Våre skandaleombruste kongehus

Tiden da konge-familiene virkelig var utagerende

BOK

Pisking av prostituerte, rasering av bordeller, homoseksualitet, konemishandling og stupfyll. Dette er stikkord for noen av skandalene i nordiske kongefamilier siden 1700-tallet.

  • Sølvi Wærhaug
Publisert: Oppdatert: 02.09.03 10:53

- Men hvis vi går bakover i tid til 1700- og 1800-tallet, så er det da ingenting! Det blekner fullstendig sammenlignet med det man kan grave opp av skandalehistorier i og rundt kongehusene i Danmark, Sverige og Norge. Hva man enn måtte skrive om medlemmene av den norske kongefamilien i dag, så er det da ingen av dem som raser rundt i Oslo sentrum og pisker horer! sier Øystein Sørensen.

Det gjorde den dansk-norske kongen Fredrik 5., som regjerte fra 1746 til 1766. Han ble ikke skikkelig opphisset hvis han ikke fikk piske prostituerte så blodet rant.

Kinky konge

- Den andre favoritten min er det beklagelige dødsfallet på Reeperbahn i 1912. Da døde kong Fredrik 8. av Danmark - faren til kong Haakon og oldefaren til kong Harald. Han var en sympatisk mann. Men han var også en livlig og festglad fyr med et visst rykte på byen.

Og dessverre for ham førte omstendighetene rundt hans død til at dette ryktet ble kraftig forsterket. Han døde under et besøk i Hamburg da han gikk alene ut om kvelden i byens tarvelige forlystelseskvarter, forteller Sørensen.

Ingen visste at kongen var ute på egen hånd, og da han rett og slett forsvant, ble det full panikk og en storstilt leteaksjon ble igangsatt. Liket hans ble funnet på Hafenkrankenhaus, der man plasserte døde personer man ikke hadde klart å identifisere.

Homofil konge

En mye større skandale sørget svenske kong Gustav 5. for; han regjerte i årene 1907-1950, for homofile elskere var ikke akseptert. Saken ble kjent i 1936 da en svensk dame gikk til skilsmissesak. Hennes begrunnelse for skilsmissen var at hennes mann hadde vært utro med Hans Majestet kong Gustav 5.

- De er nok eksempler på monarker, og her kan vi ta med kong Harald også, som har veldig få skandalehistorier knyttet til seg. Enda færre skandalehistorier som det ser ut til å være noe hold i. Sånn sett har Norge vært virkelig heldig.

- Hvorfor har du skrevet boken?

- Mest for moro skyld. Det er et historisk blikk på våre hjemlige kongehus som såpeoperaer og det er også et historisk apropos til kongefamilien nå om dagen, sier Øystein Sørensen.

Her kan du lese mer om