Bokanmeldelse: Øystein Morten: «Jakten på Olav den hellige»

Glimrende historiefortelling

Det er imponerende hvordan religionshistorikeren og forfatteren Øystein Morten ved hjelp av enkle litterære grep kan gjøre historien om Olav den hellige levende og engasjerende igjen.

Artikkelen er over syv år gammel

VG:s terninger viser 6 prikker

Dokumentar
256 sider
Kr. 369,-
Spartacus

Slik føyer han seg også pent inn i rekken av ganske unge norske historikere som er i ferd med å revitalisere en stolt fortellertradisjon i norsk historieskrivning.

Målet til Morten har tydeligvis vært todelt. Han ønsker på den ene siden å få svar på hvor mye hold det egentlig er i den religiøse myten omkring helgenkongen Olav, og på den andre siden vil han bruke tilgjengelige kilder for å fortelle en mest mulig autentisk historie om det virkelige mennesket Olav Haraldsson.

Til å hjelpe seg med den første delen av oppgaven tar han i bruk moderne vitenskap for å granske den påstått autentiske relikvien - et skinneben - som befinner seg i den katolske Sankt Olav domkirke i Oslo.

Fortellingen om denne prosessen er i seg selv spennende som en kriminalroman, og enda bedre: med en åpen løsning som baner veien for enda en bok.

Når det gjelder andre del av oppgaven, fortellingen om livet til Olav Haraldsson, bringer forfatteren oss med god penn og flott driv inn i den norske og europeiske middelalderen og dens mange stridigheter, plyndringstokt, giftermål og intrikate allianser.

En historisk periode som ikke står noe tilbake for fiksjonsverk som for eksempel «Game of Thrones» med hensyn til vold og action. Det var i denne virkeligheten at den opprinnelige leiesoldaten Olav, av småkongelig byrd, bokstavelig talt sloss seg frem til sin skjebne på Stiklestad.

Gjennom hele boken veksler Morten ubesværet mellom de to parallelle historiene han vil fortelle. Det er som sagt drivende godt fortalt, informativt og stramt disponert. Bedre kan det vanskelig gjøres.

SINDRE HOVDENAKK

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Bokanmeldelse: Øystein
  Morten: «Jakten på Sigurd Jorsalfare»

 2. Merk deg navnet: Tore Skeie: «Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid»

 3. Bokanmeldelse: Edvard Hoem: «Slåttekar i himmelen»

 4. Rowling med ny Harry Potter-fortelling

 5. Bokanmeldelse: Bergsveinn Birgisson: «Den svarte vikingen»

Fra andre aviser

 1. «Tore Skeie med vital fortelling om Olav den hellige». Les anmeldelsen.

  Aftenposten
 2. Ny bok river glorien av Olav den hellige

  Bergens Tidende
 3. Skriver om små og mellomstore nordmenn

  Fædrelandsvennen
 4. Vår tids dårskap

  Bergens Tidende
 5. Teateranmeldelse: Rått, ømt og krevende teater om voldtekt

  Aftenposten
 6. Hellig vrede over kirkenes homofobi

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder