HUMORIST: Med lyder og ansiktsuttrykk skal Bård Tufte Johansen få barn over hele landet til å le av «Boka uten bilder». Foto:Jan Petter Lynau,VG

Bård Tufte Johansen: – Sønnen min sa «ikke sitt og drit deg ut»

«Min eneste venn i hele verden er en elg som heter OMPA OMPA ROMPA». Slik får Bård Tufte Johansen (44) barn til å le av en barnebok - helt uten bilder.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En undersøkelse viser at to av tre barn foretrekker å leke med nettbrett. Å prøve seg på en barnebok uten bilder høres dermed kanskje ut som et risikoprosjekt, men i USA har «The Book With No Pictures», skrevet av den amerikanske komikeren, tekstforfatteren og produsenten B.J. Novak, blitt den mestselgende barneboka på 13 år.

UTE NÅ: «Boka uten bilder», eller «The Book With No Pictures» som den egentlig heter, er skrevet av «The Office»-produsent B.J. Novak. Foto:,Aschehoug forlag

– Det er ingenting som er mer tilfredsstillende enn å bringe frem latter hos et barn, fordi det finnes ikke noe som heter høflig latter, eller sosial latter, fortalte Novak i et intervju med Vanity Fair i fjor.

Les ferske bokanmeldelserher.

– Bare lyder og surr

Her til lands heter boka «Boka uten bilder», og den er oversatt av Bård Tufte Johansen. Novak ville nemlig at komikere skulle gjøre jobben, ifølge Tufte Johansen.

– Når Aschehoug spurte meg om jeg kunne oversette en engelsk bok, svarte jeg nei. Men så ba de meg om å se på boken først, og når jeg så at det bare lyder og surr - da var jeg med.

– Novak ville også at komikere skulle gjøre det, så da var det litt lettere. Og så er jo Norge et ganske lite land, så han gidder sikkert ikke å komme over hit for å sjekke ut det jeg har gjort, ler komikeren.

Premisset for boka er at den som leser må lese alle ordene som står i boken. Høyt.

– Det er den krevende greia, sier han og peker på en side i boka hvor det står ord som «FræFøøØ. VOKKPOK. BlæBlæ. muuu. TuRuRupp! SnuppPupp!». Han legger til:

– Men unger er lette å lure så de merker vel ikke om jeg hopper over noe. Jeg tviler på at noen sier noe om jeg glemmer «Trurupp», humrer han.

Har du lest?Pharrell Williams lager «Happy»-bok

Imponerte ikke egen sønn

Selve tanken å lage en barnebok uten bilder synes Tufte Johansen er god.

– Det er få ganger hvor det kommer kulturprodukter, og du tenker «Åh, for en god idé!». Denne boka er en god idé. Men det skal jo litt til før man tør å teste det ut. Mange prøver jo å få barn til å le, men de ler jo ikke av hva som helst. Men er det treff - da ler de. Det er ikke så mye humring blant barn. Det er enten eller.

YouTube:Se Novak lese boken for en gjeng barnehage-barn!

«The Book With No Pictures» er den mest solgte barneboken på Amazon i år, og den 13. mest solgte boken, uansett sjanger. Tufte Johansen ser ingen grunn til at boken ikke vil slå an her til lands, selv om hans egen sønn, Zacharias (13), ikke var veldig imponert.

– Jeg satt og leste høyt fra boken på kjøkkenet i går og da kom sønnen min inn og bare: «Hva er det du holder på med liksom? Ikke sitt og drit deg ut». Så prøvde jeg å forklare, men han var ikke så interessert. Men han er ikke helt målgruppen.

Tufte Johansen, som for tiden turnerer med showet «Mann (44)», mener det er en vesentlig forskjell på å gjøre stand-up foran voksne - og på å få barn til å le.

– Voksne kan tenke at «Åh, nei. Dette er flaut», hvis de ikke synes det er morsomt. Eller at de trenger en øl eller to for å slappe av. Men barn er ikke sjenerte for å le. Det går derfor ikke å tryne i en barnehage. Ingen av de går hjem og sier: «Nei, det var en trist dag. En komiker prøvde å lese en morsom bok. Det var heeelt forferdelig. Det begynte bra, men så bare tryna han fullstendig.» Det tror jeg ikke skjer. Med mindre barn er kommet på et mye høyere nivå enn jeg husker.

OVERSATTE BOKEN: Bård Tufte Johansen tror at boken som er den 13. mest solgte boken i USA også vil slå an hos norske barn. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder