Frisk opp Berlinerpoplene med Anne B. Ragde!
Den fjerde boken i «Berlinerpoplene» serien er ute, og her kan du friske opp hva som egentlig skjedde i trilogien. Les Anne B. Ragdes recap av de første tre bøkene!
Annes recap av de første tre bøkene i serien om Neshov-familien
I dag kommer den fjerde boken i serien om Neshov-familien, populært kalt «Berlinerpoplene»-trilogien - som Anne B. Ragde avsluttet i 2007. Serien solgte utrolige 1.115.000 bøker - og er en av tidenes største norske boksuksesser.
Anmeldelsen av bok 4: Nå blir det lesefest!
Ragde skulle aldri skrive noen fortsettelse, men i fjor begynte hun på bok fire som hun har skrevet i all hemmelighet.
Hør alt om dette her:
Anne B. Ragde om den fjerde Berlinerpoplene-bokenVG har sammen med Anne B. Ragde gjort det enda enklere for deg å gå løs på fireren. Her er det Ragde selv mener du må huske:
OBS! Det er ikke lurt å lese dette om du har planer om å lese de første bøkene.
Solgte: 450.000 eksemplarer.
Tittelen: Tyskerne hadde store planer for Byneset allerede før de innvaderte Norge, og tyske soldater tok med seg popler fra Berlin og plantet dem på Byneset. De står den dag i dag. Popler har dype røtter, og det hjelper ikke å hogge dem ned for å bli kvitt dem. Som familie.
Anne frisker opp handlingen: Vi blir godt kjent med hver av de tre brødrene Neshov, grisebonden Tor som driver Neshov, begravelsesagenten Margido med eget byrå i Trondheim og vindusdekoratøren Erlend som bor i København sammen med sin Krumme. De lever seperate liv, men møtes etter mange år fordi moren Anna ligger for døden. Det bringer frem litt av hvert, ikke minst Torunn - som er Annas barnebarn som hun aldri har møtt, og Tors datter som han bare har møtt én gang. Hun visste ikke en gang at hun hadde to onkler. Nå samles familien på Neshov, og de går og føler på hverandre, lurer på om dette er familie - om dna og røtter er tilstrekkelig. For må det ikke også handling til?
Husker du? TV-serien ble også en gigantisk suksess
Nøkkelscene: For mange er nok det når Torunn og Erlend begynner å vaske på Neshov, de kaster mat, tar ned gardiner og alt mulig. Da tar de gården i besittelse, og utviklingen av gården rykkes fremover.
Her forlater vi dem: Under en opprivende julaften er den store familiehemmeligheten avslørt: Annas enkemann, gamle Tormod Neshov, bryter sammen og forteller at han er homofil og at han egentlig er Tor, Erlend og Margidos eldre halvbror, ikke deres far - for det er det avdøde bestefar Tallak som er.
Funfact fra forlaget: Forlaget hadde trua, men den solgte faktisk bare 10.000 det første året og Bokklubben ville ikke ta den inn.
Solgte: 375.000 eksemplarer.
Tittelen: Eremittkreps blir født uten beskyttelse - og må stjele seg hus. Og de lever helt alene. Erlend, som egentlig har stengt ute alt om Norge og familien, har et vakkert minne fra han er liten om at han går sammen med Tallak og leter etter eremittkreps. Erlend har også en eremittkreps i Swarovskifigursamlingen sin.
Anne frisker opp handlingen: Etter at Anna dør, blir Tor alene på gården. Det skjer en ulykke i grisebingen, og Torunn hjelper ham fordi hun føler seg forpliktet til det fordi det er faren hennes. Faren mister all verdighet når han ikke kommer seg i fjøset, og han drikker i skjul. Torunn må fylle skoene til faren, får noen følelser for avløseren Kai Roger og begynner å leke med tanken på å ta over. Men ting har gått alt for fort - og da hun får spørsmålet sier hun nei. I København har Krumme blitt påkjørt, sett døden i hvitøyet, og kommet på at han vil ha barn - noe som får Erlend til å tilte helt. Men det løser seg til slutt med det lesbiske venneparet Jytte og Lissi bak en lukket soveromsdør. Erlend og Krumme har også store planer om å gjøre om en silo på gården til sommersted - og tar med seg en berømt arkitekt opp.
Les: Skrev til hun kastet opp blod
Nøkkelscene: Samtalen mellom faren og Torunn der han spør henne om hun vil ta over gården - og da hun sier nei, sier Tor: Da er det ikke for noenting. Og han gir opp 100 prosent.
Her forlater vi dem: Torunn hører grisene hyle, og faren har låst seg inne i fjøset, men vi får ikke vite om han er død eller ikke. Dette var Annes egentlige slutt - hun hadde ikke tenkte å skrive en tredje bok.
Funfact fra forlaget: Anne b. Ragde gikk ut og sa at det ikke gikk an å lese denne boken uten å først å lese «Berlinerpoplene» - og sa at de som ikke hadde råd eller tilgang på bibliotek kunne skrive til henne, så skulle hun sende dem et eksemplar gratis. Det var det tre stykker som gjorde.
«Ligge i grønne enger»
Solgte: 290.000 eksemplarer.
Tittelen: Spiller på vers to i Salme 23 fra Bibelen: «Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til a vann der jeg finner hvile.» Det handler om evig himmelsk hvile, om døden.
Handling: Dette er Torunn sin bok på mange måter. Hun tar på seg all skyld for det som skjer med faren og går ut av sitt gode skinn for å stelle med grisene. Gården er i teorien hennes. Hun blir presset fra flere kanter, fra Margido, Kai Roger og moren Cissi. Så blir presset maksimalt når Erlend, Krumme og de to vordende mødrene kommer opp med sine store planer om ombygging. Hun prøver å stelle godt med gamle Tormod og blir veldig glad i ham. Han betror seg til henne om hva som skjedde under krigen.
Les: Sykehjem kritiseres i Ragde-bok
Nøkkelscene: En middag ute på tunet der Krumme har laget deilig mat. Det er sol, utsikt og blomster på bordet. Hun føler seg fremmedgjort og innser at hun ikke lenger kan være på gården. Hun går inn til den gamle og sier at hun kommer til å dra.
Her forlater vi dem: Gården blir lagt ut for salgt, strøm og telefon blir avstengt. Den gamle kommer på hjem - noe han selv har drømt om de siste to årene.
Funfact fra forlaget: Førsteopplaget var på 120.000 bøker og i tillegg bestilte bokklubben 80.000. Det kom vogntok på vogntog med bøker til forlagssentralen.