Selger aller mest bøker i Storbritannia akkurat nå

JO DANKET UT JOJO: Jo Nesbø solgte aller mest i Storbritannia av både innbundet og pocket av i uken - og danket ut bestselgere som Jojo Moyes, Helen Fielding., Donna Tartt og John Grisham. Her er han på hagefesten til Aschehoug forlag i forrige uke. Foto:Trond Solberg,VG

Jo Nesbø topper i  Storbritannia

For første gang er Jo Nesbø på toppen av den mest prestisjefylte bestselgerlisten i Storbritannia.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over fem år gammel

Det er «Politi» - den tiende boken om Harry Hole - som har gått til topps på listen, skriver bokbransjebladet Bok og samfunn.

Det er den kombinerte boklisten Nesbø nå topper. Den innbefatter innbundet, pocket og e-bok. Nesbø har flere ganger vært nummer én i Storbritannia, men aldri på den kombinerte listen.

Dermed er Jo Nesbø den som solgte aller mest i Storbritannia sist uke - og danker ut forfattere som Jojo Moyes, Donna Tartt, Helen Fielding og John Grisham. Boklisten i Storbritannia viser hver uke hvilke 50 bøker som selger mest - og nå må de engelskspråklige bestselgerforfatterne se seg slått av Nesbø.

- Dette er jo absolutt den mest prestisjefylte listen, og for oss viser det bare en gang for alle at Jo Nesbø er verdens beste forfatter. Jo selv jobber steinhard, han gjør ingenting med venstrehånden, og vi som agenter kjemper hele tiden for at han skal være nummer én. Og hver gang det skjer, er det veldig, veldig kult. Vi er ekstremt glade for dette, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency som representerer Jo Nesbø.

Ifølge Bookseller har «Politi» solgt i mer enn 40.000 eksemplarer siden den kom i pocketutgave for to måneder siden. I tilleg har den solgt i 39.000 eksemplarer av den innbundne utgaven, og ifølge Jonasson i Salomonsson Agency, har den også solgt veldig bra som e-bok.

Britene har begynt å få øynene opp for utenlandske forfattere, og Jo Nesbø får mye av æren for dette. Hans «Snømannen» er solgt i nærmere en halv million eksemplarer bare i Storbritannia.

– Man pleide å ha følelsen av at oversatte bøker var noe «sunt» heller enn noe man gledet seg over … Som grønnsaker … Men det er faktisk fantastiske bøker, sier forlagsdirektør Liz Foley i Harvill Secker til Bok og samfunn. Forlaget representerer både Jo Nesbøs og Karl Ove Knausgårds i Storbritannia.

For én uke siden ble også Tore Renbergs «Vi ses i morgen» lansert i Storbritannia, og han har en god følelse, forteller han i et stort VG-intervju i dag (VG+):

– Jeg har hatt to mål: 1) Bli en nasjonal forfatter med et forfatterskap folk følger. 2) Bli en forfatter på verdensmarkedet. Og nå løsner det. Jeg har vært på en ukes turné i England med «Vi ses i morgen», og noen har jobbet bra for meg. Dette er annerledes, det er entusiasme, det er bevegelse, det er hvisking og tisking – og hvis jeg skal ta av internasjonalt, er det nå det skjer. Jeg får denne ENE sjansen, sier Renberg til VG.

Les også

Flere artikler

  1. «Snømannen» på boktoppen i USA på tross av filmslakt

  2. Norsk psykolog med stjernekontrakt med Jo Nesbøs agenter

  3. Jo Nesbøs agent: – Forbannet på alle Donald Duck-agentene

  4. Forlag om tidenes bestselger: Ingen slår «Et helt halvt år»

  5. Her er årets mest solgte bøker

  6. Jojo Moyes-feber i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder