- Det alvorlige angrepet knyttet oss sammen

LILLESTRØM (VG Nett) Salman Rushdie er i Norge for første gang på ni år. Han er blitt nær venn med William Nygaard etter attentatet mot Nygaard for 15 år siden.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

VG Nett møtte den verdenskjente forfatteren på bokmessen i Lillestrøm lørdag formiddag.

- Jeg er glad for å være i Norge. Det har vært lenge siden sist. Jeg har ikke vært her på ni år. William Nygaard er min forlegger - men på grunn av det som skjedde med ham, er vi blitt veldig nære, sier Rushdie.

Denne høsten er det 15 år siden Nygaard ble skutt utenfor hjemmet sitt i Dagaliveien i Oslo. Han overlevde så vidt. Aschehoug hadde utgitt Salman Rushdies «Sataniske Vers» på norsk. I 1989 utlyste Irans åndelige leder Ayatollah Khomeini en fatwa som oppfordret til å ta livet av forfatteren, hans oversettere og forleggere. Forbindelsen til Rushdie var politiets hovedspor i jakten på gjerningsmannen, men saken er aldri blitt oppklart.

Rushdie sier at den dramatiske hendelsen førte ham tettere sammen med den norske forleggeren.

- Den forferdelige perioden med fatwaen, og det alvorlig angrepet på ham, brakte oss nærmere sammen, sier Rushdie til VG Nett.

Taus om fatwa

Selv om han ikke har vært i Norge på mange år, har han møtt Nygaard mange ganger, både i England og USA. Fatwaen vil han ikke snakke om.

- Hva er det å si? Det er 20 år siden. Jeg har snakket om det i 20 år. Det er ikke mer å si, sier han.

- Du er ikke redd lenger?

- Nei, men det var tilfellet i lang tid, sier han og legger til at han føler seg trygg i Norge og i resten av verden.

Vennskap

William Nygaard sier at han har et svært spesielt forhold til forfatteren.

- Vi har også hatt noen ekstraordinære hendelser sammen, med fatwaen, som først og fremst rammet ham. Det påvirket hans rolle som en av verdens beste forfattere. Vi har vært i kontakt. Det er vennskap, sier Nygaard.

Han sier at han ikke tenker mye på det uoppklarte attentatet.

- For meg er ikke dette et tema i hverdagen, men for Norge som demokrati og som rettsstat er det et poeng at man finner ut av dette. Derfor får man håpe at dette sporet ikke gis opp, sier Nygaard.

Ny roman

Salman Rushdie er i Norge for å snakke om sin nye roman, «Trollkvinnen fra Firenze». Den handler om forholdet mellom øst og vest på 1500-tallet.

En høy, lyshåret ung mann fra Europa - han kaller seg Mogor dell'Amore, kjærlighetsmogulen - kommer til hoffet til den virkelige indiske stormogulen, keiser Akbar. Den fremmede hevder at han er sønnen til en forsvunnet mogulsk prinsesse, Qara Kös, den yngste søsteren til Akbars bestefar og en utrolig vakker kvinne som var i besittelse av trolldomskraft og kjærlighetens makt. Prinsessen ble elskerinnen til den rike hærføreren og lykkejegeren Argalia fra Firenze. Gjennom historien møtes India og Europa.

- Jeg prøver alltid å skrive bøker jeg ikke har skrevet før. Alle kjenner til den gyldne perioden med europeisk rensessanse, men ikke alle forstår at i India på samme tid er den en annen renessanse. Dette er også en gullalder, sier han om romanen.

- Hva ble du inspirert av?

- Jeg er historiker og har kjent til dette materialet i lang tid. Jeg har vært veldig interessert i keiseren lenge. Han var ikke bare en krigsherre, men en som var interessert i fred og kultur, sier Rushdie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder