– Ble flau over sønnen på premiere

– Holdt ikke løfte til barna

POPULÆR: De som ville intervjue Jojo Moyes i forbindelse med premieren av «Et helt halvt år» fikk nøyaktig 12 minutter hver. Her fotograferes hun på toppen av Grand Hotel. Boken «Et helt halvt år» er den boken som har solgt mest i Norge de siste 10 årene. Foto: PATRICK DA SILVA SÜTHER

«Et helt halvt år» den mest solgt boken de siste ti årene: Jojo Moyes til VG: − Denne scenen savner jeg i filmen

Her er Jojo Moyes' reaksjon på at «Et helt halvt år» er den boken som har solgt mest i Norge de siste 10-årene: Oh My God!

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

Det er ikke rart at Jojo Moyes (46) velger seg Oslo sammen med New York, Berlin og London - som de fire byene hun deltar på premieren for filmatiseringen av hennes roman «Et helt halvt år».

SE: Her er filmtraileren!

OSLO VIKTIG: Jojo Moyes sier Oslo er like viktig for henne som London og New York, og valgte å komme på Norgespremieren av «Et helt halvt år». Foto: PATRICK DA SILVA SÜTHER

– Dere er utvalgt, ja. Norge er det landet der det er solgt flest bøker i forhold til antall innbyggere. Jeg slutter ikke å forundre meg over hvor flinke dere er til å lese og hvor mye dere ser ut til å verdsette bøker. Men oh my god, jeg visste ikke at boken er øverst på en liste over de mest solgte bøkene de siste ti årene. Det er jo helt utrolig, sier Jojo Moyes til VG da vi møter henne på toppen av Grand Hotel i forbindelse med premieren av «Et helt halvt år».

– Du slår blant annet Jo Nesbø på den listen, der, hvordan er det?

– Jeg er en stor beundrer av Jo Nesbø, så nå er jeg bare veldig smigret. Tusen takk, Norge, sier Moyes.

LES: Jojo Moyes vant over angsten

Ja, for vi nordmenn kan bare ikke få nok av den britiske forfatteren. Totalt har bøkene hennes solgt over 1,1 million bare i Norge, og «Et helt halvt år» står for over 600.000 av disse. I fjor knuste hun alle – og hadde tre bøker blant de fem mest solgte bøkene her i landet – uansett sjanger.

Årets mest solgte bøker: Se hele listen her!

«Et helt halvt år» handler om Will Traynor som ikke lenger vil leve etter å ha blitt lam i en ulykke. Og om Louisa Clark som tar jobben som hans assistent og får livet snudd på hodet. Sam Claflin og Emilia Clarke (dragemoren i «Game of Thrones») spiller hovedrollene i filmen som har premiere i kveld - og fikk terningkast 5 i VG.

HØR bokpodden Pocket: Alt om Jojo Moyes «Etter deg» – oppfølgeren til «Et helt halvt år»

Jojo har følgende melding til norske kinogjengere:

– Ta med lommetørke. Selv har jeg sett filmen fire ganger nå, og jeg gråter like mye hver gang. Jeg trodde jeg ville slutte med det etterhvert, men nei. Samtidig håper jeg folk vil le litt. Dette er en romantisk film - litt i tradisjonen til 40- og 50-tallets kjærlighetsfilmer som nettopp kan frembringe både latter og tårer, og jeg tror kanskje den tilnærmingen er noe vi har savnet en stund, sier Moyes som selv har skrevet manus til filmen og var på settet i hele innspillingsperioden.

– Det er først nå at jeg faktisk skjønner at jeg har vært med på å lage film, men det er egentlig fortsatt surrealistisk å se filmen på et stort lerret med navnet mitt på og alt, sier Moyes.

Les: Ville ikke krangle som Fifty Shades-forfatteren

Savner voldtektsscene fra boken

Hun og filmfolkene har stort sett vært enig i hvordan de ville dette skulle bli, men det er én nøkkelscene fra boken Jojo gjerne ville ha med - som de til slutt bestemte seg for å kutte. Det er snakk om en scene som står i kontrast til romantikken, en overgrepsscene inne i en labyrint - der Lou blir voldtatt.

– Ja, det er labyrint-scenen. Vi prøvde og prøvde, faktisk i seks måneder, for å få dette til å funke, men vi måtte til slutt bare innse at den ikke lot seg overføre fra bok til film på en bra måte. Men resten av nøkkelscenene i boken er med: de svarte- og gulstripede strømebuksene, den røde kjolen, dansen i bryllupet, og alt i alt er filmen ganske lik boken, sier Moyes som før suksessen med boken «Et helt halvt år» følte seg mislykket og ferdig som forfatter.

– Jeg følte veldig på at jeg skrev bøker ingen ville lese. Jeg trodde jeg hadde noe å fortelle, men det var ikke interessant. Jeg var 40 år og mislykket, sa hun da siste gang vi møtte henne like før jul, på et vertshus i hjembyen Saffron i Walden – på landsbygda i England.

Les intervjuet: – Livet lettere å leve nå

Da var hun sliten etter mye reising og boklanseringer - i forbindelse med bok nr. to om Louisa Clarke, «Etter deg» - og hun fortalte til VG at hun faktisk hadde lovet barna på ti, 15 og 17 år å ikke reise på et helt år.

– Ooops, jeg mislyktes der, gitt, ler hun.

Flau over sønnen

LONDON-PREMIEREN: Her er Jojo Moyes med skuespiller Emilia Clarke (i midten) og regissør Thea Sharrock (t.v) på rød løper i London for en uke siden. På premierefesten fikk Jojos mellomste sønn hver av stjernene i filmen til å skrive 11 autografer hver til ham. Foto: AFP

– Jeg kunne faktisk ikke holde løftet, for denne filmen betyr så mye for meg - at jeg måtte få med meg de store premierene. Jeg vil at publikum skal vite at jeg har vært med på dette. Og faktisk tror jeg barna har tilgitt meg fordi de har fått lov til å være med å møte stjernene i filmen og ta selfies, ler Jojo som også innrømmer at hun ble litt flau av sin mellomste sønn på premierekvelden i London.

– Han samlet ikke bare én autograf til seg selv, men 11 fra hver av stjernene. Jeg håper han ikke har solgt dem. Og kjæresten til datteren min snakker fortsatt om møtet med Jenna Coleman. De hadde alle en stor kveld, sier Jojo om London-premieren for en uke siden.

ANMELDT: «Etter deg» - oppfølgeren

En tredje bok kommer

Så hva kan Jojo Moyes si om den tredje boken om Lou Clark - som hun har lovet leserne skal komme.

– Ingenting. For jeg er sånn at jeg kan skrive 50.000 ord og så kaste alt i søpla. Men jeg kan si at jeg elsker å skrive om denne karakteren, sier Moyes.

Men hun kommer med ny bok til høsten, en liten bok som heter «Paris for én», og det er allerede bestemt at også den blir film.

– Den er nesten som en novelle. Den handler om en kvinne som reiser alene til Paris, og alt går galt, men kanskje ikke så galt likevel.

Publisert:

Les også

 1. Lucinda Riley strigråt første gang hun så Norge

  Den irske suksessforfatteren Lucinda Riley (44) trollbinder leserne med historie, mystikk og romantikk.
 2. Jojo Moyes om sukessen: – Livet lettere å leve nå

  SAFFRON WALDEN (VG) Jojo Moyes (46) innrømmer gjerne at livet er lettere å leve nå som hun selger millioner av bøker og…
 3. Forlag kjøper gode anmeldelser

  Bastion forlag har betalt flere toppbloggere for gode omtaler av bøker denne høsten.
 4. Forlagssjef: – Boklisten er lureri!

  Lars Mytting og Jon Michelet solgte i forrige uke flest bøker i…
 5. Jojo Moyes vant over angsten

  «Et helt halvt år»-forfatter Jojo Moyes (45) fikk flyskrekk etter 11. september 2001.
 6. Spoileralert: Ikke lurt å lese videre om du ikke har lest «Et helt halvt år»: Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Etter deg»

  Hun kaver med livet, Louisa Clark, etter at hennes elskede Will tok sitt liv.
 7. Kan bli en ny Jojo Moyes: Bokanmeldelse: Erica James: «Alt i et øyeblikk»

  Jojo Moyes' norske forlag mener Erica James (56) kan bli en ny Jojo - og det kan de ha rett i.

Mer om

Litteratur

Flere artikler

 1. Jojo Moyes klar med ny «Et helt halvt år»-oppfølger

 2. For tynt av Jojo Moyes: Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Paris for en»

 3. Forlag om tidenes bestselger: Ingen slår «Et helt halvt år»

 4. Kan bli en ny Jojo Moyes: Bokanmeldelse: Erica James: «Alt i et øyeblikk»

 5. Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Fremdeles meg»

Fra andre aviser

 1. Suksessforfatteren gjør det igjen: Denne boken vil få deg til både le, grine og rødme, mener vår anmelder.

  Aftenposten
 2. Bokanmeldelse: Ta på deg solbrillene og kos deg med denne

  Aftenposten
 3. «Kongens nei» troner på kinotoppen

  Aftenposten
 4. Stordalen-forlag fortsetter å plukke ansatte og bestselgere fra de andre store

  Aftenposten
 5. Bergenser filmer Netflix-satsing

  Bergens Tidende
 6. Bare kjærlighet og død

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no