PRISDRYSS: Jo Nesbø fikk i går den høythengende islandske prisen The IcePick for «Blod på snø» - og det har vært en fantastisk høst for Nesbøs bøker. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Islandsk krimjury har talt: - Jo Nesbøs «Blod på snø» er årets beste krim

Jo Nesbø vant i går den største islandske krimprisen for årets beste krim i konkurranse med blant annet årets store bestselger «Piken på toget» av Paul Hawkins.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over fire år gammel

KETSJUP PÅ SNØ: Jo Nesbø gikk amok med ketsjupflasken i Bygdøy Allé midt på lyse dagen da han møtte VG i forbindelse med krimboken «Blod på snø» da den kom i mars. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Jo Nesbø var nominert med hele to bøker til prisen IcePick (Ishakken) - som er den største islandske krimprisen. Den deles ut under Iceland Noir Festival.

Nesbø vant prisen for boken «Blod på snø» som kom på norsk i mars i år, og Nesbøs agent Tor Jonasson setter ekstra stor pris på at nettopp denne boken vant.

– Det er superkult at akkurat «Blod på snø» vant på Island, fordi denne er jo veldig annerles Nesbøs tidligere bøker både i form og stil, mener Jonasson.

Nesbø konkurrerte nemlig om prisen med en bok til, Harry Hole-krimmen «Gjenferd». I tillegg var Paula Hawkins nominert med fenomenet «Piken på toget» som i år har herjet på de internasjonale bestselgerlistene. Viveca Stens «Uten skyld» og Pierre Lemaitres «Alex» var også nominert.

Sjekk hvem som leser «Blod på snø»: Patti Smith + Jo Nesbø = sant

Her hjemme er Jo Nesbø nominert til Brageprisen med oppfølgeren til «Blod på snø», «Mere Blod».

Les også: «Piken på toget» knuser britisk bokrekord

I oktober passerte Jo Nesbø 28 millioner solgte bøker på verdensbasis. Bøkene hans er nå oversatt til 50 språk, og det er ikke bare på Island han mottar priser.

Senest 22. november tok han i mot prisen Boréales Honorary Award - en fransk ærespris, for hele sitt forfatterskap i Caen i Normandie, opplyser Nesbøs agent Tor Jonasson i Salomonsson agency.

I november ble også Nesbø nominert til den største tyske leserprisen for 2015, LovelyBooks Der Leserpreis 2015 for boken «Sønnen» i krim- thrillerkategorien.

– Det har vært en fantastisk høst for Nesbøs bøker, og Jo Nesbø blir også veldig glad for priser, sier Jonasson.

I morgen deler Jo Nesbø selv ut pris, nemlig Harry Hole-prisen på en million kroner og Årets Ålreite fy som i fjor gikk til Eddi Eidsvåg. Og om to uker står han på scenen sammen med Karl Ove Knausgård, Harald Eia og Lars Winnerbäck i fire norske byer for å lage annerledes bokshow.

Mestermøte i bokpodden Pocket: Knausgård, Nesbø og Eia om hverandre, barna og ensomheten

Les også

Mer om

  1. Jo Nesbø

Flere artikler

  1. Jo Nesbø nominert til Ripper-prisen

  2. Ny Harry Hole-bok starter der «Politi» slutter

  3. Marte er Jo Nesbøs ålreite dame

  4. Nesbøs selskap halverte inntekten

  5. Nesbø-bok kan vinne Grammy: – Veldig morsomt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder