NOBELPRISVINNER: I 2001 var V. S. Naipaul og hans kone Nadira i Stockholm for å motta Nobels litteraturpris. Foto: JONAS EKSTROMER / AP

Forfatteren V. S. Naipaul er død

Den britiske forfatteren V. S. Naipaul, vinner av Nobelprisen i litteratur i 2001, er død. Han ble 85 år gammel.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forfatteren døde i hjemmet sitt i London omgitt av de han var glad i, heter det i den offentlige uttalelsen fra Nadira Naipaul, som er gjengitt av blant andre nyhetsbyrået PA.

les også

Nobelpris-vinner gråt av glede

Naipaul, som skrev særlig mye om konsekvensene av det britiske koloniveldet, ble født i Trinidad og Tobago i 1932. Hans foreldre var indiske innvandrere i landet. I 1950 reiste han til Oxford for å studere engelsk, før han senere begynte å jobbe som journalist.

GIKK BORT: Den Trinidad-fødte britiske forfatteren V.S. Naipaul ble tildelt Nobelprisen i litteratur 2001. Lørdag døde han i hjemmet sitt i London. Foto: Chris Ison / REUTERS

Allerede i slutten av 20-årene begynte Naipaul å vinne priser for sine bøker. I 1971 vant han også Bookerprisen for romanen «In a Free State».

les også

Nobelpris-vinner var horekunde

Blant Naipauls mer enn 30 utgitte bøker er flere faglitterære. Han har også skrevet mange reiseskildringer fra 1960- og 1970-tallet, da han fikk støtte fra myndighetene til å reise rundt i India, Sør-Amerika, Afrika, Iran, Pakistan, Malaysia og USA. Naipaul ble adlet av dronning Elizabeth i 1990.

Naipauls siste roman, «Magiske frø», ble utgitt i 2004. Den er, i likhet med mange av hans tidligere verker, utgitt på norsk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder