Les utdrag fra debutromanen til Maren Uthaug her!

KRITIKERROST: I Danmark er norsk-samiske Maren Uthaug (42) en suksessrik tegneserieskaper, populær blogger og kritikerrost romanforfatter. VGs anmelder mener romanen «Sånn ble det» er en sterk fortelling. Foto:Roger Neumann,VG

Bokanmeldelse: Maren Uthaug: «Sånn ble det»

Maren Uthaug (42) har skrevet en sterk fortelling om rotløshet, og «Sånn ble det» er en dansknorsk debutroman som fortjener mange lesere også her til lands.

Av 

Gabriel Michael Vossgraff Moro

Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Maren Uthaug er en av Danmarks mest populære bloggere. Hun er fast stripetegner i avisen Politiken og har utgitt flere satiriske tegneseriebøker. Uthaugs familiebakgrunn er samisk og norsk, men hun er oppvokst i Danmark.

Foreldre som skilles, samisk kultur og et barn som mister sin tilhørighet, er sentrale temaer i «Sånn ble det». Det er tydelig at forfatteren selv har følt denne splittelsen på kroppen, uten at romanen kan sies å være selvbiografisk. Nærheten til stoffet gir uansett troverdighet og autoritet til innholdet:

«Inntil hun flere år etter hadde lært dansk med perfekt uttale, utviklet hun et ordforråd som var støvsugd for ord med «r». Hvis hun var på besøk hos noen og kunne velge mellom å be om ost eller leverpostei, valgte hun alltid ost, selv om hun likte leverpostei bedre.»

VG+:Les stort intervju med Maren Uthaug her!

Det som begynner som et lykkelig ekteskap mellom norske Knut og samiske Rhitta, ender i et brudd der faren tar med seg sin datter og drar fra Kautokeino til Grethe i Sønderjylland. Hos sin nye mor får Risten navnet Kirsten og må lære seg å leve avskåret fra sine samiske røtter og bestemorens overtroiske snakk om det farlige nordlyset og underjordiske halemennesker.

Et voldsomt raseri vokser frem mot den naive, velmenende adoptivmoren, og den vesle jenta blir besatt av å beskytte seg mot de underjordiske og holde fast ved sin samiske identitet. Særlig inntrykk gjør det å lese om samholdet og vennskapet mellom Risten og Niels, den vietnamesiske båtflyktningen som blir hennes nærmeste venn og fortrolige.

Uthaug skriver uten filter, det er noe typisk dansk eller kanskje samisk over de direkte og fandenivoldske skildringene av menneskelige handlinger og drifter. Fortellingen har mørke undertoner, men mangler ikke humor, selv om den ofte er temmelig svart. Ett spørsmål må leseren vente lenge på å få besvart: Hvorfor ga Ristens samiske mor slipp på henne? Først som voksen møter hun sin mor igjen og får svar på hva som skjedde da faren tok henne med til Danmark.

«Sånn ble det» har blitt en lærerik og velkomponert roman som bør kunne glede mange lesere.

Oversatt av Eivind Lilleskjæret.

Publisert:

Mer om

Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sterk fortelling om rotløshet

 2. Nesten dødsbra - Bokanmeldelse: Maren Uthaug: «En lykkelig slutt»

 3. Underholdende fra nytt stjerneskudd - Bokanmeldelse: «Altruistene» av Andrew Ridker

 4. Et helvete av et liv. Bokanmeldelse: Sara Omar: «Skyggedanseren»

 5. Bokanmeldelse: Isabella Hammad: «Pariseren»

Fra andre aviser

 1. Bokanmeldelse: Hennes forrige bok skapte kontrovers. Også denne handler om barnedrap.

  Aftenposten
 2. Grønlandsk oppvekst

  Aftenposten
 3. Forutsigbart mot friheten

  Bergens Tidende
 4. Hennes voksendebut har potensial, men den burde fått mer tid i støpeskjeen

  Bergens Tidende
 5. Pia Edvardsen overbeviser ikke helt i romandebuten

  Bergens Tidende
 6. Her er Brage­pris­vinnerne: Heders­prisen til Edvard Hoem

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no