PARTNERS-IN-CRIME: Jørn Lier Horsts første utgivelse på eget forlag blir thrilleren «Nullpunkt» skrevet sammen med krimforfatteren og journalisten Thomas Enger (44). Foto: Sandblad, Mattis

Her er Jørn Lier Horsts nye krimpartner

Norges nye forlegger Jørn Lier Horst prøver nå å kjøpe rettighetene til sine egne bøker fra Gyldendal, men har fått blankt nei så langt. I mai utgir han en nyskrevet thriller sammen med tidligere Gyldendal-forfatter Thomas Enger.

 • Camilla Norli
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Da det for en uke siden ble kjent at Jørn Lier Horst (47) bryter ut av Gyldendal, starter eget forlag og blir en del av Petter Stordalens nye forlagsfamilie, sa han til VG at første utgivelse er en nyskrevet thriller som han har skrevet sammen med en krimforfatter av internasjonalt kaliber.

les også

Petter Stordalen kupper norsk bokbransje sammen med Jørn Lier Horst

I bransjen ble det tippet store navn som James Patterson, Camilla Läckberg og Liza Marklund. Men istedet er det norske Thomas Enger som er Jørn Lier Horst nye partner-in-crime.

– Nedtur?

– Hehe, jeg skriver bedre bøker enn James Patterson, da, sier Thomas Enger selv litt spøkefullt.

les også

James Patterson - den forfatteren som tjener mest i verden

– JEG kan i alle fall si at du skriver bedre bøker, ler Jørn Lier Horst og forklarer hvorfor han omtalte Enger som en et internasjonalt navn: Engers krimserie om Henning Juul er solgt til 30 land og er langt mer populært i land som Danmark og Tyskland enn den er her hjemme i Norge.

Politi og journalist

– Vi reiser begge mye og møtes jevnlig på krimtreff og litteraturfestivaler utenlands. Det var under et slikt treff under Writers festival i Ottawa i Canada at vi begynte å snakke om et samarbeid. Jeg har politibakgrunn, Thomas har journalistbakgrunn - og vi er sånn sett to protagonister i krimverdenen, sier Horst.

Og boken har nettopp fått politietterforsker Alexander Blix og kjendisjournalist Emma Ramm som hovedpersoner. Meningen var at Enger skulle skrive journalistdelen og Horst politimannen i annethvert kapittel, men de mistet fort kontrollen.

– Ja, det ble til at vi skrev på hverandres deler, så når jeg leser nå, kan jeg nesten ikke huske hvem som har skrevet hva. Det er i alle fall ikke sånn at selv om vi er to, så er det bare en halv jobb - det er egentlig dobbelt så mye jobb, sier Jørn.

STØRRE UTE: Thomas Engers serie om Henning Juul er oversatt til 30 land og er mer populær i land som Tyskland og Danmark enn her hjemme. De to begynte å snakke om et samarbeid da de møttes på Writers festival i Ottawa i Canada. Foto: Sandblad, Mattis

Han har fått mest heia-rop etter at han som første norske store forfatter nå starter eget forlag. Forlaget Capitana skal gi ut barnebøker og krim - også skrevet av andre enn ham selv. Gyldendal mister nå sin største norske forfatter og inntektskilde, i 2017 var det Jørn Lier Horst som solgte mest bøker sammenlagt i Norge. Det er snakk om 400.000 bøker totalt.

Og hør bare her: I januar i år hadde han 11 av 15 titler på bestselgerlista for barnebøker, ifølge BOK365.no. Serien om Detektivbyrå nr. 2 ruler totalt - og det er ikke uten grunn at Gyldendal har gitt Jørn Lier Horst et blankt nei når han nå ønsker å få med seg rettighetene til sine egne bøker over til Capitana.

Horst: – Synd å ikke få selge egne bøker

les også

Jørn Lier Horst bygget drømmehus med skrivetårn

– Jeg har jo en veldig omfattende backlist med 12 bøker i Wisting-serien og enda flere barnebøker. Jeg kan si at jeg har lagt inn et generøst bud, men at det er avvist av Gyldendal - noe de har sin fulle rett til å gjøre ifølge avtaleverket. Men det er jo synd å ikke få lov til å selge min egne bøker, så jeg har ikke gitt opp ennå, sier Horst.

– Noen mener du gjør dette av ren grådighet, siden det er mer penger å hente ut på eget forlag for en som deg?

– Tja, jeg tenker mer at jeg jeg nå bruker en del av de pengene jeg har tjent på å selge bøker til å starte et forlag som ikke bare skal utgi mine bøker, men også løfte frem nye forfattere. Men selvsagt, hvis du ser på bunnlinjen, så vil jeg nok sitte igjen med mer av bok-krona selv enn jeg gjorde på Gyldendal, sier Horst.

FORLAGSFAR: Med Pilar og nystartede Captitana og Gloria er investor Petter Stordalen plutselig blitt en sentral aktør i norsk forlagsbransje. Jørn Lier Horst sier at Stordalen har gitt signal om at han vil være en aktiv eier - og at de to har en stor entusiasme for å skape mer leselyst. Foto: Kristiansen,Tore

Drukner i mengden

Krim-kollega Thomas Enger visste ingenting om Horsts forlagsplaner - til tross for at de skrev på bok sammen. Han antok at thrilleren skulle ut på Gyldendal. Til sånn cirka for tre uker siden.

– Jeg ble tatt veldig på senga. Dette var noe jeg ikke trodde Jørn hadde tanker om i det hele tatt. Vi hadde til og med snakket om det før, og Jørn skulle i alle fall ikke blir noen forlegger. Men han har gitt ut over 40 bøker og kjenner jo bransjen ut og inn, sier Enger som selv har følt på å være en av veldig mange forfattere på et stort forlag.

– Det er nok en del misnøye blant forfattere nesten ikke blir satset på, at bøkene de skriver mer eller mindre blir overlatt til seg selv. En del av tanken til de nye forlagene er færre titler og mer satsning på hver enkelt bok, sier Enger.

– Mer blod enn jeg er glad i

Han håper nå på å bli med Capitana videre.

– Men det jeg vet nå, er at vi skal gi ut «Nullpunkt» sammen før sommeren, så får vi se.

«Nullpunkt» er altså tittelen på den nye krim-duoens thriller. Det hørtes da veeeldig kjent ut?

– Ja, du tenker på Bjørn Olav Nordahls «Nullpunkt» (2014). Vi ville jo egentlig ikke bruke en tittel som var tatt, men selv om vi prøvde, så måtte det bare bli «Nullpunkt». Det er og blir den perfekte tittelen på denne boken, sier Enger.

les også

Sven Nordin blir William Wisting

Deres «Nullpunkt» handler om en som er villig til å gjøre hva som helst for å bli kjent og berømt, ja, en mann som tar det helt ut - og som hele livet har følt seg forbigått. Nå skal alle få vite hvem han er.

– Det er et langt sprang fra Wisting-bøkene, dette er et farvann jeg ikke har beveget meg ut på tidligere. Vi snakker seriemorder-thriller. Og mer blod enn jeg vanligvis er glad i, sier Horst.

Gyldendal: - Ingen uenighet

I en E-post til VG skriver sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, Kari Marstein, at de har planer om å jobbe i videre med backlisten til Jørn Lier Horst.

Dette er viktig fordi vi driver breddeforleggeri, der noen suksessforfattere er med på å finansiere fremveksten av nye talenter. Ifølge Normalkontrakten som norske forlag og forfattere forholder seg til, ligger rettighetene til en slik backlist hos forlaget. Det er ingen uenighet mellom Jørn Lier Horst og Gyldendal når det gjelder det avtalemessige i dette, mener Marstein.

Les også

 1. David Lagercrantz om Millennium:  –Føles som mitt eget

  STOCKHOLM (VG) For to år siden følte David Lagercrantz (55) at alle hatet ham fordi han skrev videre på Stieg Larssons…
 2. Trauste saker fra Lier Horst: Bokanmeldelse: Jørn Lier Horst: «Katharina-koden»

  Gamle mysterier blir som nye, men litterært er det lite løft over denne fortellingen.
 3. Årets Mammut-tips! Her er de beste tipsene til Mammut-salget

  VGs anmeldere og bokjournalist har trålet Mammut-katalogen med over 1000 boktitler på salg - og gir deg her tips om 10…

Mer om

 1. Litteratur

Flere artikler

 1. Petter Stordalen kupper norsk bokbransje sammen med Jørn Lier Horst

 2. Pluss content

  Slik løste krimkongen sin egen private sak

 3. Tom Egeland går til Petter Stordalen-forlag

 4. Stordalens forlags-kupp skaper frykt i bokbransjen

 5. Pluss content

  Jørn Lier Horst: - Jeg har tjent 60 mill. på bøkene mine

Fra andre aviser

 1. Stordalen-forlag fortsetter å plukke ansatte og bestselgere fra de andre store

  Aftenposten
 2. Jørn Lier Horst og Petter Stordalen trosser sviktende boksalg

  Aftenposten
 3. BOK: Spennende, men rar mot slutten

  Fædrelandsvennen
 4. BOK: En drivende god fortelling

  Fædrelandsvennen
 5. BOK: Bevis på hvorfor han er Norges mestselgende for tiden.

  Fædrelandsvennen
 6. Tjente millioner på krim i fjor

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder