Henning Mankell er død

Den svenske krimforfatteren døde 67 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han sovnet i natt inn på grunn av sin sykdom, skriver Leopard forlag på sin hjemmeside.

Mankell skrev i fjor en artikkel om at han besøkte ortopeden sin for å få undersøkt en vond nakke. Da viste det seg at han hadde en alvorlig kreftdiagnose. Det er ifølge Gøteborgs-Posten snart tre år siden han først fikk diagnosen.

Les: Mankell var forsvunnet i Gaza-båt

– Det var som å falle ned i en brønn. Det tok meg tre uker før jeg klarte å klatre opp igjen og bestemme meg for at jeg er sterkere enn sykdommen. Det var sånn jeg var nødt til å håndtere det, sa Mankell i et intervju med Gøteborgs-Posten for syv dager siden.

Hvordan vil du minnes Henning Mankell? Send inn din hilsen her.

I sitt siste intervju før han døde sa han at han aldri i livet har vært så sliten, og at han er fornøyd med livet han her levd.

– Da jeg var ung var det eneste jeg var redd for å bli gammel, og oppdage at jeg har kastet bort livet mitt. Men jeg er fornøyd med det livet jeg har levd, sa forfatteren til Gøteborgs-Posten.

Anmeldelse: Storartet roman

Kjent forfatter

Han er kjent for bøkene om politietterforsker Kurt Wallander og har blitt en suksessforfatter internasjonalt. Mankell har også et stort forfatterskap utenom kriminalromanene, pluss en rekke bøker for barn og ungdom og dramatiske arbeider.
Siden 1991 har han virket som regissør og dramaturg i Mosambik.

Han er også kjent som aktivitst, blant annet som motstander av Vietnam-krigen. Da han bodde i Oslo, fra 1972 til 1981, var han aktiv i AKP-ml.

Han var gift med Eva Bergman, datteren til filmregissøren Ingmar Bergman. Han har sønnen Jon Mankell.

Ripper-prisen: Mankell fikk europeisk krimpris

Inspirasjon

Den norske forfatteren Jørn Lier Horst har tidligere sagt til VG at Henning Mankell har inspirert ham - både som politimann og krimforfatter.

– I forrige uke leste jeg et stort og sterkt intervju med ham i Gøteborgs-posten. De hadde et stort bilde av ham på hele forsiden, og han var jo ikke til å kjenne igjen på grunn av kreften. Det var sterkt. Henning Mankell etterlater seg et stort og mangfoldig forfatterskap, sier Jørn Lier Horst til VG.

Forfatterpar: Et kriminelt toppmøte

De to møttes for første gang under bokmessen i Gøteborg i 2009.

2009: Jørn Lier Horst og Henning Mankell møttes for første gang under bokmessen i Gøteborg. Foto: Linn Cathrin Olsen , VG

– Utrolig lei oss

Sjefredaktør Cathrine Bolin i Gyldendal, Mankells norske forlag, sier de nylig fikk overbragt budskapet fra Henning Mankells danske litterære agent, Anneli Høyer.

– Vi har nettopp fått beskjeden, og vi er utrolig lei oss. Henning Mankell var en stor forfatter med et sterkt politisk engasjement. Vi har vært både heldige og privilegerte som har fått jobbe med ham i en årrekke, sier Bolin til VG.

Selv sier Bolin hun skjønte at Mankell var blitt dårligere da hun nylig var på bokmessen i Göteborg.

– Mankell måtte der avlyse et arrangement han skulle være med på, forteller hun.

Hvordan vil du minnes Henning Mankell? Send inn din hilsen her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder