virkelig er en forskjell på romankarakteren og privatpersonen Knausgård. Romankarakteren kan jo skrive ufortrødent videre. Dette kan være hans måte å skjønne at det virkelig er en forskjell på de to personene, sier Brenner.

- «So what?»

Karl Ove Knausgård stiller i et stort intervju i lørdagens VG Helg. Her får forfatteren blant annet spørsmål om hans neste bok kan være den siste.

- Jaaa. Det er noe jeg absolutt tenker. Men jeg prøver å tenke at det som skjer, det skjer. Det er også litt sånn... so what? sier Knausgård til VG.

Det var VGs Ronny Berg som gjorde intervjuet med forfatteren. Han fikk en følelse av at fremtiden sto helt åpen for Knausgård.

- Han lot fremtiden stå helt åpen og ubesvart. Han fortalte at han alltid bruker lang tid på å komme i gang med en ny bok, og nå hadde han ingen idéer. Men jeg tror ikke han har skrevet sitt siste verk. Det kan ta tid, men det kommer nok flere, sier Berg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder