OPP FRA DE DØDE: I 2008 gravla Anne B. Ragde de tre bøkene i «Berlinerpoplene»-serien i sin egen hage på Ilevolden i Trondheim (som hun nå i disse dager flytter fra) - med seremoni og gravstøtte og alt. Nå har hun skrevet en fjerde bok og gravde dem opp igjen.

Anne B. Ragde på gravplyndring

TRONDHEIM (VG) Da Anne B. Ragde (58) skrev den tredje boken i Berlinerpoplene-trilogien pådro hun seg blødende magesår. Når hun nå har fullført den hemmelige oppfølgeren er alt annerledes.

Publisert:
Artikkelen er over seks år gammel

Den fjerde boken i Berlinerpoplene-serien

Da hun skrev til hun kastet opp blod - og holdt på å blø i hjel

Forrige uke åpnet hun graven der hun hadde lagt de tre første bøkene i serien. Graven skulle aldri åpnes, i alle fall ikke av Anne B. Ragde selv.

Og den fjerde boken i serien om Neshov-familien skulle aldri skrives, selv om fansen hylte og skrek etter mer etter at bok tre, «Ligge i grønne enger», kom ut i 2007.

Men nå er boken skrevet. Og graven i hagen åpnet.

– Ah, dette er veldig, veldig spesielt. Jeg trodde jo aldri jeg skulle få se akkurat disse tre bøkene igjen. Det er et følelsesladet øyeblikk, samtidig en symbolhandling - for nå har jeg jo faktisk skrevet videre. Jeg får litt gåsehud, for det ser litt arkeologisk ut, sier Anne B. Ragde.

Les: Sykehjem kritiseres i Ragde-bok

For selv om de tre bøkene «Berlinerpoplene», «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger» var pakket inn i plastpose, cellofan og gaffateip, så var det likevel kommet fuktskader på den øverste boken.

Frisk opp de første tre bøkene med Anne B. Ragde her:

Anne B. Ragde om den fjerde Berlinerpoplene-boken

– Jeg var veldig spent på hva som sto inni, men på grunn av skadene, så klarer jeg bare å lese «kjærlig hilsen Anne», sier Anne, som var tydelig rørt.

– Ja, jeg tenkte på meg selv for åtte år siden. Jeg var så glad den dagen vi gravde dem ned, jeg husker det så godt. Vi skålte i Mozell, fordi jeg skulle kjøre til hytta, og vi sang «Fager kveldssol smiler». Jeg tenkte det var slutt. Men jaggu var det ikke det, gitt, ler Anne B. Ragde.

IKKE NOE TULL: Her åpnes graven! Graver Ken Kviseth fra Trondheim gravmonumenter var på plass for å se til at det gikk riktig for seg.

For i all hemmelighet har Anne B. Ragde skrevet en fjerde bok i det som er en av Norges største boksuksesser gjennom tidene. Berlinerpoplene-trilogien har sogt 1,1 millioner eksemplarer bare i Norge. Og da den siste boken kom i 2007 var det norgesrekord i førsteopplag - på hele 200.000. Samtidig ble TV-serien basert på bøkene også en gigantisk suksess.

22. august kommer «Alltid tilgivelse» og i boken har det gått tre og et halvt år siden vi forlot Neshov. Gården var solgt, Torun var tilbake i Maridalen med hundekjører-kjæresten, gamlingen Tormod hadde endelig kommet seg på hjem - og Erlend og Krumme ventet barn med et lesbisk par.

– Bok fire starter i København. Eh, nei, det gjør den ikke, den starter på Byneset. Det er sent på kvelden på gamlehjemmet - og det har gått tre og et halv år. Jeg tenkte egentlig at dette skulle bli Margidos bok, fordi han havnet liksom alltid mellom barken og veden. Istedenfor ble det alle sammen sin, men det er kanskje Margido som gjennomgår den største forandringen, sier Ragde.

Anmeldelse: Sterkt og utleverende fra Anne B. Ragde

Mer vil hun ikke si om handlingen i «Firer'n» som hun kalte den i mailen hun sendte til sin redaktør Geir Gulliksen i Oktober forlag i vår. Han visste ingenting - og holdt på å dette av stolen da han skjønte hva som hadde skjedd.

– Jeg tror han datt av, også, jeg. Alle gjorde jo det. Det eksploderte da de skjønte at jeg hadde skrevet fortsettelsen. Det var en bombe, sier Ragde som har kost seg glugg ihjel med sin store hemmelighet det siste halvannet året.

Folk ropte etter bok fire

FJERDE BOK: I august kommer «Alltid tilgivelse» - den fjerde boken i serien. Dermed måtte trilogien Anne B. Ragde gravde ned i 2008 opp av jorda igjen. Gravstøtten med Tor og Anna Neshovs navn ble opprinnelig brukt i TV-serien som NRK lagde av bøkene.

Ideen om en fjerde bok kom av alle ting i sikkerhetskontrollen på Værnes lufthavn.

– I 2007 kunne jeg jo nesten ikke gå utenfor døren uten at folk hylte til meg: «Nummer fire!» og «gå hjem og skriv!» Det var et veldig dårlig trekk fra leserne, for jeg klarte ikke tanken på å skrive videre. Men etterhvert ga det seg jo, og da jeg sto i sikkerhetskontrollen etter jul i fjor, og en mann plutselig sa til meg: Når kommer bok nummer fire, så tenkte jeg: Er det muuuuuuulig? Det er for sent nå.

Bakgrunn: Dette sa Anne B. Ragde om «Berlinerpoplene» da den kom i 2004

Men mannen satte henne på tanken: Er det egentlig for sent? Og så gikk hun hjem og leste hele trilogien.

– Og da var det gjort. Jeg hoppet rett inn i livene deres igjen: Åh, det var så deilig! Og jeg kjente allerede at jeg ikke kan stoppe her, så jeg må skrive enda en bok. En femmer, forteller hun.

Før «Berlinerpoplene» kom ut i 2004, sa Anne B. Ragde til vennene: «Det blir en rolig bokhøst. Jeg har skrevet en nisjebok om tre brødre på en grisegård på Byneset». Men så smalt det med en gang. Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv skrev i sin anmeldelse at dersom ikke dette ble en bestselger, så måtte forlaget gjøre noe feil.

– Jeg skjønte ikke hva han mente, jeg var helt i sjokk, og forlaget hadde krisemøte på mandagsmorgenen. Men det var først da bok to kom året etter at det virkelig tok av, for da gikk jeg mot forlagets vilje ut og sa at dette var en direkte fortsettelse av «Berlinerpoplene» - og at det ikke gikk an å lese denne uten å lese den første. Det var da det eksploderte.

Kastet opp blod

Men da hun skrev bok tre, var hun sliten. Den siste uken før hun leverte boken, kastet hun opp blod - og to timer etter at boken var antatt, havnet hun på sykehus. Der ble det slått full alarm etter et par blodprøver som ble tatt på venteværelset - der hun satt og leste Se og Hør opp ned - og hun ble regelrett slengt ned på en sykeseng og i hui og hast ført til operasjonsstuen.

– Herregud, ja, det var dramatisk. De kjørte meg så fort gjennom korridorene at lampene i taket bare føk forbi. Før de la meg i narkose, så kastet jeg opp på de som sto rundt så de var helt rødprikkete - helt opp på munnbindene. De fikk sveiset sammen en revne, og da jeg våket opp var jeg bare like salig over at jeg var ferdig med boken og litt forarget på mannen min som hadde ringt slekta. Hvorpå han sa: «Anne, du har hatt blødende magesår, du holdt på å blø ihjel.» Men det eneste jeg tenkte på var at jeg var ferdig med boken, forteller Anne.

Boktips? Få med deg ukas boktips her!

Men sånn har det altså ikke vært denne gangen.

– Denne gangen har det gitt meg krefter å skrive. Jeg ble liksom hel igjen. Jeg er jo over i en ny livsfase. Etter at moren min døde i 2012, så er det jeg som er matriarken i familien, og jeg er blitt farmor. Det er ikke så mye champagnefester lenger nå, nei. Jeg har en helt annen ro, og jeg tror også det er en årsak til at jeg kunne finne tilbake til Neshov-familien. Jeg er på et sted i livet der jeg har det helt superfint, og det er så deilig. Det finnes et skikkelig teit ord for dette nå: mindfulness. Hahaha, ler Anne.

Skåler for Tor Neshov

Rent økonomisk har suksessen med Neshov-bøkene betydd mye, og når Anne er på hytta på Stokkøya på Fosen i Trøndelag, skåler de alltid for Tor Neshov.

– Takk til Tor Neshov, sier vi! Første skål går alltid til Tor Neshov - for han gjorde det mulig for meg å realisere drømmen om egen hytte der ute. Jeg har kjøpt meg en bra bil, men ellers er det ingen luksusprodukter her, bare se rundt deg! Jeg bruker en god del penger på mat, der vil jeg ha skikkelig kvalitet. Men aldri klær, vesker eller sko. Jeg har sko, liksom, sier Anne.

Fått med deg? Jojo Moyes om voldtektsscenen som ble kuttet fra «Et helt halvt år»-filmen

– Hva tror du din mor ville ha sagt om hun fikk vite om den fjerde boken?

– Hun ville nok ha ledd godt, ja. Hun heiet alltid på meg, og leet ikke på et øyelokk, uansett om jeg skrev noe veldig vovet og som ble slaktet som porno. Hun leste ekstremt mye, og hun skilte mellom meg som Anne og Anne B. Ragde. Hun hjalp meg mye med researh for hun var en reser på internett, men hun spurte aldri hva jeg skulle bruke informasjonen til - eller viktigst: Hun spurte meg aldri hva jeg skrev på nå, for det hater jeg.

Nå vet i alle fall de som har lest denne saken at hun allerede har planer om en femte Berlinerpoplene-bok, men først, altså: 22. august kommer den etterlengtede bok nummer fire, «Alltid tilgivelse».

Og gravsteinen til Anna og Tor, den skal plasseres ved hytta på Stokkøya og ligge som et fundament for Annes nye stjernekikkert.

– Det blir fint. Tor og Anna til stjernene!

Anne B. Ragde om den fjerde Berlinerpoplene-boken
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no