BUZZ: Maja Lundes første roman, «Bienes historie», kom i august i år og fikk strålende kritikker. Nå er den solgt til 12 land, og i dag kan hun juble over at norske bokhandlere mener hun har skrevet årets beste bok.

Norske bokhandlere har talt: Maja Lundes bieroman kåret til årets beste bok

Allerede lenge før Maja Lundes romandebut «Bienes historie» kom ut i august i år, var den solgt til sju land. I dag stakk hun av med Bokhandlerprisen 2015.

Publisert:
Artikkelen er over syv år gammel

Les utdrag fra boken her!

– Det er jo helt utrolig. Jeg er rett og slett målløs, sier Maja Lunde (40) til VG.

Hun var bare glad for å være nominert som en av ti forfattere til prisen som norske bokhandlere stemmer frem av totalt 100 boktitler, og tenkte overhodet ikke på at hun kunne vinne.

Årets ti bokhandlerprisnominerte: Se hvem Maja Lunde kjempet mot!

– Jeg er jo en debutant, og hadde aldri regnet med å vinne. Men nå er jeg fryktelig glad. Bokhandlerprisen er jo en veldig spesiell pris, det er så mange som stemmer, og de kan jo så mye om litteratur. Stort større enn dette, kan det ikke bli, sier Lunde - som debuterte med «Bienes sommer» i august.

Bokhandlerprisen ble overrakt av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

VGs anmelder skrev at «Maja Lunde skaper livshistorier som berører og engasjerer, samtidig som hun belyser en global katastrofe. Biene spiller hovedrollen, men dette er også en roman om foreldre og barn, veivalg og livsskjebner og et «laug-slektskap» som overskrider tid og sted.»

«Bienes historie»: Les hele anmeldelsen her!

VGs bokpod Pocket: Intervju med Maja Lunde og birøkter Ragna Ribe Jørgensen om boken og biedøden

Allerede før romanen ble sluppet i august, var det mye buzz rundt denne utgivelsen. Boken ble en snakkis på bokmessen i London i april og ble solgt til hele sju land før den var utgitt. Nå er den solgt til 12 land og opplaget er på 57.000. Boken er også nominert til P2-lytternes romanpris.

Fjorårets vinner: Lars Mytting feiret bokhandlerprisen med kona

– Jeg er utrolig glad, også på grunn av bokens tematikk - og at det har engasjert så mange. I høst har jeg reist land og strand rundt med boken, og alle enkeltmenneskene som kommer bort og sier de elsker boken, har varmet like mye som de gode anmeldelsene. Det er veldig spesielt, sier Maja Lunde som først og fremst tenker at det er en stor ære å motta denne prisen.

– Og så vet jeg jo at den nå sikkert når ut til enda flere, og det at dette temaet når ut til så mange, betyr mye for meg.

Fått med deg VGs siste bokanmeldelser? Sjekk her!

Temaet i boken er nemlig hva som skjer med jorden vår dersom de pollinerende innsektene forsvinner, og hun skildrer en ganske dyster fremtid i boken der en av historiene foregår i Kina i 2098 - 50 år etter en global kollaps. «Bienes historie» følger tre skjebner med helt forskjellig utgangspunkt både i tid og rom. William er biolog og frøhandler i England i 1852, George er birøkter i USA i 2007, og kinesiske Tao er en menneskelig pollinerer i en verden uten bier anno 2098.

– Det er en historie om bier, ja, men også like mye om mennesker og relasjoner mellom barn og voksne, sa Lunde da hun tidligere besøkte VGs bokpod Pocket.

Der fortalte hun også lit om utgangspunktet for at hun nettopp valgte bienes historie som tema for sin romandebut.

– Jeg har alltid vært opptatt av klima, miljø og hvordan det går med jorden vår, men det startet med at jeg så en dokumentar om biedød - som gjorde at jeg ble veldig skremt og fascinert på en gang. Dermed kastet jeg alt annet jeg var i gang med, og viet meg til dette, sier Lunde som jobbet intenst med romanen i to år.

Flere biebøker: Laline Paulls «Biene»

Maja Lunde har tidligere gitt ut flere barne- og ungdomsbøker, blant annet bøkene om «Verdens kuleste gjeng». Hun har også jobbet mye innenfor film og TV, der hun blant annet skrev manus til «Barnas supershow» og «Side og side».

Bokhandlerprisen skal hun feire «stille og rolig» med familien - før hun deltar på et arrangement med birøktere i regi av Bybi onsdag.

DE NOMINERTE: Her er forfatterne som var nominert til Bokhandlerprisen 2015: Øverst fra venstre: Helga Flatland, Siri Pettersen, Roy Jacobsen, Maja Lunde , Jørgen Jæger. Nede fra venstre: Lars Saabye Christensen, Trude Teige, Ketil Bjørnstad, Heidi Linde og Samuel Bjørk.
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no