NORSKE NOMINERTE: Linn Ullmann og Geir Gulliksen er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for sine romaner «De urolige» og «Historie om et ekteskap». Foto: Agnethe Brun og Mattis Sandblad ,

Ullmann og Gulliksen nominert til Nordisk Råds litteraturpris

Linn Ullmann og Geir Gulliksen er de norske forfatterne som i år kjemper om Nordens mest høythengende litteraturpris.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over fire år gammel

Linn Ullmann er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen «De urolige» - som fikk terningkast 6 her i VG da den kom i november. Forfatter og forlegger Geir Gulliksen er nominert for romanen «Historie om et ekteskap» - som han i forrige uke snakket om i VGs bokpodcast Pocket. Her kan du også høre ham lese utdrag fra romanen.

– Ja, hva sier man! Jeg er veldig glad. Det er jo liksom DEN prisen som virkelig er verdt å bry seg om. Det å bli nominert til Nordisk råds litteraturpris, det er stort. Faktisk veldig stort. For å si det mildt: Det er en slags oppmuntring, sier Geir Gulliksen - som føler seg dobbelt glad siden han også er forleggeren til Linn Ullmann.

– Vi har jo kjent hverandre lenge, er gode venner og er tilhengere av hverandres forfatterskap. Så dette er en dobbelt glede. Jeg er stolt av Linn og stolt av meg selv, sier Geir Gulliksen til VG om nominasjonene.

VGs bokpod Pocket: Geir Gulliksen i samtale med Sissel Gran: Hvordan kan vi slutte å elske noen vi elsket så høyt?

I tillegg er Sara Margrethe Oskal nominert fra det samiske språkområdet for sin diktsamling «savkkuhan sávrri sániid» («Utrettelige ord»).

Gulliksen ble i fjor nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for barneboken «Joel og Io». Linn Ullmann har mottatt en rekke priser for sine romaner, men dette er hennes første nominasjon til Nordisk råds litteraturpris.

VGs anmelder Brynjulf Jung Tjønn skrev blant annet om «De urolige» at «det er blitt en briljant roman. Ullmanns språk, hennes evne til å få alt til å dirre, til å selv gjøre poesi ut av farens føtter under hans dødsleie, gjør at hun opererer på et helt annet nivå enn de aller fleste norske samtidsforfattere.»

Fått med deg VGs siste bokanmeldelser? Sjekk her!

Nordisk råd-juryen sier blant annet dette om «De urolige»: «Fra første stund er det (…) klart at vi har å gjøre med en forfatter med en uvanlig evne så vel til å forløse erindringer scenisk som til å få det erindrede til å peke utover den konkrete personlige historien (…) Innsikten i livsfortellingers potensielt forvandlende kraft så vel som deres begrensninger, har skapt en roman som like mye handler om hvordan forstå og fortelle om et liv, som om de konkrete livsløpene som legges under lupen»

Juryen om Geir Gulliksen og «Historie om et ekteskap»: «Geir Gulliksen har som poet, romanforfatter, essayist og redaktør satt sitt preg på norsk litteratur gjennom flere tiår. Med sine seneste romaner har han stått for en konsekvent og original utforskning av livsvilkår i det moderne skandinaviske sosialdemokratiet, ofte med kjønnsroller, familieliv og seksualitet som brennpunkt.(...) Romanen gir en sjeldent finstemt skildring av dynamikken i et langvarig forhold, av nærhet, fellesskap og intimitet, men også av en distanse som gror fram midt i alt det trygge og frie.»

De to norske forfatterne kjemper mot blant annet danskene Klaus Høeck og Bjørn Rasmussen som begge er nominert med diktsamlinger, de finske romanforfatterne Sirpa Kähkönen («Granittmannen») og Sabine Forsblom «Maskrosgudens barn») og de svenske forfatterne Katarina Frostenson for diktsamlingen «Sånger och Formler» og Tom Malmquist for romanen «I varje ögonblikck är vi fortfarande vid liv». Fra Island er det Elísabet Kristín Jökulsdóttir og Guðbergur Bergsson som er nominert.

I fjor var det Jon Fosse som vant den høythengende prisen for trilogien «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014).

Nordisk Råds litteraturpris deles i år ut 1. november i København.

Les også

 1. Bokanmeldelse: Jon Fosse: «Poesiar. Etter Henrik Wergeland»

  Forfatter og Grotten-beboer Jon Fosse har latt seg inspirere av Henrik Wergelands livsverk.
 2. Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris

  Vestlandsforfatteren Jon Fosse (56) danket ut samtlige rivaler i kampen om den gjeve prisen på Island i kveld.
 3. Bokanmeldelse: Jón
  Kalman Stefánsson: «Fiskene har ingen føtter»

  Islandske Jón Kalman Stefánsson er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for denne romanen.
 4. Vellykket hyllest til mentalsykehus: Bokanmeldelse: Sara Stridsberg: «Beckomberga. Ode til min familie»

  Sara Stridsbergs «Beckomberga» er en…
 5. Nordmenn vant pris under Nordisk Råds prisutdeling

  Forfatter Håkon Øvreås og Øyvind Torseter vant onsdag Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for boken «Brune».

Mer om

 1. Litteratur
 2. Jon Fosse

Flere artikler

 1. Gulliksen-bok til Storbritannia og USA

 2. Bokanmeldelse: Geir Gulliksen: «Se på oss nå»

 3. Jon Fosse kan vinne Booker-prisen

 4. Kronprins Frederik av Danmark fikk nakkebrudd i trampolineulykke

 5. Rivertonprisen 2019: - Uforståelig at Helene Flood ikke er nominert

Fra andre aviser

 1. Ullmann nominert til Nordisk litteraturpris

  Aftenposten
 2. Dagsavisen avslører vinneren av Nordisk råds litteraturpris et halvt døgn før utdelingen

  Aftenposten
 3. Vigdis Hjorth og Henrik Nor-Hansen nominert til Nordisk råds litteraturpris

  Aftenposten
 4. Nordisk råds litteraturpris til svensk lyriker

  Bergens Tidende
 5. - Omsorg er også en mannlig egenskap

  Bergens Tidende
 6. Henrik Nor-Hansen er ikke riktig kandidat til den viktigste litteraturprisen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no