Ny bok om trønderen med de spesielle evnene trykt i 50.000 eksemplarer!

Snåsamannen: − Har hjulpet 50.000 mennesker gratis

(VG Nett) - Skulle jeg ta penger for å hjelpe, ville jeg mistet evnen min, forteller den synske «Snåsamannen» Joralf Gjerstad (83).

Artikkelen er over 12 år gammel

Gyldendal | Gyldendal

En måned etter at boken om den sagnomsuste Snåsamannen fra Trøndelag ble lansert, er opplaget økt fra 8000 eksemplarer til 50.000.

- «Snåsamannen: Kraften som helbreder» er den boken som selger mest i Norge akkurat nå, forteller Mai Gaardsted i Gyldendal Forlag om boken som er skrevet av Ingar Sletten Kolloen.

Snåsamannen, berømt for sine helbredende evner og synskhet, er selv ikke overrasket over responsen.

- Jeg tror boken vil komme til å selge i 72.000 eksemplarer. Kanskje så mye som 100.000, sier Snåsamannen til VG TV.

VGTV:Se intervju med Snåsamannen

Ensom, liten gutt

Mye har skjedd siden Joralf Gjerstad som liten gutt skjønte at han hadde denne spesielle evnen til å helbrede. 83-åringen forteller til VGTV at han i barndommen gikk mye for seg selv. Både han og andre syntes han var «rar» som kunne se det andre ikke kunne se. Mange var redd ham.

Nå står nordmenn i kø for å få hjelp av Snåsamannen, som han kalles på folkemunne - og som han selv liker å bli omtalt som.

PÅ BOKLANSERING: Joralf «Snåsamannen» Gjerstad sammen med forfatter Ingar Sletten Kolloen på boklanseringen i oktober. Foto: Scanpix

- Ikke healer

- Det er anslått at jeg har hjulpet omlag 50.000 mennesker. selv tror jeg tallet er høyere, sier Snåsamannen som ikke liker å bli kalt «healer».

- Jeg vil heller bli kalt et medmenneske, sier trønderen som kan skilte med Kongens fortjenestemedalje for nettopp medmenneskelighet.

Snåsamannen tar aldri betaling for å hjelpe. Men han forteller at han har mottatt mange og store gaver fra mennesker han har hjulpet.

- Feil å tenke penger

- Skulle jeg tatt betaling, ville jeg mistet evnen. Jeg har aldri forlangt et øre fra noen. Skulle jeg tenke på penger, ville det blitt helt feil. For meg er det berikende bare å kunne hjelpe, mener Snåsamannen som har vanskelig for å beskrive og forklare hvor evnen kommer fra og hvordan den arter seg.

- Men den er medfødt. Og det er snakk om en åndskraft, sier han.

- Kommer denne kraften fra Gud?

- Alle mennesker har en åndskraft. Hver og en må bedømme hvor den kommer fra. De fleste vil nok si at den kommer fra Gud, sier Snåsamannen.

Roser kona

- Det er ikke jeg som helbreder, men en kraft utenfor meg selv, forklarer Snåsamannen som har stilt hjemmet sitt til disposisjon i 60 år. Han roser kona Signe for hennes tålmodioghet og forståelse. Det krever mye av henne å forholde seg til hans livsstil.

- Hun serverer mat og drikke til alle som kommer innom, sier Snåsamannen som sier han ikke har hjerte til å avvise mennesker som kontakter ham i håp om å få hjelp. Strømmen av brev, telefoner og besøk er enorm.

Advarer mot kvakksalvere

Snåsamannen mener at det enorme bokslaget viser det norske folks behov for å søke hjelp innen det vi gjerne beskriver som «overnaturlig».

- Men det er viktig å være på vakt for kvakksalvere. Det finnes mange som kurser seg og som tror de har evnen til å helbrede, men så har de likevel ikke det. Det er bare snakk om penger, sier 83-åringen som sterkt oppfordrer alle mennesker som sliter med helsen, for eksempel lider av kreft, til å oppsøke lege selv om de også tester ut alternative behandlingsmetoder.

- Vær på vakt for healere som til stive priser frister med 90 prosent sjanse for å bli helbredet. Jeg tror de tar munnen for full, lyder rådet fra Snåsamannen.

Norge rundt

Han turnerer for tiden Norge rundt. Lørdag skal Snåsamannen delta på bokmessen i Lillestrøm for å snakke om boken.

- Jeg synes det bare er moro å være på farten. Det er ikke noe som heter travelt, smiler 83-åringen som forklarer at han ikke bruker tid på alle henvendelser.

- Jeg kan finne mennesker og dyr som har kommet bort. Men når det ringer en dame og ber om hjelp til å finne bilnøklene hun har mistet, så legger jeg på røret, ler han.

VGTV: Se intervjuet her

Mer om

 1. Helse
 2. Livssyn
 3. Kultur

Flere artikler

 1. Får ikke nok av «Snåsamannen»

 2. Solid lønnshopp for Snåsamannen

 3. Snåsamannen: - Angrer på at jeg ikke tok meg mer av ungene

 4. Renner ned døra til Snåsamannen

 5. Snåsamannen: - Jeg tror på Märtha Louises evner

Fra andre aviser

 1. Snåsamannen på signeringsferd

  Aftenposten
 2. Ser ingen Snåsa-effekt

  Aftenposten
 3. Northug «reddet» av Snåsamannen

  Aftenposten
 4. De som kjenner varmen

  Bergens Tidende
 5. Med det fjerde skal det skje

  Aftenposten
 6. Snåsamannen i 50 000

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no