Null-artister blir kulthelter

I boken «Nul Points», som nylig kom ut i Storbritannia, forteller den anerkjente britiske reiselivsforfatteren Tim Moore om Jahn Teigen, Finn Kalvik og Tor Endresen.

Kurt Bakkemoen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

FIASKOER: Jahn Teigen er blitt selve symbolet på null poeng i Grand Prix. Han vies stor plass i en ny engelsk bok «Nul Points». Foto: SCANPIX Foto:

De er alle blitt kultpersoner etter at de fikk null poeng i Grand Prix-konkurransen.

Teigen er blitt symbolet på «Nil points» i Grand Prix. Forfatteren møtte Jahn Teigen og Tor Endresen i Oslo, og Finn Kalvik i Thailand.

Med stor innlevelse skildrer Moore Jahn Teigen fra hans opptreden i den internasjonale finalen i Paris i 1978 med det berømte splitthoppet og de berømmelige null poengene, til forfatterens eget møte med Jahn Teigen i Oslo i fjor.

Møtet med Norge kunne nok ha vært bedre for forfatteren: Forfatteren ble stoppet i tollen på Oslo Lufthavn Gardermoen med 0,1 gram cannabis i gitarkassa. Han fikk 350 kroner i bot etter noen timer på ventecelle.

Jahn Teigen blir beskrevet som Norges svar på Iggy Pop, som personen som er bestefar for norsk progressiv rock.

LTIL SJØS: Finn Kalvik er blant artistene som er hyret for vårsesongen på Stena Saga. Foto: Scanpix

Moore skriver at dersom Jahn Teigen hadde fått synge «Mil etter mil» på engelsk, kunne ordet kropp blitt oversatt med body og kanskje fått et eller annet poeng fra et eller annet land, og Norge ikke hadde blitt det første landet som i Grand Prix-sammenheng fikk null poeng.

Aldri uttalt

- Ordene nil points er aldri blitt sagt fra noen Grand Prix-scene, skriver Moore.

I møtet mellom Jahn Teigen og forfatteren i Jahns tidligere studio på Aker Brygge forteller Jahn sin historie, og forfatteren blir tydelig imponert når Jahn forteller han ble tilbudt jobben som vokalist i Genesis etter at Peter Gabriel sluttet.

Finn Kalviks null poeng i Dublin i 1981 med «Aldri i livet» førte til et møte i Koh Samui på vestkysten av Thailand en måned etter tsunamien i 2004.

- Selv om Finn Kalvik er to år eldre enn Jahn Teigen, så han 20 år yngre ut.

Kalvik sier at han trodde på seier i Dublin. Både fordi han hadde fått hjelp fra Abba-vennnene Benny Andersson og Bjørn Ulvaeus med «Aldri i livet» og at han hadde stor sukesess på hjemmemarkedet.

HELT PÅ BÅNN: I Dublin i 1997 fikk Tor Endresen 0 poeng for låten «San Fransisco». Foto: Scanpix.

- Drømmen ble knust da jeg tapte. Jeg hadde en drøm om å vinne. Da jeg så poengtavlen, var det ikke jeg som fikk null poeng. Det var Norge.

Det ble ikke bedre da Finn Kalvik etter tapet møtte Abbas mektige manager Stikkan Andersson, som nærmest skjelte ham ut for å ha valgt feil sang å delta med i Grand Prix.

Kalvik-harselas

Kalvik forteller også åpent om tiden etter Grand Prix:

- Harselasen med Finn Kalvik-nyhetene i «Åpen post» knekte meg nesten. Jeg måtte ha psykologhjelp.

«Den gjengen tok nesten livet av meg. Det var så nære på at du ville ikke tro det,» skriver Moore i sin bok og siterer Kalvik.

- Jeg innrømmer at jeg var langt nede etter at jeg fikk gjennomgå i «Åpen post». Jeg gikk i terapi hos en professor i psykologi. Jeg var så langt nede at jeg fikk hans privatnummer hvis jeg holdt på å knekke sammen, sier Finn Kalvik i en telefon fra Stockholm.

Tor Endresen blir omtalt som Norges Shakin' Stevens. Bergenseren sier det morsomte han gjorde i Dublin under Grand Prix-finalen i 1997, var da han og Ronan Keating (en av programlederne og Boyzone-sjef) møttes backstage og spilte sammen.

Han forteller at han først ble forbannet etter å ha fått null poeng for «San Francisco», han hadde aldri tenkt muligheten å dra fra Dublin uten poeng. Men han klarte å komme over tapet, stilte opp i Grand Prix nok en gang i 1999 og ble nr. tre.

Tor Endresen forteller at han er meget stolt over den måten nordmennene tok imot ham på etter fiaskoen i Dublin og stilte opp på konsertene Tor da hadde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder