NY BOK: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten- eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne», skriver Behn bak på sin nye bok. Her avbildet før jul i fjor.

Døende sjarlatan: Bokanmeldelse: Ari Behn – «Inferno»

VG:s terninger viser 3 prikker

Denne boken hadde ikke blitt utgitt hvis ikke forfatteren på omslaget het Ari Behn. For hva slags bok er det egentlig Behn kommer med og hvem er den ment for?

 • Gabriel Michael Vosgraff Moro
Publisert:

Artikkelen er over tre år gammel

Selv kaller han sjangeren «roman med malerier», noe som i praksis betyr korte tekster på annenhver side og rundt femti avbildede malerier. Behn gir leseren små glimt fra et høyst personlig annus horribilis. Det handler om året etter at han og prinsesse Märtha Louise gikk fra hverandre. Lesere som ønsker juicy sladder fra kongefamilien eller pikante detaljer om bruddet, vil bli skuffet. Og godt er det.

Ari Behn om boken: – Har revet hjertet ut

Ari Behn er døende. Eller, han føler det i hvert fall slik. Han er livredd og nyskilt, med en cyste i øret og fortærende angst. Da hjelper det lite med villa i Bærum, Range Rover og millioninntekt. «Jeg er gårsdagens nyheter, enda verden ennå ikke har fått beskjed», skriver han et sted. Det er synd på Ari. Alt er trist som faen.

Som Norges største kjendiskunstner lever han av og for rampelyset, et talent han har dyrket og perfeksjonert helt siden han tatoverte VGs terningkast seks på armen etter brakdebuten i 1999. Som multikunstner med medietekke, er han suveren.

Les også

Prinsesse Märtha: – Hyggelig med et far-datter-prosjekt

Prinsesse Märtha Louise (46) var taus om det mye omtalte salget av feriestedet Bloksberg da hun var innom Cappelen Damms…

Det er umulig å ikke lese denne boken, med den strindbergske tittelen «Inferno», som noe annet enn skrive- og maleterapi. Da han hadde sin første utstilling med malerier i 2013, fikk han mye omtale, men lite heder og ære. Kunsten ble beskrevet som dilettantisk og flere profesjonelle billedkunstnere ble fornærmet over all omtalen som ble denne amatøren til del. Men Behn har fortsatt å male, solgt bilder for millioner av kroner og nå altså forenet tekst og bilder i en bok som mest av alt ligner en utstillingskatalog med tekst.

Behn holder forsøksvis dommedag over seg selv. Situasjonen maner til selvransakelse: «Jeg designer også servise og vinglass, tuller med min egen posisjon som offentlig person i mediene. Jeg er en klovn, i verste fall. I beste fall er jeg en meningsbærer og aktør i offentligheten. For mange er jeg en narr.»

Angst er nærmest blitt en motesykdom blant bloggere og kjendiser. Angst ogpsykiske lidelser selger intervjuer, bokbad, tv-opptredener og bøker. Dette vet Behn. Likevel opplever jeg angsten og depresjonen hans som troverdig og godt skildret. Det trøblete året beskrives med stakkato setninger og betydelig trøkk, som på sitt beste gjør inntrykk.

Les også

Ari Behn med ny kontrakt – skal gi ut syv bøker

Ari Behn (45) har inngått en omfattende kontrakt med Juritzen forlag.

Jeg stiller fremdeles spørsmål ved hvem som er målgruppen for denne boken? Oppmerksomhet får Behn uansett hva han gjør. Men hvem ønsker han å nå? Folk som har kjøpt kunsten hans som billige trykk? Tradisjonelle romanlesere vil i hvert fall bli skuffet.

Som billedkunstner er Behn nemlig på nivå med mange andre maleglade. Han liker spreke farger, ekspressive penselstrøk og drømmeaktige tablåer. En spiseskje Jean-Michel Basquiat og en teskje Bjarne Melgaard. Stor kunst? Tja. Én ting er i hvert fall sikkert, bildene selger som hakka møkk. Og det kommer sikkert godt med midt oppi det hele. Det er tross alt skrekkelig dyrt å skille seg.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Ari Behn om bruddet: «Skal ikke lenger kysse og elske»

  I den omstridte dokumentaren «Ari og halve kongeriket» leser Ari Behn (45) sterke og såre utdrag fra sitt kommende verk.
 2. Ari Behns kjæreste sterkt kritisk til TV-dokumentaren

  Ebba Rysst Heilmann (33) går kraftig til angrep på den omstridte TV3-dokumentaren «Ari og halve kongeriket».
 3. Ari Behn om skilsmissen, barna og livet med kongefamilien

  Märtha og Ari pakket kofferten og reiste bort da skilsmissen skulle offentliggjøres.
  Pluss content
 4. Ari Behn: – Kevin Spacey tok meg på ballene

  Ari Behn forteller om et oppsiktsvekkende møte med Hollywood-stjernen Kevin Spacey.

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Ari Behn

Flere artikler

 1. Tømmer lageret for Ari Behns «Inferno»

 2. Ari Behn om sin nye bok: – Har revet hjertet ut

 3. Romantikkens mester! Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Jenta som ble igjen»

 4. Her er vinnerne av Brageprisen 2018

 5. Maud Angelica gir ut bok - skriver om sorgen som tok overhånd

Fra andre aviser

 1. «Inferno» av Ari Behn utkommer nå på nytt. Men hvor mye oppmerksomhet skal bøker med selvmordsmotiv få?

  Aftenposten
 2. Ny bok om Ari Behn: – Mot slutten av livet var han så fortvilet at han ikke visste hvem han var

  Bergens Tidende
 3. Ny bok om Ari Behn: – Mot slutten av livet var han så fortvilet at han ikke visste hvem han var.

  Aftenposten
 4. Ari Behns forlegger: Prøvde å endre den siste boken hans

  Aftenposten
 5. Hadde kunstutstilling tre dager før han døde

  Aftenposten
 6. Det er ikke en eneste slapp setning i denne boken

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no