Kåre Conradi leser Bibelen på 100 minutter

STERKT TEAM: Kåre Conradi (i midten) har lest inn «Bibelen på 100 minutter» på lydbok. Han fikk hjelp og råd fra forfatter og prest Eyvind Skeie (som har oversatt mini-bibelen fra engelsk) og prest Einar Gelius (t.v.). Her er alle tre i studio. Foto: Privat

Gelius: - Frykter ikke «kiosk-bibel»-reaksjoner

(VG Nett) Sogneprest Einar Gelius (46) er over seg av begeistring for den nye 100-minutters-bibelen.

Artikkelen er over 13 år gammel

Nå er den i salg. Bibelen, verdens mest solgte bok, som skal kunne pløyes gjennom på bare 100 minutter. Det samme er lydboken «Bibelen på 100 minutter», som Kåre Conradi (34) leste inn for tre uker siden.

«Kiosk-bibel»

Mini-bibelen selges ikke bare hos bokhandlere, men også i en rekke kiosker, bensinstasjoner, på Posten og i enkelte musikkforretninger.

Sogneprest Einar Gelius har skrevet forordet, og han er ikke redd for at den nye Bibelen skal få et uverdig stempel som kiosklitteratur.

- Overhodet ikke! Tvert imot! Nå kommer Bibelen ut til folket, sier en engasjert Gelius til VG Nett.

LYDBOK OG BOK: Bibelen på 100 minutter. Foto: Egmont

Han beskriver det nye konseptet som «et kvalitetsprodukt».

- De fleste har nok en Bibel i bokhylla, men det er jo en ganske stor bok å ta fatt på. «Bibelen på 100 minutter» er i tiden. Den er kjapp, kort og konsis og dermed midt i blinken. Den er overkommelig, og leseren får med seg hovedlinjene i bibelhistorien, sier sognepresten som håper den lettleste Bibelen vil vekke nysgjerrighet hos nye Bibel-lesere.

For alle aldrer

Han mener den nye Bibelen er spesielt godt egnet for skoler og i konfirmantundervisning.

- Men den passer for alle aldrer, mener Gelius som er veldig imponert over Kåre Conradis jobb som Bibel-leser.

- Kåre Conradi er en utrolig dyktig skuespiller og forteller, sier Gelius.

Conradi: - Gir helhetsfølelse

- Utfordringen i å lese lydboken lå i å få den sterkt komprimerte teksten til å bli sammenhengende og lett å forstå uten at jeg ble messende, sier Kåre Conradi til VG Nett via Egmont-forlaget.

- Boken er en flott måte å få en helhetsfølelse over et verk mange av oss bare leker med tanken på å komme seg igjennom. Jeg håper boken vil bidra til at bibelhistorien kan komme frem til mange flere, både de som søker, og de som er generelt nysgjerrige, sier Conradi som fortsatt befinner seg i New York etter nattens International Emmy Awards.

Lydboken er på 130 minutter, siden høytlesning tar lenger tid.

Oversatt til norsk

Forfatter og prest Eyvind Skeie (59) har sammen med kona Gerd Skeie oversatt «The 100-Minute Bible», som opprinnelig er skrevet av den britiske presten Michael Hinton. «The 100-Minute Bible» ble lansert i England i fjor og har til nå solgt i 150.000 eksemplarer.

Skeie var med i studio da Conradi leste inn lydboken for å forsikre seg om at det hele ble verdig og høytidelig - med rett tonefall på rett sted.

- Materialet har med andre ord vært i veldig trygge hender, sier Gelius til VG Nett.

Og han er ikke i tvil om at det er et marked i Norge for produktet.

- Så absolutt! sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder