HOVEDGJEST: Jo Nesbø satt som hovedgjest gjennom hele sendingen da ukens Skavlan-program ble spilt inn i Stockholm torsdag kveld Foto: NRK

Jo Nesbø skrev Harry Hole-avslutning i «Skavlan»-studioet

Nakenbildene i Vanity Fair

Angsten for å binde seg

Forholdet til millionformuen

STOCKHOLM (VG) På bakrommet i Skavlan-studioet, rett før sendingslysene ble slått på, skrev Jo Nesbø (50) torsdag kveld avslutningen på sin nye roman om Harry Hole.

Jacob Lund
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg satt og skrev på sluttscenen. Boken kommer ut 9. juni, forteller den norske suksessforfatteren i programmet som vises fredag kveld.

- Bak her nå? Undret en litt paff Fredrik Skavlan.
- Ja.
- Hva skjedde da?
-
Ehhh, i og med at det er helt på slutten tror jeg ikke at jeg skal fortelle det. Men ja, det var involvert et skytevåpen. Og det foregikk i Oslo, forteller Nesbø.

Les også: Nesbø kastet klærne i amerikansk magasin

Han er kjent for å kunne skrive sine bøker i alle miljøer, helst på favorittkafeen i Oslo. Men nå fikk han altså til en sentral del av den niende Harry Hole-boken mens de andre gjestene i Skavlan-sendingen gikk litt nervøst rundt og småpratet.

I fredagens sending forteller Jo Nesbø åpent om sitt ekstremt avslappede forhold til de mange millionene han har dratt inn etter nå mer enn syv millioner solgte bøker.

-Det siste 90 millionene du tjener gjør deg ikke nødvendigvis noe friere. Men de første fem, de gjør deg friere. De gjør at du slipper å tenke på penger, du trenger ikke bry deg om det.
Og for Jo Nesbø er nettopp friheten verdt mer enn de aller fleste av millionene han har tjent.

- Det var litt bortkastet å gjøre meg til mangemillionær. For jeg har ikke noe å gjøre med pengene, sier han og smiler forsiktig.

BESTSELGER I ENGLAND: Jo Nesbø nyter stor suksess over hele verden for tiden, han har blant annet toppet bestselgerlistene i krimromanens hjemland, England. Foto: NRK

Den siste tiden har interessen for kriminalromanene hans tatt fullstendig av. Særlig i England er nordmannen i ferd med å bli virkelig stor og han har toppet bestselgerlisten i vinter. Men også i USA har det vært stor interesse foran lanseringen av «The Snowman» (Snømannen), noe ikke minst det at han nylig ble intervjuet - og fotografert halvnaken - i tunge Vanity Fair viser.

- Det var kaldt. Men når du har bikka 50 år så skjønner du at det kanskje er siste gangen i ditt liv at noen ber deg kaste trøya, sier Nesbø om bildene i snøen.

Les også: Norske forfattere store på fransk

Jo Nesbø har en datter på 11 år, men lever alene. Under innspillingen av fredagens Skavlan-program forteller han mye om hvor vondt han har for å binde seg, og at han definitivt ikke er typen som reiser på hyttetur med masse venner.

- Det med venner er fint. Hytte er veldig dårlig. Der fins det ingen retrettmuligheter.

- Jeg er en sånn som sykler når jeg skal på fest i Oslo, det betyr at jeg hvert minutt kan sette meg på sykkelen og dra hjem i stedet for måtte vente på en taxi og oppleve situasjonen at det er kø, at du må vente en halvtime lenger sammen med mennesker når du egentlig har lyst til å være alene. Så det å være på hytte, stuck på fjellet i Norge er noe av det mest forferdelige jeg kan tenke meg.

Flere nyheter på Rampelys-forsiden!

Samtalen mellom kveldens hovedgjest og programleder Skavlan handler mye om nettopp dette. Som når Nesbø får spørsmålet om det å gifte seg med noen er selve marerittet for ham?
- Nei, ikke mareritt¿ Det var et veldig sterkt ord å bruke, sier han og fortsetter senere:

NORSKE INNSLAG: Jo Nesbø og Mari Boine i studio hos Fredrik Skavlan torsdag kveld. Foto: NRK

- Når du våkner opp en søndag morgen med noen ved siden av deg og du hører en stemme som sier: «Kjære, hva har du lyst til å bruke dagen i dag på, hva skal VI gjøre i dag?» Oppfatter du det som et positivt ladet spørsmål eller det er en ting som du kjenner du grøsser litt over? Her tror jeg kanskje testen for deg selv er på hvor du ligger på skalaen tilhørighet/frihet.

- Og det betyr at dine relasjoner ikke pleier å vare stort lenger enn til søndag morgen, spør Fredrik Skavlan lurt, til stor begeistring blant publikum.

- Ja, du forstår rett, svarer Nesbø.

I Skavlan-sendingen fredag kveld deltar også Mari Boine, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, forfatteren Karen Armstrong og to fargerike finske stuntmenn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder