NY BOK: Bind 4 av Karl Ove Knausgårds bokserie handler om hans tid i Nord-Norge. Foto: Scanpix

Anmeldelse av Knausgård bind 4: Begynner å falle for eget grep

Publisert:
Artikkelen er over 12 år gammel

Karl Ove Knausgård: «Min Kamp» - bind 4Oktober forlag. 473 sider. 299,-

Hovedfortellingen i bind 4 av «Min kamp» er lagt til et lite sted langt nord, dit Knausgård drar etter endt videregående skole. Her skal han jobbe ett år som lærer for å legge opp penger.

Tidsbruddene leseren kjenner igjen fra de to første bindene er tilbake, etter en mer kronologisk fortelling i bind 3. Nok engang fungerer bruddene veldig godt, akkurat da boken virker å stivne i nord, spretter handlingen tilbake til russetiden, eller der omkring.

Med ungdomsfyll, lett gjenkjennelig og mildt underholdende.
Sterkere blir det i partiene med faren, som har begynt å drikke seg ut av verden, og mange av episodene her er vonde og tragikomiske.

Isolert sett er bind 4 en fryd å lese, Knausgård skriver med en letthet som smitter. Boken er en sidevender av dimensjoner.

Alle navnene som nevnes blir ikke forvirrende, han klarer på mesterlig vis å hinte om hvem som betyr noe, og hvem som bare er staffasje.

Samtidig begynner et mønster å danne seg. De tekniske, knausgårdske, grepene er ikke lenger like friske.

Selve fortellingen gir oss heller ikke nok nytt å tygge på. Puslespillet fylles ut, men hullene som tettes er ikke lenger så sentrale, så mørke eller interessante.

Det er likevel mer spenstig når Knausgård skriver om saker om ikke ligger for langt tilbake i tid. Det kan virke som han rett og slett ikke er like god til å dikte om ting han bare har vage erindringer om. Det rokker likevel ikke inntrykket om at hele dette mastodontverket er selvbiografisk fiksjon.

Noe som blir veldig klart er at bind 4 er oversolgt så det holder. Inntrykket var at den kun skulle handle om Knausgård og altfor unge jenter.

Det gjør den ikke.

Derimot er det veldig mye tidlig sædavgang.

Morten Abrahamsen

***

Les mer om Knausgårds forhold til alkohol og narkotika - samt mye mer - i onsdagens VG!

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no