Administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books (f.h.), administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing og Petter Stordalen var alle fornøyde da Bonniers oppkjøp av Strawberry ble kjent i fjor høst.

Endrer eierfordelingen i oppkjøp av Stordalen-forlag

Konkurransetilsynet ville stoppe Bonnier Books kjøp av det norske forlaget til Petter Stordalen, men nå har Bonnier justert ned andelen de ville kjøpe fra 70 prosent til 45.

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

Samtidig har Bonnier Books orientert Konkurransetilsynet om at selskapet trekker meldingen om foretakssammenslutningen mellom Bonnier Books og Strawberry Publishing etter at Konkurransetilsynet tidlig i mai varslet partene om stans av oppkjøpet.

Istedet kjøper nå Bonnier Books 45 prosent av det norske forlaget.

«Partene har valgt å endre eierfordelingen, slik at Bonnier blir minoritetseier», skriver Strawberry publishing i pressemeldingen.

– Da det viste seg vanskelig å få godkjent majoritetservervet av Strawberry publishing, har vi isteden blitt enige om denne minoritetsløsningen, sier Håkan Rudels, administrerende direktør Bonnier  Books, i pressemeldingen.

Bakgrunn: Bonnier ville kjøpet 70 prosent av Stordalen-forlaget

Oppkjøpet på 45 prosent skal være gjennomført, og er ifølge Strawberry publishing ikke meldepliktig til Konkurransetilsynet. 

Konkurransetilsynet kan derimot pålegge partene å melde transaksjonen.

Strawberry og Bonnier hadde frist på å svare på Konkurransetilsynets varslede stans av oppkjøpet i morgen. Nå faller dette bort.

– Ja, dette betyr at forlagene trekker den opprinnelige meldingen om foretakssammenslåing, og dermed avslutter vi saksbehandlingen, sier Gjermund Nese, avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet, til VG.

Tilbake til start

Han bekrefter overfor VG at det er riktig at når det gjennomføres et minoritetskjøp - slik Bonnier nå har gjort med 45 prosent av Strawberry publishing, så er ikke det meldepliktig.

– Det er ikke meldepliktig i utgangspunktet, men konkurranseloven gir Konkurransetilsynet mulighet til å pålegge melding også av minoritetservervinger. Dette vil vi nå vurdere. Dersom vi vil pålegge en melding av dette kjøpet, vil vi første sende ut et varsel - og så starter en ny saksbehandling. Det er tilbake til start, sier Nese.

Han kan ikke si noe om Konkurransetilsynet vil gjøre dette.

– Nei, nå tar vi dette til etterretning, og vurderer om vi vil sende et varsel om vi vurderer å pålegge melding av oppkjøpet, sier Gjermund Nese.

Petter Stordalen sier seg fornøyd med salget.

– Bonnier Books er vår drømmepartner - de har tyngden, historien og forlagsmusklene vi trenger for å fortsette vår  vekst og drive konkurransen i den norske bokbransjen, sier Petter Stordalen, medeier i Strawberry publishing.

Foreslo å droppe fastpris

Det var i november i fjor at det ble kjent at Petter Stordalen og de andre eierne av Strawberry publishing solgte 70 prosent av forlaget til den svenske bokgiganten Bonnier Books.

Men siden dette har oppkjøpet vært til behandling hos Konkurransetilsynet som har vært bekymret for at Bonnier ville bli en for stor aktør. Bonnier eier nemlig fra før også 50 prosent av Norges største forlag, Cappelen Damm.

– Tilsynet var bekymret for at oppkjøpet vil kunne føre til redusert konkurranse i markedet for salg av trykte bøker og i markedet for salg av bøker i strømmetjenester, og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kundene, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Underveis i prosessen kom Bonnier og Strawberry med forslag til såkalt «avhjelpende tiltak», og i et konfidensielt brev til Konkurransetilsynet foreslo de å forplikte seg til å ikke sette fastpris på bokutgivelser for at oppkjøpet av Stordalen-forlaget skulle gå gjennom.

Men i starten av mai varslet Konkurransetilsynet stans av oppkjøpet. Fristen til å svare på dette, gikk ut torsdag denne uken - men nå legges all saksbehandling av denne saken ned.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

  I et brev til Konkurransetilsynet foreslår Bonnier og Strawberry at de vil forplikte seg til å ikke sette fastpris…
 2. Stordalen selger forlagene i Sverige og Danmark

  I dag ble det klart at Petter Stordalens forlagsgruppe Strawberry Publishing selger forlagene i Sverige og Danmark til…

Flere artikler

 1. Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

 2. Strawberry kjøper krimforlag, får Staysman på kjøpet

 3. Strawberry skifter navn etter Stordalen-salg

 4. William Nygaard langer ut mot Stordalen og Bonnier: – Påstått «forlagskjøp»

 5. Tjente rått på Strawberry - Bonnier kjøper ut forlagsgründerne

Fra andre aviser

 1. Konkurransetilsynet varsler stans av Bonniers Books’ oppkjøp av Strawberry Publishing

  Aftenposten
 2. Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

  Aftenposten
 3. Bonnier kjøper en mindre andel i Strawberry Publishing enn planlagt

  Bergens Tidende
 4. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

  Bergens Tidende
 5. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

  Aftenposten
 6. Bonnier tar majoritet i Strawberry Publishing

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no