HELE HISTORIEN: Hariton Pushwagner har fått sin biografi - som VGs anmelder mener er like grenseoverskridende som kunstneren selv. Her er han fotografert av biografiforfatteren med tårer i øynene i det han ser mot leiligheten der han bodde sammen med Ellen Elisabeth Alstad i 1985. Han knuste alt inventaret og kastet det ut av vinduet. Foto: Petter Mejlænder

Den ultimate biografien! Bokanmeldelse: Petter Mejlænder: «Hariton Pushwagner. Biografien»

VG:s terninger viser 6 prikker

Biografien om Pushwagner er kanskje årets viktigste kulturhistoriske bokutgivelse.

Av 

Sindre Hovdenakk

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Han var amfetaminjunkie, nihilist, uteligger og lystløgner. Og han var en av vår tids viktigste norske billedkunstnere. I rollen som Hariton Pushwagner skapte Terje Brofos sitt helt eget univers. Han hadde kunsten som livsform. Det kostet ham alt, men idet han selv mistet taket grep kunsten hans fatt i utallige andre mennesker.

les også

Pushwagner er død

Les: Pushwagners nærmeste venn: Slik var hans siste dager

SUGERØR INN I PUSHS HODE: Petter Mejlænder har jobbet med biografien om Pushwagner i over ti år - og fortalte at Pushwagner selv sa til ham underveis i arbeidet: «Det er som om du stikker et sugerør inn i hodet mitt og suger meg ut slik man spiser snegler.» Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Petter Mejlænders nye bok om Pushwagner er nesten like grenseoverskridende som kunstneren selv.

Den er over 800 sider lang og kjempet frem gjennom ti år, og jeg er ganske sikker på at vil den bli stående som den ultimate biografien om fenomenet Pushwagner.

les også

Pushwagner har kraft i seg til å bli ikonisk

Vi følger livet hans bokstavelig talt fra vugge til grav, og i forfatterens gjennomarbeidede og velflytende tekst tas vi med inn i et med liv og en skjebne som sprenger de aller fleste grenser.

UPUBLISERT: Her er Pushwagners egen tegning av biografien - som han ga biografen Petter Mejlænder i bursdagsgave. Foto: Pushwagners tegning

Terje Brofos ble født under de harde luftkampene over Oslo i mai 1940, og det skulle ikke akkurat skorte på dunder og brak gjennom det nesten 78 år lange livet hans. På den ene siden er dette historien om et klassisk, «borgerlig» bohemliv, der den unge bråmodne kunstneren reiser ut i verden på eventyr, for så å vende tilbake og gjennom medgang, stadige tilbakeslag og enda mer medgang stake ut sin kunstneriske karrierevei.

les også

Pushwagners datter Elizabeth: – Tøft å se ham da han bodde på gata

Men Mejlænder borer også grundig i Pushwagners familiebakgrunn og barndom, og viser hvordan særlig to forhold skulle få avgjørende betydning. En sparkulykke da han var fire år som ga ham alvorlige hodeskader og som senere i livet skapte utrygghet, tvil og raseri. Kanskje utviklet han også ADHD, ifølge forfatteren.

MED KONE OG DATTER: Her er Pushwagner med kona Ellen Elisabeth (de var gift frem til 1997) og datteren Elisabeth på 17. mai 1995. Foto: Olav Alstad/Privat

Da han var tolv år flyttet moren og søsteren hans vekk fra det dysfunksjonelle familielivet, og overlot til unge Terje å ta seg av sin alkoholiserte og etter hvert demente far. Ikke akkurat en harmonisk oppvekst altså, men på dette tidspunktet hadde han oppdaget tegningen og allerede som 18-åring ble han tatt opp på Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Nå starer en livskarusell som bare blir villere og villere, preget av rusmisbruk, ekstrem utagering og en frenetisk produktivitet. Det er hjerteskjærende å lese om hvilken høy pris hans nærmeste måtte betale for denne livsreisen, særlig gjelder det hans to døtre.

Bakgrunn: Pushwagners datter: «Pappa Du vil alltid være med meg»

På sitt verste og mest selvdestruktive var Pushwagner så langt nede at han bodde på gata. Men han hadde hele tiden en syltynn tråd til et annet liv, knyttet til aktører i kunst- og utelivsbransjen. Mange vil huske den radmagre og tannløse dansende skikkelsen fra Oslos nattklubber på 1990-tallet.

Helt på tampen av livet opplevde Pushwagner et enormt kunstnerisk og kommersielt gjennombrudd. De store tegningene av ensomme og fremmedgjorte menneskeskikkelser i futuristiske bylandskap tilhører i dag kjernen av nyere norsk kunsthistorie.

Endte han opp som en maskot for kulturborgerskapet?

Ja, kanskje det også. Men som Mejlænders bok så mesterlig viser: For Pushwagner var livet et kunstprosjekt med stadige overstrykninger. Til slutt satt det.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Publisert:

Les også

 1. Livet som Pushwagner

  I dette portrettet publisert 9. august, 2014 snakket Terje Brofos, kjent som Pushwagner, ut om rus, kunst, sex og død.
  Pluss content
 2. Stiller ut bildene Pushwagner ikke rakk å fullføre

  Fredag åpner en ny utstilling med Pushwagners aller siste bilder. Flere av dem rakk han ikke å gjøre helt ferdig før han…
 3. Vebjørn Sand om Pushwagner: - Han var jo nærmest udødelig

  Samtidskunstner Vebjørn Sand beskriver Pushwagner som en popstjerne, men husker likevel lite fra sitt eget møte med den…
 4. Kunsteksperter til VG: – Du blir ikke rik på nyere Pushwagner-kunst

  Sitter du på nyere kunst av Pushwagner, er det lite trolig at du kommer til å tjene de store pengene ved å selge.
 5. Pushwagner-øyeblikkene

  Se de uforglemmelige Pushwagner-øyeblikkene.

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Pushwagner

Flere artikler

 1. Pluss content

  Assistenten forteller: Livet med Pushwagner

 2. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018

 3. 90 år i dag! Bokanmeldelse: Tom Egil Hverven: «Lyset i støvsøylen. En samtale med Håkon Bleken»

 4. Bare Jon Fosse kan dikte slik! Bokanmeldelse: «Det andre namnet. Septologien I-II»

 5. Takk for lesefesten, Klaus!

Fra andre aviser

 1. Forfatter Petter Mejlænder fulgte Pushwagner tett: – Alle hans kunstverk ble utført i ruset tilstand

  Aftenposten
 2. Storslått seremoni under Pushwagners urnenedsettelse

  Aftenposten
 3. Axel Jensen blir en ekte drittsekk i ny bok

  Aftenposten
 4. Cathrine Knudsen: – Hjemmet forteller hvem du er

  Bergens Tidende
 5. Den første store Dada-utstillingen i Norge: – En taktikk for å overvinne undertrykkelse

  Aftenposten
 6. Bøker og teater blir materiale for jurister. Er folk mer hårsåre enn før?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no