SKRIVEKUNST TIL MASSENE: Rune Christiansens roman «Saken med den tapte tidens innfall» er allerede solgt til tre land før utgivelsen her hjemme. VGs anmelder mener Christiansen bør nå ut til et bredt publikum denne gangen.

Skrivekunst på høyt nivå! Rune Christiansen: «Saken med den tapte tidens innfall»

Med denne romanen befester Rune Christiansen sin posisjon som en av våre mest finslepne stilister.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 5 prikker

Bak den kryptiske tittelen «Saken med den tapte tidens innfall», skjuler det seg en historie om tilhørighet og identitet, men også om et selvbilde som står i fare for å krakelere.

Rune Christiansen har også tidligere med hell valgt kvinnelige hovedpersoner i bøkene sine, og denne gangen møter vi Norma.

Hun er skuespiller og har nylig mistet moren sin Edith, etter en lengre sykeleie der moren forsvant til demensen. Samtidig har Normas ekteskap med Jonathan gått i oppløsning, og Norma står i en situasjon der hun må finne ny mening og sammenheng i livet sitt.

Hun oppsøker faren Torstein, som hun har hatt lite kontakt med de seneste årene, på øya der han bor i familiens gamle ferieparadis.

Les også

Storslagen romankunst: Bokanmeldelse: Rune Christiansen: «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen»

Dette er en usedvanlig fin roman om de store livsspørsmålene.

Reisen og oppholdet der setter igang en rekke hendelser og møter som tilsynelatende avslører nye sammenhenger i Normas liv. Bare for i neste øyeblikk å tilsløre og forvirre enda mer. Slik som møtet med unggutten William, med hestejenta Anna-Stina og den modne kvinnen Cecilia.

Hvilken rolle har disse menneskene egentlig i Normas og farens liv? Og hva er det hun ikke får grep på når det gjelder trådene i sin egen tilværelse?

Det utvikler seg til en blanding av sannhetsjakt og skyggespill, der Norma beveger seg i noe som mer og mer ligner en drømmetilværelse.

PRISVINNER: Rune Christiansen er prisbelønt og kritikerrost for sine romaner som «Ensomheten i Lydia Ernemans liv» og «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen». Han har blant annet mottatt Brageprisen og den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Fått med deg denne norske romanen? Vi vil ha mer!

Det er en impresjonistisk verden leseren føres inn i, der detaljer og inntrykk setter igang stadig nye assosiasjoner og tankerekker. 

Normas bakgrunn fra teaterverdenen merkes både i strømmen av tanker om teater som hun selv formulerer, og i følelsen av at vi beveger oss i en verden av speilkabinetter der det vi ser hele tiden blir fordreid og endret på.

Dette kan sikkert høres vanskelig tilgjengelig ut, for ikke å si nettopp teatralsk.

Les også

Ukas snakkis: Per Heimlys bok om Ari Behn: Terningkast 2

Du har aldri sett så mange glossy bilder av Ari Behn samlet mellom to permer.

Men den åpne og spørrende holdningen Rune Christiansen lar hovedpersonen sin møte verden med, gjør at jeg som leser blir engasjert i Normas historie.

Samtidig som jeg innser at metoden hennes med å skulle tvinge sannheten ut av andre for slik å skulle finne seg selv, er dømt til å mislykkes. 

«Saken med den tapte innfall» er en bok som er full av henvisninger til teater og litteratur. Slik passer det jo godt å kalle Rune Christiansen en forfatternes forfatter. Selv om jeg tror at også et større publikum vil ha stor glede av årets roman.

I Vincenzo Bellinis opera «Norma», går tittelpersonen frivillig på bålet sammen med sin troløse mann. Fullt så ille ender ikke denne romanen om hennes norske navnesøster.

Men bokens Norma må tilslutt innse at de fleste av oss har nok med å leve vårt eget liv, om vi ikke også i tillegg skal rette opp i andres svik og feil.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no