STJERNEDUO: Patti Smith har lest inn Jo Nesbøs «Blod på snø» på lydbok. Hun har tidligere uttalt at hun synes «Snømannen» er fantastisk.

Patti Smith + Jo Nesbø = sant

Patti Smith synes Jo Nesbøs bøker er fantastiske, så hun sa ja på flekken da hun ble spurt om å lese inn Nesbøs splitter nye krim som lydbok.

Publisert:
Artikkelen er over syv år gammel

Klart for massiv lansering av Nesbøs «Blod på snø»

Rekordstort forhåndssalg

Jo Nesbø (54) har fått med seg flere stjerner til å lese inn «Blod på snø». På norsk er det skuespiller Thorbjørn Harr (40) som leser, mens den engelske utgaven, blir lest av selveste Patti Smith (68).

– Hun hadde uttrykt begeistring for en av bøkene mine, så vi ringte rett og slett og spurte om hun kunne tenke seg å lese inn «Blood on snow» på lydbok. Hun syntes det var en god idé, jeg tror ikke hun har gjort noe sånt før, forteller Jo Nesbø - som nå forbereder seg på en 4-dagers lanseringsfest i forbindelse med «Blod på snø» som kommer onsdag 4. mars.

Les alt om «Blod på snø»: Stort Jo Nesbø-intervju her! (VG+)

Ifølge Aschehoug er dette en uvanlig stor lansering til Jo Nesbø å være:

– Lanseringsuka blir storslått! Vi pleier ikke å legge opp til lansering over fire dager, men denne gangen lanserer vi også i Trondheim og Bergen. Den ene scenen på By:larm er til og med oppkalt etter narkobaronen Hoffmann i Nesbøs nye bok, forteller markedsansvarlig Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug.

Samme kveld som boken slippes, står Jo Nesbø på den spesialbygde scenen i garasjen under Youngstorget i Oslo. På programmet står både konsert med Di Derre og bokbad av skuespiller Thorbjørn Harr. Harr og Nesbø møttes i Los Angeles i fjor, da de begge bodde der en periode, og det er også Harr som har lest inn «Blod på snø» som lydbok på norsk.

VENNER: Thorbjørn Harr og Jo Nesbø ble kjent da de begge bodde i Los Angeles en periode i fjor. Harr skal bokbade Nesbø på lanseringen av «Blod på snø» og har lest inn den norske lydboken.

– Det er faktisk en av de morsomste bøkene jeg har lest som lydbok. Jeg tenkte «for en monolog å gjøre på et teater!» Og man merker at dette er en annerledes Jo Nesbø-bok, det er en annen tone her - og jeg levde meg veldig inn i karakteren Olav Johansen. Samtidig ser man ikke bare for seg historien, men mannen bak histoien - som jo opprinnelig liksom skulle være skrevet av en Tom Johansen. Det gir det hele en tvist som er veldig gøy, sier Thorbjørn Harr som også skal intervjue Jo Nesbø på scenen.

– Jeg føler det er en større risk å velge meg som intervjuer enn å lese inn boken. Jeg har aldri gjort noe sånt før. Men det blir gøy, jeg tror vi skal få til en fin seanse, sier Harr som selv snart er premiereklar i USA som kjekkas i den amerikanske serien «Younger» - der han har en større rolle og får kysset en god del på stjernen Hilary Duff.

I Trondheim er det artisten Ravi som skal intervjue Jo Nesbø, mens Sondre Lerche skal lede bokbadet i Bergen. Nesbø valgte med vilje en litt annen vri på bokintervjuene.

– Jeg tenkte at det er morsomt å bli intervjuet av folk som er kreative, som er historiefortellere og formidlere - og som vet hvordan det er å stå på en scene. Og det er interessant at de kan se ting fra en annen vinkel enn den typiske litteraturviteren, sier Nesbø da vi møter ham og Harr før lanseringen i neste uke.

Forlaget har store forventninger til «Blod på snø». Allerede er forhåndssalget bedre enn det var på Nesbøs forrige bok, «Sønnen», som kom i fjor. Førsteopplaget er på 140 000. I tillegg lanseres boken stort på engelsk i april, og den er på vei ut i hele 23 land. Og til høsten kommer «Mere blod».

I høst ble det kjent i forbindelse med skatteoppgjøret at bare 38 personer tjente mer enn Jo Nesbø i 2013, året da Harry Hole-boken «Politi» kom ut. Og pengene fortsetter å strømme inn; fjorårets bok «Sønnen» har også gjort det ekstremt bra. Den ble fjorårets desidert mestselgende norske roman.

Nesbøs agent Tor Jonasson i Salomonsson agency oppsummerte det hele ganske bra i forbindelse med et større intervju VG gjorde med Jo Nesbø før jul:

– «Sønnen» har nå gått helt til topps på bestselgerlistene i 11 land, inkludert Storbritannia. Jo har passert et salg på over 25 millioner bøker totalt. Bøkene er oversatt til over 50 språk. Filmrettighetene til tre av bøkene er kjøpt opp av store Hollywood-selskap. Det er «skitkult» alt som skjer. Og så er Jo et fantastisk menneske, sa Tor Jonasson.

Nesbø har allerede gitt bort rettighetene til de to «Blod på snø»-bøkene til Harry Hole-stiftelsen som hvert år donerer store pengebeløp for å forbedre lese- og skriveferdighetene blant barn i u-land.

– Alle inntektene fra «Blod på snø»- bøkene går rett til stiftelsen. Så sånn sett er det jo bra at de endte opp med mitt navn på coveret, og ikke den ukjente Tom Johansen. Det er greit at den får denne kommersielle promopakken, det er bra for stiftelsen, mener Nesbø.

Han har tidligere fortalt til VG at de amerikanske advokatene stoppet hans plan om å utgi «Blod på snø» under navnet Tom Johansen.

– Jeg fikk ideen da jeg begynte å skrive på boken «Kidnappingen av Tom Johansen» (ikke utgitt enåå) som handler om en forfatter på 70-tallet som hadde skrevet kultbøkene «Blood on snow» og «Blood on snow 2. More blood». Etterhvert ble jeg så nysgjerrig på disse bøkene at jeg bestemte meg for å skrive dem. Planen var å utgi dem som om de virkelig var skrevet av Tom Johansen, vi skulle opprette falsk wikipediaprofil og forskjellig, men så sa advokatene at det var falsk markedsføring - og at vi kunne bli saksøkt av lesere som følte seg lurt. For det er jo ikke en bok fra 70-tallet, det er en ny bok skrevet av meg, sier Nesbø.

Filmrettighetene til den «Blood on snow» er solgt til Warner Bros og selskapet til Leonardo DiCaprio, som selv er inne på produsentsiden.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no