LETT OMELETT: Danske Suzanne Brøgger, som er nominert til Nordisk råds pris to ganger, har reist rundt i Norge for å finne ut hvem vi nordmenn er - på oppdrag fra Erling Kagge. I Norge er hun mest kjent for «Fri oss fra kjærligheten», «Crème Fraiche» og «Ja». Foto: Ketil Olav Sand

Brøggers Norges-reise: Bokanmeldelse: Suzanne Brøgger: «Omelette norvégienne»

VG:s terninger viser 4 prikker

Så er hun tilbake igjen, Suzanne Brøgger, på nytt forlag med velopplagt blikk. I en elegant tour de force saumfarer hun sitt naboland, vårt Norge.

 • Guri Hjeltnes

Artikkelen er over to år gammel

Danske Brøgger vil lete og bore etter de kulturbærende lag i landet Norge, gjerne se etter «originaler», i en lett omelett-bok, forklarer hun.

Oppskriften på omelette norvégienne finnes også her: sukkerbrød, marengslokk og fyll og pynt med bær. Joda, resultatet er velsmakende Brøggersk. En lettlest bok og ferd med bil, buss, tog og fly, i bygd og by i dette litt rare landet nord for Danmark.

Er det så kulturløst som mange sier, undrer hun? Boken oppgis å være epistler og notater, og er en hybridsjanger i spennet kladd, skarp skisse og mer bearbeidede perler.

Det hadde gått 20 år siden hun hadde hatt kontakt med Norge etter at redaktøren hennes i norske Cappelen Damm (Aase Gjerdrum,) gikk av med pensjon. Så lyktes altså forlagsredaktørens sønn, Erling Kagge, å lokke henne inn i et nytt bokprosjekt.

les også

Her er Kagges nye forlagssjef og forlegger

For, denne boken er sannelig ikke noe den danske forfatteren har funnet på selv slik det står på bokens bakside, at hun «reiste til Norge i et forsøk på å undersøke hvem vi nordmenn er….» Suzanne Brøgger fikk nytt forlag etter at energiske Erling Kagge reiste ned og klarte å overtale henne.

Et sted tidlig i boken spør hun om hvordan dette kjempelange landet Norge henger sammen. Og hun konstaterer at det er politikk, å opprettholde periferien. Og dermed reiser Brøgger til periferien. Selv om hun sukker litt, etter å ha måttet reise fra Bergen til Lyngør via Oslo, at Norge ikke er skapt for transport, ut over ski og båt.

Hun finner litteraturfestivaler i avkroker, bokbyer, litteraturhus og forfattere og kulturhistorie overalt. Joda, Norge ligger nok i periferien i forhold til kontinentet Europa, men evner også å gjøre seg til «et kulturelt sentrum på verdensbasis».

les også

Norske Elisa spiller Elena i Ferrantes nye store HBO-serie

Som når hun lander i Kristiansand og kjøres gjennom Sørlandet av han som driver bokbyen i Tvedestrand, som nylig har satt poteter, plantet jordbær og hugget ved med en flyktning fra Eritrea, så passerer hun samtidig Knut Hamsuns Nørholm, apoteket der Henrik Ibsen gikk i lære, og Arendal der Knausgård vokste opp.

Og samtidig flyr ørner over fjellet, som i Voluspå.

Brøgger er belest, turnerer norske klassikere og leser samtidsforfatterne. Hun snakker med Åsne Seierstad, Erika Fatland, Tomas Espedal, Erik Fopsnes Hansen - og det blir en namedropping av en stor skare av norske forfattere, filmskapere, andre kunstnere, akademikere som hun har møtt og diskutert med. Ressursene og researchen synes å ha vært uten ende. Her er base på Hotel Continental, lunsjer på Theatercafeen og middager, men best blir det når Brøgger er ute på tur.

les også

Ari Behn går til nytt forlag – skal gi ut syv bøker

Brøgger reflekterer rundt flyktninger, kulturkonflikter, Afghanistan, ISIS, SKAM, 22. juli, litteratur, politikk og kultur. På Wittgenstein-seminaret i Solvorn møter hun mange norske originaler: som språkmannen som kom ned fra fjellet og hadde gått fire mil på ski samme dag. De 30 deltakerne tenker lange tanker på hver sin dialekt, Brøgger hører 30 forskjellige språk!

La det være sagt: Brøgger på det beste er en svir å lese. «Omelette norvégienne» er sympatisk – overraskende, søkende og lekende - men i overkant oppstykket og rapsodisk. Dette er ikke Hans Magnus Enzenbergers tyngre og mer kritiske blikk på Norge i «Norsk utakt». Men Suzanne Brøggers fans gjennom mange tiår vil finne atskillig i denne omeletten - blant annet til høytlesning i festlig lag. For Brøggers bok er varm, morsom og full av one-liners.

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Trine Skei Grande: - Den største kultursatsningen i moderne tid

 2. Pluss content

  Kjærlighet på ville veier

 3. Erling Kagge: - Å gå er blitt noe av det mest radikale vi kan gjøre

 4. Influencerboom i bokbransjen: «Samme hvor drit boken er, selger den bra»

 5. Stordalens forlags-kupp skaper frykt i bokbransjen

Fra andre aviser

 1. Danske Suzanne Brøgger med bok om Norge: – Den norske nasjonalismen er ikke så giftig som den danske

  Aftenposten
 2. Suzanne Brøggers bok om Norge er svak og rotete

  Aftenposten
 3. Kva er det norske, og er det eigentleg viktig i vår tid?

  Bergens Tidende
 4. Dagens quiz

  Aftenposten
 5. BOK: Med vidd og visdom om Farsund

  Fædrelandsvennen
 6. Tomas Espedal erklærte sin kjærlighet til Bergen på bokmessen i Frankfurt, på denne måten: «It’s impossible to live in Bergen. Men noen må gjøre det».

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no