Men får kritikk for ekstrem voldsskildring

MANNEN BAK: Forfatter Jo Nesbø (53) har skrevet ti bøker om Harry Hole. Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG

Jo Nesbø hylles av bokpolitiet

Norske bokanmeldere er unisone i sin hyllest av Jo Nesbøs tiende bok om Harry Hole, «Politi».

  • Halstein Røyseland

Artikkelen er over seks år gammel

VGs anmelder May Grethe Lerum er henrykt over den ferskeste Harry Hole-boken, og satte tonen da hun trillet en sekser på terningen tirsdag.

- Med denne boken beviser Nesbø at terninger har for få øyne, og at krimsjangeren kan heves til nye høyder, både litterært og hva gjelder innovative, sublime, spennende og overraskende plot, skriver Lerum i sin anmeldelse.

En rekke andre norske medier har også anmeldt «Politi». Selv om de ikke har kastet terning på boken, så er de enige om at Nesbøs tiende krim med Hole i hovedrollen er en innertier.

Hvilken Harry Hole-bok er din favoritt? Diskuter politihelten her!

Dagbladets anmelder Torbjørn Ekelund mener du umulig kan bli skuffet av «Politi» dersom du er Nesbø-fan fra før.

- Og til det evige spørsmålet om hvorfor denne mannen selger så mange kriminalromaner: Kanskje er det ganske enkelt fordi han er en særdeles dyktig krimforfatter, skriver han.

NY BOK: Denne boken slippes natt til torsdag 6. juni.

For drøyt

Aftenpostens Anne Merethe K. Prinos mener «Politi» langt på vei er «et mesterstykke i kunsten å manipulere og en uovertruffen pageturner».

Samtidig synes hun Nesbø går for langt i skildringen av vold.

- Blod og gørr har ikke nødvendigvis stor effekt; skildringene av det bestialske kan snarere virke spekulative, særlig når de ikke ser ut til å ha noen overordnet funksjon, mener hun.

Nesbø har tidligere tatt selvkritikk på groteske voldsskildringer.

- Jeg angrer på et par scener i boken «Panserhjerte». Jeg ser i ettertid at romanen ikke ville tapt noe på å utelate et par eksplisitte skildringer, har Nesbø sagt, ifølge Vårt Land.

- Tar vare på leseren

Adresseavisens Ole Jacob Hoel mener «Politi» ikke er den mest litterært ambisiøse av Nesbøs bøker, men absolutt en av de mest spennende og leseverdige.

- Som leser bør du være advart. Nesbø leker seg med deg og din bekymring for hvordan det går med Harry Hole, i enkeltscener først og sist i boka driver han svært profesjonell villedning. Men du stoler på ham, for du vet at det er ingen andre spenningsforfattere i Norge, og få i verden, som tar så godt vare på leseren som Nesbø, skriver Hoel.

NRKs Leif Ekle synes «Politi» har alle de kjennetegn vi kan forvente at en vellykket Harry Hole-roman skal ha.

- En historie som fungerer helt og fullt, der leseren mer enn én gang kan lure på om Nesbø tuller med oss, en som fortelles i et tempo og med et innebygget trykk som nærmest tvinger teksten på leseren. Språket er konkret, rett på - med dialogene som sin aller sterkeste side. Spenningen er upåklagelig, skriver Ekle.

Tarald Aano i Stavanger Aftenblad mener at Jo Nesbø heller ikke denne prøver gang å fornye krimsjangeren.

- Det trenger han heller ikke, for han er en av dem som behersker formatet aller best, uansett om vi leter i hyllene for norske eller oversatte krimforfattere, mener Aano.

Dagsavisens anmelder Geir Rakvaag synes den tiende boka om Harry Hole lever opp til forventningene, selv om den også fråtser i noen av klisjeene i krimsjangeren.

- Dette er Harry Holes verden: Full av merkelige mennesker med store sosiale, psykologiske, seksuelle og religiøse vrangforestillinger, skriver Rakvaag.

Les også

Mer om

  1. Kultur

Flere artikler

  1. Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Politi»

  2. Hvilken Harry Hole-bok er din favoritt? Diskuter politihelten her!

  3. Harry Hole må løse Tinder-drap

  4. Nesbø fikk terningkake for «Mere blod»: – Femmerdelen av kaka smaker veldig godt

  5. Nesbø topper listene i Norge, Danmark og England

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder