FORFATTER: Dag Solstad, her avbildet i bibliotekbaren på Bristol i forbindelse med sin 70-årsdag.

FORFATTER: Dag Solstad, her avbildet i bibliotekbaren på Bristol i forbindelse med sin 70-årsdag. Foto:Jørgen Braastad,VG

Dag Solstad (73) har kreft

I en bokpodkast med Cappelen Damm, forteller forfatter Dag
Solstad at han fikk påvist kreft i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge siste utgave av podkasten BokPod, får den prisbelønte forfatteren Dag Solstad nå behandling for kreft, en sykdom han fikk påvist i fjor.

–Rett før juli fikk man så sterk mistanke at det var vanskelig å avkrefte det. Den endelige bekreftelsen fikk jeg i høst en gang, forteller Solstad i podkasten, som er et dybdeintervju gjort hjemme hos forfatteren.

BokPod er produsert av forlaget Cappelen Damm og publiseres på Dagbladet onsdager. Tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal, som nå er ansatt i produksjonsselskapet Monkberry, er intervjuer og redigerer.

Solstad sier ikke hva slags krefttype han er rammet av, men er ved godt mot.

– Ingen voldsomme reaksjoner fra meg. Alle vet det spørs hva slags kreft det er. Det er forskjell på lungekreft og prostatakreft, veldig stor forskjell, sier han.

FOTBALLVENNER: Forfatterne Dag Solstad (t.v.) og Jon Michelet i Liverpool på fotballtur i 1990. De har sammen gitt ut flere fotballbøker. Foto:Erik Poppe,VG

Han hadde ifølge Dagbladet nettopp behandling nummer 20 av rundt 35 behandlinger, og han drikker også halvannen liter vann om dagen som en del av behandlingen.

– Det er veldig gode prognoser. Oppdager man det tidlig er det nesten ikke farlig i det hele tatt, sier Solstad.

– Hele livet har vært en krise

I et intervju med VG i 2013, i forbindelse med utgivelsen av biografien «Dag Solstad. Uskrevne memoarer», fortalte Solstad at «hele livet har vært en stor krise».

I boken forteller han blant annet om at han har vært alkoholiker i 40 år, at han mener han var en dårlig far, og at han selv valgte ikke å gå i farens begravelse.

I podkasten utelukker ikke Solstad at det kan komme flere bøker, men for øyeblikket krever kreftbehandlingen mye tid. Noe forfatteren tar med stor ro:

Veldig mange har jo kreft nå, og det er ikke noen stemning av dødsdømte folk oppe på sykehuset. Jeg husker noen damer som ble veldig rasende da en eller annen nordmann gjorde det så jævlig dårlig i Falun og jeg tenkte «neimen herregud, du må ikke glemme at du har kreft da», sier han i intervjuet.

Solstad har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

Dag Solstad debuterte i 1965 med «Spiraler», og fikk kritikerprisen for «Irr! Grønt!» i 1969 – en pris han har vunnet flere ganger senere. Han har også vunnet Gyldendalprisen, Brageprisens hederspris og Aschehougprisen, ifølge Store norske leksikon.

Solstad har også utgitt flere skuespill, og reportasjebøker fra VM i fotball. Hans satiriske roman «Gymnaslærer Pedersens beretning om den politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land» (1982) ble filmatisert av Hans Petter Moland i 2006.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder