KRITISK: I markedsføringen av boken «Skjebne og raseri» siterer forlaget Panta The Guardian på at de har gitt terningkast 6 til boken. Men The Guardians bokanmelder Susanna Rustin (bildet) slaktet boken - og ville ikke anbefalt den til noen. Nå beklager forlaget - og har fjernet terningen.

The Guardian-journalist refser norsk  terningjuks

Forlaget Panta siterer The Guardian med et terningkast 6 i markedsføringen av den kommende boken «Skjebne og raseri», men selv sier Guardians anmelder Susanna Rustin: – Jeg ville ikke anbefalt denne boken til noen.

Publisert:
Artikkelen er over seks år gammel

For i realiteten slaktet hun boken.

I går skrev VG om at de norske forlagene Panta og Bastion jukser med terningkast i markedsføringen av bøker. Mens Bastion «oversetter» stjerner gitt av vanlige brukere på Amazon og Goodreads til terningkast, som de setter på bokcoverne sine, har Panta gått lenger i sin markedsføring av Lauren Groffs bok «Skjebne og raseri» som kommer i august:

Bakgrunn: Forlag jukser med terningkast 6

BAKSIDEN: Slik så baksiden av boken «Skjebne og raseri» ut - med blant annet terningkast 6 fra The Guardian. Etter at VG kontaktet forlaget om denne saken, har de fjernet terningkastene - bortsett fra Kirkus Review (som i realiteten heller ikke opererer med terningkast).

Forlaget hevdet at boken hadde fått en rekke terningkast 6 og viste til kilder som blant annet New York Times, The Guardian og The Wasington Post. VG har sjekket samtlige kilder Pantagruel viser til, og ingen av disse har i realiteten gitt noen terningkast.

– Terningkast 2, eller kanskje 3

The Guardians anmeldelse av boken, er i tillegg langt fra noe terningkast 6, og anmelderen av boken er mildt sagt overrasket:

– Ja, hvis jeg skulle ha brukt terningkast på denne anmeldelsen, hadde det vel blitt en toer, eller kanskje en treer - om jeg hadde vært grei, sier The Guardians anmelder av boken, Susanna Rustin, til VG.

Hun skriver blant annet i sin anmeldelse at deler av historien er «umulig å tro på», at forfatteren «smører så tykt på med traumer, at det blir helt usannsynlig», at stilen er «frynsete» og at hun synes boken er en «merkelig blanding av litterær fiksjon og kiosklitteratur».

– Jeg synes ikke forfatteren har gjort godt nok arbeid. Jeg ville faktisk ikke ha anbefalt denne boken til noen. Jeg liker jo ikke å gi dårlig kritikk, for jeg vet hva forfattere og forlag har lagt ned av arbeid i en bokutgivelse, og dårlige kritikker kan være smertefulle å få, men her var det ingen vei utenom, sier Rustin.

MYE SKRYT: Det er ingen tvil om at forfatter Lauren Groff har fått mye skryt internasjonalt, blant annet av president Obama som hadde det som sin favorittbok i 2015. Men terningkastene Panta har videreformidlet, er fiktive.

Les også: Forlag kjøper gode anmeldelser

Villedende for leseren

Hun synes det er vanskelig å forstå at forlaget kan sitere The Guardian med et terningkast 6.

– Som anmelder har man jo lagt ned arbeid i å komme med en mening som man tenker er verdt noe. Dette er også en jobb! Og den jobben føles helt meningsløs dersom et forlag vrir og vender på det du mener - og til og med setter på et fiktivt terningkast som heller ikke samsvarer med den reelle anmeldelsen, sier Rustin som mener forlaget driver med villedende markedsføring.

– Jeg skjønner at forlaget ønsker å promotere denne boken, og jeg er ikke akkurat opprørt eller sint, men det er på sin plass å si fra. Dette er villedende for leserne, sier Rustin - som kunne ha gått med på at forlaget «oversatte» anmeldelsen til et terningkast dersom det samsvarer med innholdet i anmeldelsen.

Har du lest? VG slakter boken forleggere får bloggere til å «elske»

– Og her skal det ikke akkurat stor forskning til for å skjønne at det egentlig er et terningkast 2 eller 3 vi snakker om. For meg er det i det hele tatt vanskelig å forstå hvorfor et forlag ønsker å gi ut denne boken i det hele tatt.

Panta beklager

Kommunikasjonssjef Kristoffer Gaarder Dannevig i forlaget Panta beklager at forlaget har sitert The Guardian med et terningkast 6.

– Her har vi gjort for dårlig research. Vi har blandet anmeldelsen med en sak fra the Guardian som kaller «Skjebne og raseri» for «Årets mest omtalte bok». Boken har fått strålende anmeldelser i en rekke store aviser, men altså ikke i The Guardian. Vi har derfor fjernet denne sekseren fra markedsførigen, sier Gaarder Dannevig.

Les også: Forfattere krever ny bokliste

– Er ikke dette et problem som kan skje flere ganger - dersom dere «oversetter» utenlandske anmeldelser til terningkast?

– Slike feil skal ikke skje. Kanskje er det også et problem at norske lesere og norske medier er så opptatt av terningkast, og at terningkastene har fått en så viktig rolle. Vi ønsker bare å tilpasse oss det norske systemet og etter beste evne gjøre det forståelig for leseren.

Etter at VG tok kontakt om saken, har forlaget endret bokomslaget og fjernet alle sekserne, bortsett fra en sekser fra Kirkus Reviews som heller ikke opererer med terningkast.

– Vi har valgt å la den stå siden «Skjebne og raseri» er merittert med den spesielle Kirkus-stjernen som gis til eksepsjonelt gode romaner og var en av seks finalister til Kirkus-prisen – en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser.

– Og det «betyr» terningkast 6?

– For de alle fleste i Norge gir et terningkast seks mer mening enn én kirkus reviews-stjerne. Vi ønsker å få fram til norske lesere at «Skjebne og raseri» er en kritikerhyllet bok, og gjør dette på den måten norsk offentlighet kjenner, sier Gaarder Dannevig.

Bare seks betyr seks

Leder i kritikerlaget, Ida Habbestad, mener at bare et reelt terninkast 6 betyr terningkast 6 - og at forlagenes bruk av falske terningkast i markedsføringen er svært problematisk.

– Når den som skal selge et produkt bruker andres kvalitetsvurdering, men ikke siterer korrekt, så er det fryktelig problematisk. Bruk av andres mening i innsalg, er i utgangspunktet problematisk, men krever i det minste at man bruker det konkrete sitatet. Å sette på terningkast som ikke finnes, forringer troverdigheten til forlaget, og er i tillegg med på å vanne ut troverdigheten til kritikerne, sier Habbestad.

Anne B. Ragde om den fjerde Berlinerpoplene-boken
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no