Ellinor F. Major: «Reise gjennom krig og fred»

Sjelden og sterk

Han var altså allerede flyktning i Norge da tyskernes overfall kom. Som jøde forberedte han seg på det verste, gikk i dekning på landet og forberedte flukt til Sverige. Han ble arrestert umiddelbart før flukten skulle realiseres.

Farens navn var Pavel Fraenkl, professor i teaterhistorie. Han var mer enn 70 år da han døde i Norge.

Gjennom etterlatte papirer kommer forfatterinnen sin fars tragiske og redselsfulle opplevelser nær inn på livet. Selv forfalte han aldri noe; lenge visste hun ikke engang hva det tatoverte fangenummeret på venstre arm betød.

I sin taushet hjemme i Norge etter krigen, grublet faren mye. Han grublet over det faktum at han som jøde ikke engang kunne velge å stå på den rette side i kampen mot overfallsmennene. Hans rase valgte for ham. Han grublet over hvorfor noen døde og noen overlevde. Var det bare tilfeldigheter hvem som overlevde?

I et sluttkapittel et det forfatterinnen som grubler over vår norske historiedebatt: Hvem har rett i debatten, de som opplevde krigen og forteller om den, eller revisjonistene?

Forbausende stillferdig gir forfatterinnen den nye generasjon rett til å fortelle «sin sannhet». Men det skinner igjennom at hun nok mener vi bør legge en viss vekt på dem som opplevde krigen og risikerte sine liv i kampen for friheten. Disse må med en viss undring lese at nye «forskere» bagatelliserer de norske tap og lidelser, at deres slektninger ikke ble myrdet - men døde av sykdom.

Et talende sitat: «De overlevende kan lese at det de opplevde i tyske konsentrasjonsleire ikke har funnet sted. Gasskamrene de så, eksisterte ikke... Antallet døde er omgjort til en forsvinnende liten del av dem som egentlig forsvant...»

Ja, det er en «rar» bok. Men på sin stillferdige og enkle måte også gripende.

MICHAEL GRUNDT SPANG

Mer om

 1. Musikkanmeldelse

Flere artikler

 1. Lett å beundre, men ikke elske. Bokanmeldelse: Jenny Erpenbeck: «Hjemsøkelse»

 2. Kvinnenes tause krig. Bokanmeldelse: Irene Levin: «Vi snakket ikke om Holocaust»

 3. - Min beste kamp

 4. Jonathan Rhys Meyers fikk pistol i munnen: – Måtte gjøre som jeg fikk beskjed om

 5. Pluss content

  Angrepet som kunne endret krigen

Fra andre aviser

 1. Personlig rapport fra Utøya - og tiden etter

  Fædrelandsvennen
 2. Aylan (3) opplevde bare krig

  Bergens Tidende
 3. Syrisk flyktning: Jeg er en av de mange hundre tusener som har satset livet i en svart gummibåt og til menneskesmuglere

  Aftenposten
 4. «Leave no trace» etterlater seg dype spor om man vet hvor man skal se

  Aftenposten
 5. Glad for beklagelser overfor jødene

  Fædrelandsvennen
 6. Norges svik mot rom

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder