ÅPEN: Prinsessen Märtha Louise forteller i boken «Stemmen eller støyen» åpent om hvordan hun helt fra ungdommen av opplevde å hele tiden bli forfulgt av pressen, og hva dette gjorde med henne selv.

ÅPEN: Prinsessen Märtha Louise forteller i boken «Stemmen eller støyen» åpent om hvordan hun helt fra ungdommen av opplevde å hele tiden bli forfulgt av pressen, og hva dette gjorde med henne selv. Foto:Kurt Gaasø,

Märtha i ny bok:  – Jeg har blitt forfulgt i bil, på sykkel, til fots, i båt og på ski

«I perioder i livet har menn med kamera – ja, det var alltid

menn – sittet utenfor huset der jeg bodde, dag og natt.»

I dag gir prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng ut  bok. I forordet forteller prinsessen om hvordan pressens konstante jakt på bilder og intime detaljer førte til at hun selv ble taus og livredd for å skape debatt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Boken «Stemmen eller støyen» er en tekstsamling av Märtha og Elisabeths spalter i VG Helg. En spalte det satt langt inne for prinsesse Märtha å skrive, kommer det frem av bokens forord.

I forordet skriver forfatterne, prinsesse Märtha Louise og kollega og venninne Elisabeth Nordeng, at selv om prinsesse Märtha Louise har vært synlig hele livet, har hun likevel vært taus: Hun har nemlig vært livredd for å skape debatt:

UTE I DAG: Boken «Stemmen eller støyen» er en samling av prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs spalter i VG Helg. Foto: ,

«Alt jeg sa i mediene var nøye planlagt. Intervjuer ble forberedt i detalj. Spørsmålene ble gjennomgått på forhånd så jeg kunne være tryggere. Talene ble skrevet av andre. Selv skalv jeg alltid i knærne bak talerstolen. Tenk om jeg sa noe feil! Sa jeg noe en journalist kunne henge seg opp i, fikk jeg nemlig høre det. Da ble det debatter i alle kanaler. Alt jeg ytret, hadde konsekvenser jeg ikke selv kunne overskue. Jeg ble etter hvert livredd for å si noe som kunne sette i gang debatter.» sier prinsesse Märtha Louise i forordet.

Hun forteller at hun etter hvert selv ble overbevist om at hun ikke lenger hadde så mange egne meninger.

«Med årene ble jeg tilsynelatende synligere og synligere, men samtidig ble min stemme tausere og tausere. Til slutt hadde jeg overbevist meg selv om at jeg ikke hadde så mange egne meninger,» sier hun i boken og avslører at det var ektemannen Ari Behn som foreslo at hun og Elisabeth skulle overta hans spalte i VG Helg.

Ufin presse

Prinsessen trodde først det var en spøk, og spørsmålet fikk mange gamle minner til å dukke opp:

«I perioder i livet har menn med kamera – ja, det var alltid menn – sittet utenfor huset der jeg bodde, dag og natt.» sier hun i boken – og forteller at dette ikke var lett i den sårbare tenåringsfase.

«Jeg har blitt forfulgt i bil, på sykkel, til fots, i båt og på ski. (...) Var det en gryende tenåringsforelskelse, kom det jammen en mann med kamera hoppende ut fra buskene hjemme hos den stakkars gutten også. Venner ble ringt ned i forsøket på å lure informasjon ut av dem. De ble tilbudt penger og gratis ferier for å si bare bitte litt»

Hun mener at pressen var direkte ufin mot henne – og det var dette hun tenkte på da spørsmålet om hun selv plutselig skulle skrive i avisen, kom. Hun var også redd for at det hun skrev ville få massiv kritikk hver uke.

Det var venninnen Elisabeth, som hun også hadde startet selvutviklingsskolen Astarte Education, bedre kjent som Engleskolen, med, som overtalte henne til å gjøre det. Hun mente at de nå ville slippe å bli tatt ut av kontekst, at de kunne snakke direkte til publikum uten journalister som filter.

«Det var vår mulighet til å ta ordet selv», skriver hun.

Og prinsessen forteller at hun var livredd da hun satte sine bein i VG-huset for første gang.

«Livredd for kritikken jeg trodde jeg ville møte der ute for hva jeg skrev. Jeg orket ikke alt maset og jaget jeg så for meg ville komme.»

Istedenfor ble det helt annerledes. Prinsessen skriver at hun ble mer og mer engasjert, og at hun oppdaget ting i hverdagen som hun ikke hadde lagt merke til før:

«Det var som om jeg så livet mitt med nye øyne, fordi jeg var på jakt etter noe å skrive om.»

Boken «Stemmen eller støyen» gis ut i dag på forlaget Press.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder