NOMINERTE: Dette er de de beste krimbøkene i fjor, ifølge Rivertonjuryen. Heine Bakkeid (bildet) er et nytt og spennende navn: Både han og Gard Sveen fikk terningkast 6 for sine bøker i fjor.

Rivertonprisen: Dette er de fem beste krimbøkene i fjor

Rivertonprisen for beste kriminalroman i 2018 skal snart kåres - og her er de fem nominerte bøkene.

Publisert:
Artikkelen er over fire år gammel

De nominerte til Rivertonprisen for 2018 ble kunngjort under Krimfestivalen i Oslo i dag:

Prisen deles ut av det kriminallitterære selskapet Rivertonklubben 4. april, og juryen har bestått av litteraturprofessor Hans H. Skei, forfatter Trude Teige og krimkritiker Elin Brend Bjørhei.

Krimelsker? Sjekk ut denne terningkast 6-thrilleren

VGs krimanmelder Sindre Hovdenakk sier at hans personlige favoritt til å vinne årets pris er Gard Sveen som han selv anmeldte til terningkast 6 i VG.

Les også

Stor krimguide: 10 krimbøker å merke seg i vår

Norske forlag gir ut nærmere 100 krimbøker bare denne våren - og VG guider deg gjennom krimjungelen.

– Jeg har tidligere fremhevet «Bjørnen» som en av fjorårets aller beste bøker. Unni Lindell har også overbevist med «Dronen», som fikk svært god mottakelse. Riktignok har begge disse mottatt Rivertonprisen tidligere, men likevel mener jeg det bør stå mellom disse i år. Heine Bakkeid er også et spennende nytt navn - og det virker mer åpent enn på lenge hvem som får prisen, sier Hovdenakk.

Dette sier juryen om de nominerte:

Gard Sveen: «Bjørnen» (Cappelen Damm)

Juryen sier: «Boken er en spionthriller med gode miljøskildringer og overbevisende karakterer, og gir klare assosiasjoner til Treholt-saken. Sentralt står svik, uvennskap og allianser som blir avgjørende for menneskers skjebner. Gard Sveen gjennomfører et godt stykke avansert fortellerteknikk i parallelle handlingsforløp som til slutt henger sammen og får en til å føle hvor kald den kalde krigen var.»

Terningkast 6: Bamse brakar for en krim!

Samuel Bjørk: «Gutten som elsket rådyr» (Vigmostad & Bjørke)

Juryen sier: «Det er befriende å lese en forfatter som har en stemme som skiller seg ut, en som tør å gå sine egen veier. Forfatteren unngår ordgyteri, er nærmest minimalistisk i stilen. Men gjennom et språk som er presist og rytmisk bidrar nettopp språket til å gi historien driv og tempo.»

Les anmeldelsen her: Hans beste hittil

Heine Bakkeid: «Møt meg i paradis» (Aschehoug)

Juryen sier: «Det gode og originale språket hever denne krimromanen over mange andre i samme sjanger. Et særdeles godt gjennomført krimplott holder leseren i ånde i en underholdende og spennende krim hvor det også har blitt plass til noe humor.»

Terningkast 6: En ny Jo Nesbø

Unni Lindell: «Dronen» (Aschehoug)

Juryen sier: «Som lesere følger vi forbryteren på nært hold, og spenningen gjelder dermed først og fremst hvordan og når politiet løser sine oppgaver. En komplisert og intelligent intrige fremstilles i et rikt og variert språk.»

Les VGs anmeldelse her: Unni Lindell på sitt beste!

Tore Aurstad og Carina Westberg: «Djeveldansen» (Vigmostad & Bjørke)

Juryen sier: «Forfatterne har satt et godt og sidevendende krimmysterium inn i en interessant historisk epoke som de på imponerende vis bringer til live. Her er det gode dialoger spekket med datidens ord. Herlige historiske detaljer, atmosfære og troverdige og levende karakterer.»

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no