AKTUELL: De to første bindene i bokserien skal hete «Om høsten» og «Om vinteren» og kommer i henholdsvis september og november.

Knausgård med ny bokserie

OSLO (VG) Karl Ove Knausgård (46) er denne høsten klar med to bind av sin nye bokserie – og de to neste er allerede bekreftet.

Publisert:
Artikkelen er over syv år gammel

Novellekongen Askildsen med ny samling

Jon Michelet med fjerde bind i romanserien «En sjøens helt»

Linn Ullmann med ny roman

Forlaget Oktober presenterte høstbøkene sine onsdag morgen, og det er knyttet store forventninger til flere av forfatterne, blant dem Karl Ove Knausgård.

46-åringen er best kjent for sin kritikerroste romanserie «Min kamp», som har vært i bokhyllene siden 2009. Den sjette og siste boken i rekken kom ut i 2011, og fikk en firer på terningen av VGs anmelder, som skrev av: «Han er en mann full av skam, en forfatter uten grenser, en struts uten sand. I det siste bindet av «Min kamp» går Karl Ove Knausgård lenger enn noen gang i å utlevere seg selv og andre. Og det er ingen steder å gjemme seg. Hverken for leser eller forfatter.»

Fire år etter at «Min kamp 6» traff bokhyllene, annonserer Forlaget Oktober at Knausgård er klar med en ny skjønnlitterær serie. Allerede tidligere i år skrev VG at han var klar med ny roman, og nå er det bekreftet at det kommer hele fire bøker i serien.

Bokhøsten i gang:Les ferske anmeldelser her!

«Om høsten» og «Om vinteren» er de to første bindene i det forlaget beskriver som en personlig encyklopedi som «forsøker å sirkle inn det karakteristiske ved tingene vi omgir oss med, og nærme seg verdens materialitet gjennom en serie korte beskrivelser».

Den første boken «Om høsten» kommer ut 19. september, mens bind to, «Om vinteren» er ventet i november.

Ifølge forlaget kommer det også to bøker til som skal hete «Om våren» og «Om sommeren».

– Han skriver om hverdagslige ting og alt fra tyggegummi til van Gogh. Og livet med familien og barna siver inn i tekstene, sa markedssjef Silje Tretvoll under onsdagens presentasjon av Forlaget Oktobers høstbøker.

Har du lest? Knausgård: – Jeg likte å skrive om Hitler

Ny samling fra novellekongen

En av høstens store overraskelser er imidlertid Kjell Askildsen (85), som regnes som en av våre største novellister, som i høst slipper ny novellesamling. Nesten 20 år etter han sist ga ut en samling, er han igjen aktuell.

«Vennskapets pris» er Askildsen syvende novellesamling, og den består av tolv noveller, de fleste skrevet i årene 1998–2004. Forfatteren forfølger sine motiver i en rekke nye variasjoner, og novellene er preget av skarpe sansninger og stor klarhet.

– Det er en stor begivenhet for forlaget og for norsk litteratur, sier Ingeri Engelstad, som fikk dette på bordet i sin første uke som ny forlagssjef i vår.

– Jeg tror ikke jeg trenger å si så mye om hvordan det var i min første uke som forlagssjef, fortsetter hun.

VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk sier at dette uten tvil er en begivenhet.

– Det er et viktig bidrag til vår nære litterære historie. Askildsen har vært en målestokk for flere generasjoner norske forfattere, sier Hovdenakk.

AKTUELL I HØST: Forfatteren Kjell Askildsen slipper denne høsten en ny samling, bestående av 12 noveller, skrevet mellom 1998 og 2004.

Husker ikke alle tekstene

Kjell Askildsen selv var tilstede under presentasjonen og ga uttrykk for at han aldri trodde dette ville skje.

– Jeg ser på dette som ekstra gave. En stor ekstra gave. Det blir som en liten attpåklatt. Det er storartet rart det som skjer, og jeg sier igjen: Dette er en definitiv avlutning. Etter at jeg mistet synet, har jeg jo ikke kunnet skrive noe som helst – det fungerer ikke å diktere. Det er ikke slik jeg jobber, sier Askildsen, som gjerne innrømmer at han ikke selv husker alle tekstene som nå kommer ut i samlingen.

– Enkelte husker jeg ikke, men jeg ser jo på måten de er skrevet på at det er meg. Alle tekstene er lest opp for meg, vi forkastet noe og redigerte noe, men plutselig var det noe der – som i alle fall de andre ble begeistret for, sier Askildsen beskjedent.

«De andre» er Thorleif Grue og Terje Holtet Larsen, som har vært pådriverne for å få dette til. Starten på det hele var Alf van der Hagens arbeid med intervjuboken «Kjell Askildsen. Et liv». Han oppdaget flere nye tekster underveis i arbeidet med boken.

– Og i ettertid har det også dukket opp en konvolutt med maskinskrevne tekster – så å si helt ferdig til trykking, forteller forlagssjef Ingeri Engelstad.

Ny Michelet

Blant forfatterne det er knyttet store forventninger til denne høsten, finner du også Jon Michelet som de siste årene har gjort stor suksess med de tre første bindene i romanserien «En sjøens helt»: «Skogsmatrosen», «Skytteren» og «Gullgutten». Den 10. oktober slipper han det fjerde bindet i serien, «Blodige strender», som fortsetter der tredje bindet slapp.

Boken begynner med at Halvor Skramstad befinner seg i New York etter at båten hans M/T Vivian ble torpedert utenfor Palm Beach i Florida, og følger Halvor frem til D-dagen i juni 1944.

Romanserien har toppet bestselgerlistene de tre siste årene, og samlet opplag nærmer seg en halv million.

VG +: Michelet: – Jeg hverken røyker eller drikker lenger(krever innlogging)

BOKAKTUELL: Jon Michelet er klar med sin fjerde bok i sagaen om norske sjøfolk.

Ny bok fra Ullmann

Linn Ullmann (49) er i høst ute med sin sjette roman, «De urolige», som er historien om et barn som ikke kan vente med å bli voksen, og om foreldre som helst vil være barn. Ifølge forlaget har hun med stort alvor og svart humor skrevet en lysende fortelling om familie, glemsel og sorgarbeid, og om de mange historiene som utgjør et liv.

– Kanskje er dette romanen Linn Ullmann har brukt hele sitt forfatterskap på å skrive seg opp mot, sier markedssjef Silje Tretvoll om den kommende boken, som er sterkt personlig.

– I De urolige tar Ullmann utgangspunkt i flere båndopptak hun gjorde med faren sin mot slutten av livet hans. Hun skriver fram en sjangeroverskridende roman som utforsker og undersøker hva hukommelse er, og det nære forholdet mellom minne og diktning, sier Tretvoll.

Linn Ullmann, datter av Ingmar Bergman og Liv Ullmann, har fått god mottakelsene for sine tidligere verk både i Norge og internasjonalt. Hennes forrige roman, «Det dyrebare», ble i USA kåret til en av «100 Notable Books of 2014» av New York Times.

«De urolige» er ventet å treffe bokhyllene i oktober.

Blant forlagets forfattere finner vi også Edvard Hoem, som hadde en av de mest solgte norske romanene i fjor med «Slåttekar i himmelen». Romanen solgte 42 000 eksemplarer, og nå kommer oppfølgeren: «Bror din på prærien». Den er ventet i begynnelsen av november.

VG +: Edvard Hoem om det lykkeligste i livet(krever innlogging)

Les flere boknyheter her!

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no